تبیان، دستیار زندگی
کاربراتور مهمترین قطعه در سیستم های سوخت رسانی کاربراتوری است. وظیفه اصلی کاربراتور تهیه مخلوط مناسبی از هوا و سوخت برای شرایط مختلف کار موتور می باشد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کاربراتور

کاربراتور

دانش پژوهان گرامی در این جا قصد داریم، شما را با وسیله ای به نام کاربراتور آشنا نماییم.

کاربراتور مهم ترین قطعه در سیستم های سوخت رسانی کاربراتوری است. وظیفه  اصلی کاربراتور تهیه مخلوط مناسبی از هوا و سوخت برای شرایط مختلف کار موتور می باشد.

عامل اصلی کار کاربراتور ایجاد مکش ( خلاء ) در روی مجرای خروج سوخت ( ژیگلور ) می باشد. این کار توسط قسمتی از بدنه ی کاربراتور به نام ونتوری یا گلوگاه انجام می گیرد.  ونتوری در حقیقت مقطع کاهش بدنه کاربراتور می باشد. با باز شدن صفحه گاز هوا توسط سیلندر موتور مکیده شده و به داخل کاربراتور جریان می یابد. در هنگام عبور از ونتوری به علت کاهش مقطع عبور، سرعت هوا افزایش یافته و فشار محفظه ونتوری کاهش می یابد و مکشی ایجاد می نماید که به مراتب از سایر مقاطع کاربراتور بیشتر است. بنابراین چنان چه مجرای سوخت به این قیمت متصل شود، سوخت مکیده شده و پس از مخلوط شدن با هوا به داخل سیلندر وارد می شود.

کاربراتورها از قسمت های زیر تشکیل می شوند :

الف) محفظه ی گاز

ب)محفظه ی ساسات

ج) بدنه

د) محفظه راه انداز

هـ) پمپ شتابدهنده

تا دهه 1960 کاربراتور در بسیاری از سیستم های سوخت رسانی استاندارد مورد استفاده قرار می گرفت. در دهه 1970 در طی تحقیقات و نوآوری هایی سیستم efi که در آن سوخت توسط انژکتورها با کنترل الکترونیکی به مجرای مکش تزریق می گردید به جای کاربراتور در نظر گرفته شد. باید بدانیم که وجود چه معایبی از سیستم های کاربراتوری موجب شده تا با کنار گذاشتن آن سیستم انژکتوری را جایگزین آن نماییم.

دو جزء اساسی سیستم های کاربراتوری به قرار زیر است:

الف) کاربراتور

ب) دلکو

انواع کاربراتور:

براساس جهت حرکت سوخت

الف) کاربراتور صعودی

در این کاربراتور هوای ورودی از پایین کاربراتور وارد شده و در حین بالا رفتن با سوخت پاشیده شده از ژیگلور مخلوط می شود از این نوع کاربراتور بدلیل کاهش راندمان حجمی موتور در اتومبیل های سواری استفاده نمی شود وتنها در ماشین های کشاورزی وموتورهای دریایی مورد مصرف دارند.

ب) کاربراتور نزولی

در این نوع کاربراتور هوای ورودی از بالای کاربراتور وارد شده و با سوخت تحت تاثیر نیروی جاذبه مخلوط شده و حرکت می کند این نوع تاز کاربراتور راندمان حجمی بالایی دارد.

ج) کاربراتور افقی

در این نوع کاربراتور سوخت و هوا به صورت افقی حرکت کرده و راندمان حجمی کمتری از کاربراتور نوع نزولی دارد.

کاربراتور
بر اساس ونتوری

الف) کاربراتور ونتوری ثابت 

در این نوع کاربراتور جریان هوای عبوری از ونتوری خلا نسبی یا مکشی ایجاد می‌کند که سبب تخلیه سوخت از نازل می‌شود تنوع این کاربراتور زیاد است و همگی برا اساس روش مشترکی کار می کنند.

ب) کاربراتور ونتوری متغیر 

در این نوع کاربراتور با تغییر شرایط وارد بر موتور سطح موثر ونتوری نیز تغییر می‌کند.

براساس تعداد دهانه

الف) یک دهانه

این کاربراتورها دارای یک ونتوری یک پیاله بنزین و یک سوخت پاش است.

ب) دو دهانه

این کاربراتور دارای دو ونتوری یک پیاله بنزین مشترک و دو سوخت پاش است این نوع از کاربراتور اساسا دو کاربراتور تک دهانه ای است که در یک مجموعه جمع شده اند از دهانه دوم به دو روش می توان استفاده کرد در روش اول از هر دهانه کاربراتور برای ارسال سوخت – هوا به نیمی از سیلندرها استفاده می شود در روش دوم دهانه اول به همه سیلندرها سوخت هوا می رساند تا اینکه دریچه گاز مثلا بیشتر از 45 درجه باز شود از این زمان به بعد دریچه گاز دوم نیز به تدریج باز می شود در این طرح عملکرد موتور در دورهای متوسط به بالا بهتر می شود.

ج) چهار دهانه

این کاربراتور دو کاربراتور دو دهانه ای است که در یک مجموعه جمع شده اند این کاربراتور به صورت مرحله ای عمل می کند در مرحله اول مانند یک کاربراتور دو دهانه عمل کرده و در مرحله دوم که با ازدیاد خلا موتور شروع می شود مانند یک کاربراتور چهار دهانه عمل می کند دو دهانه اول به همه سیلندرها سوخت می رسانند با باز شدن بیشتر دریچه گاز دو دهانه بعدی نیز وارد می شود این چهار دهانه سوخت هوای اضافی مورد منیاز برای شتاب گرفتن را فراهم می کنند.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان

تنظیم: اعظم اژدری

مطالب مرتبط:

الکتروفور

فتوسل

 رادیو کنترل