تبیان، دستیار زندگی
روزنامه ها نوشته اند موج گرانی دارو برای سومین بار درحالی آغاز شده است که «بیش از هرچیزی بیماران خاص از جمله سرطانی‌ها، هموفیلی‌ها و... دربه در تامین دارو هستند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جیب‌های خالی بیماران برای درمان!


روزنامه ها  نوشته اند موج گرانی دارو برای سومین بار درحالی آغاز شده است که «بیش از هرچیزی بیماران خاص از جمله سرطانی‌ها، هموفیلی‌ها و...  دربه در تامین دارو هستند و قیمت برخی از این داروها از جمله داروهای مبتلایان به‌ام. اس و بیماران سرطانی از 20 میلیون تومان هم گذشته است...

روزنامه‌های تهران امروز و خراسان خبر داده‌اند که «ارز مبادله‌ای جایگزین ارز مرجع شد» و به همین دلیل «داروهای گران برای بار سوم گران‌تر می‌شوند.»

دارو

زهرا کشوری در گزارشی با تیتر «جان مردم قربانی بی‌عدالتی تصمیم‌گیران»، در روزنامه تهران امروز نوشته است که «تلاش‌ها برای راضی کردن بانک مرکزی برای تامین ارز دارویی در سال 91 به جایی نرسید» و دولت با جایگزینی ارز مبادله‌ای به جای ارز مرجع برای تجهیزات پزشکی و دارویی «آب پاکی را روی دست همگان ریخت».

وی در ادامه  با طرح این پرسش که حالا «وضعیت مردمی که براساس قانون باید زیر 30 درصد از هزینه‌های پزشکی را پرداخت کنند در سال جدید چه می‌شود؟»، نوشته است: «هرچند وزارت بهداشتی‌ها سعی می‌کنند از کنار افزایش قیمت‌ها بگذرند وسوال خبرنگاران را پاسخ ندهند، زمانی که کارشناسان بورس از افزایش قیمت داروهای تولید داخل تا 50 درصد خبر می‌دهند، معلوم است که وضعیت دارو و تجهیزاتی که از خارج وارد می‌شود با توجه به ارز مبادله‌ای به کجا خواهد انجامید.»

شعار برنامه چهارم توسعه؛ شعار همیشگی مسئولان

در برنامه چهارم توسعه قرار بر این بود سهم مردم از هزینه‌های درمانی به کمتر از 30 درصد کاهش یابد، که متاسفانه با وجود شعارهای همیشگی مسئولان، این مساله به بیش از 60 درصد رسیده است!

از دیرباز مساله بهداشت، درمان و سلامت برای بشر از اهمیت بالایی برخوردار بوده، هر چند که در بازه‌های زمانی مختلف، این موضوع به شکل های متفاوت بروز داشته است، از این رو همواره بخش قابل توجهی از درآمد فرد و خانواده، صرف هزینه های درمانی شده است. اساساً مهم ترین تهدیدکننده امنیت و رفاه اجتماعی خانوار در تمام کشورهای دنیا، مشکل سلامت و بروز بیماری‌هاست، به ویژه بیماری‌هایی که صعب العلاج هستند یا درمان آنها هزینه‌های کمرشکن به خانوار تحمیل می‌کنند که در این باره لازم است حاکمیت به صورت جدی برای مدیریت این نوع مشکلات برای شهروندان خود برنامه‌ریزی کند.در همین زمینه، سازمان بیمه سلامت بر اساس ماده 38 قانون برنامه پنجم توسعه کشور تاسیس شد تا بتواند مانند چتری درمانی همه مردم بخصوص قشرهای ضعیف و آسیب‌پذیر را تحت پوشش خود قرار دهد. با این همه به نظر می‌رسد که با وجود وعده وعیدهای زیاد، این مهم هنوز به طور کامل محقق نشده یا دست کم در رسیدن به هدف های مورد نظر، توفیق لازم را نداشته است.

شاخص کلی هزینه‌های درمانی کشور در 20 سال گذشته 30 برابر شده است حال آن که این رشد در هزینه‌های بخش سلامت 71 برابر شده و این یعنی بخش عمده‌ای از مردم در زمینه بهداشت و درمان خود با مشکلات زیادی روبه رو بوده‌اند. از سوی دیگر در برنامه چهارم توسعه قرار بر این بود سهم مردم از هزینه‌های درمانی به کمتر از 30 درصد کاهش یابد، که متاسفانه باوجود شعارهای همیشگی مسئولان، این مساله به بیش از 60 درصد رسیده است!

توجه به این نکته نیز حایز اهمیت است که شاخص کلی هزینه‌های درمانی کشور در 20 سال گذشته 30 برابر شده است حال آن که این رشد در هزینه‌های بخش سلامت 71 برابر شده و این یعنی بخش عمده‌ای از مردم در زمینه بهداشت و درمان خود با مشکلات زیادی روبه رو بوده‌اند. از سوی دیگر در برنامه چهارم توسعه قرار بر این بود سهم مردم از هزینه‌های درمانی به کمتر از 30 درصد کاهش یابد، که متاسفانه باوجود شعارهای همیشگی مسئولان، این مساله به بیش از 60 درصد رسیده است!

از این حیث، گاه و بیگاه با خبرهایی در رسانه های جمعی مواجه می شویم که به دلیل رشد روزافزون سهم بیماران در پرداخت هزینه‌های مربوط به بهداشت و درمان، سالانه هزاران نفر از مردم، تنها به این دلیل زیر خط فقر می‌روند.

سرپرست دفتر کل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت جزئیات مربوط به افزایش قیمت دارو در سال جاری را تشریح کرد. دکتر مهدی سلیمان‌جاهی ، به ارائه توضیحاتی پیرامون افزایش قیمت دارو به دنبال تخصیص ارز مبادله‌ای به جای ارز مرجع پرداخت و عنوان کرد: دولت برای جبران این هزینه 2200 میلیارد تومان اعتبار برای وزارت بهداشت در نظر گرفته است، اما باید گفت این اعتبار، مختص دارو نیست و برای بخش‌های مختلفی از جمله بیمه‌ها نیز در نظر گرفته شده است.

دارو

افزایش یارانه دارو تا 600 میلیون تومان

وی با بیان اینکه یارانه دارو در سال گذشته حدود 400 میلیارد تومان بود، گفت: این میزان امسال به بیش از 600 میلیون تومان می‌رسد.

سرپرست دفتر کل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو ادامه داد: از این پس دیگر ارز مرجع به هیچ کالایی تعلق نمی‌گیرد، البته بنا شده به دو گروه دارو و موادغذایی که پیش از این ارز مرجع دریافت می‌کردند، "ارز مبادله‌ای ویژه" تعلق بگیرد ولی این امر به معنای ارز ارزانتر نیست، بلکه این دو گروه نسبت به سایر محصولات در برخی موارد در اولویت قرار می‌گیرند.

سرپرست دفترکل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذاو دارو درباره اینکه آیا در نهایت مردم متحمل افزایش هزینه‌های ناشی از تغییر ارز مرجع به مبادله‌ای خواهند شد، اطمینان خاطر داد که از مردم حمایت می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم در این خصوص دچار مشکل شوند.

وی با اشاره به گسترش پوشش بیمه‌ای داروها در سال جاری، اظهار کرد: با حمایت سازمان‌های بیمه‌گر و افزایش پوشش‌های بیمه‌ای، مردم افزایش قیمت دارو را چندان احساس نمی‌کنند.

داروهای گران قیمت، گرانتر می‌شوند

سلیمانجاهی افزود:‌ بر مبنای برآوردها، داروهای تولید داخل حدود 20 تا 30 درصد افزایش قیمت می‌یابند، اما داروهای وارداتی با تخصیص ارز مبادله‌ای صد درصد دستخوش تغییرات قیمتی می‌شوند و اگر ارز مبادله‌ای بگیرند، تقریبا تا دو برابر افزایش قیمت پیدا می‌کنند.

داروهای تولید داخل حدود 20 تا 30 درصد افزایش قیمت می‌یابند، اما داروهای وارداتی با تخصیص ارز مبادله‌ای صد درصد دستخوش تغییرات قیمتی می‌شوند و اگر ارز مبادله‌ای بگیرند، تقریبا تا دو برابر افزایش قیمت پیدا می‌کنند

سرپرست دفترکل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذاو دارو با بیان اینکه در این صورت سهم پرداختی مردم هم افزایش می‌یابد، گفت: البته هنوز تغییرات قیمتی به طور دقیق مشخص نیست، اما در تلاش هستیم با اتخاذ راهکارهای مناسبی، افزایش قیمت‌ها را جبران کنیم.

سلیمان‌جاهی درباره افزایش اخیر قیمت‌ها در بازار دارویی کشور، اظهار کرد:‌ علیرغم اینکه تخصیص ارز مبادله‌ای از اول فروردین آغاز شد، در حال حاضر داروها یا مواد اولیه‌ای که سال گذشته با ارز مرجع وارد شدند، هنوز به اتمام نرسیده‌اند و در همه موارد تغییر قیمت از ابتدای فروردین اتفاق نیافتاده است، اما با ورود محموله‌های جدید دارو و مواداولیه با ارز مبادله‌ای، تغییرات قیمتی مشخص می‌شوند.

فرآوری: نسرین صفری

بخش اجتماعی تبیان


منابع: ایسنا/حمایت