تبیان، دستیار زندگی
فکر می کنید تا چه حد دنیا را می‌شناسید و از مناطق مختلف آن سر در می‌آورید؟ نظرتان درباره رشد روزافزون علم و فناوری های جدید چیست؟ آیا تصور می‌کنید این انسان دوپا به همه جای عالم سر کشیده و جای جای آن را می‌شناسد؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حدس می زنید این عکس کجاست؟


فکر می کنید تا چه حد دنیا را می‌شناسید و از مناطق مختلف آن سر در می‌آورید؟ نظرتان درباره رشد روزافزون علم و فناوری های جدید چیست؟ آیا تصور می‌کنید این انسان دوپا به همه جای عالم سر کشیده و جای جای آن را می‌شناسد؟ آیا هنوز هم مکانی مانده است که از آن بی‌اطلاع باشیم یا حداقل چیز زیادی درباره آن ندانیم؟ اگر در پاسخ دادن به سوالات بالا کمی مردد هستید در سلسله مطالب « حدس می‌زنید این عکس کجاست؟» با ما همراه باشید تا شما را با مناطقی از عالم روبه‌رو سازیم که درباره آن چیزی نشنیده‌اید یا کمتر از آن می‌‌دانید.

علوم مختلف با سرعتی سرسام آور در حال رشد و تکامل هستند به طوری که هر روز بعد از بلند شدن از خواب و مالیدن چشمانمان از طریق اینترنت، تلویزیون، رادیو، رسانه های نوشتاری و ... با اخباری رو به رو می‌شویم که بعد از شنیدنشان دهانمان از تعجب باز می‌ماند و باید دوباره چشمانمان را بمالیم، اما این بار از شدت تعجب!

اخترشناسان و منجمان از آن دست افرادی هستند که باعث می شوند مغز ما از شدت تعجب سوت بکشد. تلسکوپ‌های غول پیکر و پیشرفته آن‌ها در کنار فناوری‌های پیچیده شبیه سازی داده‌های دریافت شده از ماهواره‌های فضایی باعث شده است این دانشمندان هر روز اخبار جدید و جذابی برای ما داشته باشند.

حدس می زنید این عکس کجاست؟

تلسکوپ فضایی هابل تا امروز نقش به سزایی در دستاوردهای فضایی داشته است و حتما تا به امروز نام آن را بارها شنیده اید اما حالا قرار است تلسکوپی به فضا ارسال شود که جانشین هابل شود: تلسکوپ فضایی جیمز وب. جیمز وب یک تلسکوپ فروسرخ است در حالی که هابل قدرت رۆیت نور مرئی و طول‌موج‌هایی از فرابنفش را دارد. قطر آیینه آن 6.5 متر است در حالی که قطر آیینه هابل تنها 2.4 متر است. هابل در فاصله 575 کیلومتری زمین واقع‌شده و در دمای 77 درجه کلوین کار می‌کند؛ در حالی که جیمز وب در دمایی سردتر و در فاصله دورتری از زمین کار خواهد کرد. پس با شروع کار این تلسکوپ فضایی باید منتظر اخبار به مراتب تعجب برانگیزتری باشیم!

در یکی از تصاویری که مدار گرد مارس اکسپرس از سطح سیاره مریخ تهیه کرده است بقایای دره‌ای دیده می‌شود که احتمالا زمانی آب در آن جریان داشته است

در سلسله مطالب «حدس می زنید این عکس کجاست؟» قصد داریم شما را با تصاویری که اخترشناسان از جای جای کائنات تهیه می‌کنند آشنا سازیم. حالا به نظر شما دو تصویر بالا که قسمتی جدا شده از یک عکس کاملند متعلق به چه مکانی هستند؟

تصویر سمت چپ: رد به جای مانده از رودخانه ای قدیمی

رد به جای مانده از رودخانه ای قدیمی

در یکی از تصاویری که مدار گرد مارس اکسپرس از سطح سیاره مریخ تهیه کرده است بقایای دره‌ای دیده می‌شود که احتمالا زمانی آب در آن جریان داشته است. مدارگرد مارس اکسپرس سازمان فضایی اروپا (اسا) طی 11497-امین گردش خود به دور سیاره سرخ، با ترکیب تصاویر تهیه شده توسط دوربین استریو تفکیک بالای نصب شده روی آن توانست تا چشم‌اندازی با رنگ‌های طبیعی از ناحیه جنوب شرقی Amenthes Planum  و شمال Hesperia Planum تهیه کند.

ناحیه‌ای که عکس آن را می‌بینید در غرب دره Tinto Vallis و دهانه Palos واقع شده است. مرکز این ناحیه در مختصات 3 درجه جنوبی و 109 درجه شرقی قرار دارد، و تفکیک زمینی آن حدود 22 متر به ازای هر پیکسل است. در این عکس می‌توان علاوه بر دهانه پالوس؛ کانال‌های گدازه و دره‌ای که شاید زمانی آب در آن جریان داشته است را مشاهده کرد. رسوبات سیاه‌رنگ، دره و کف دهانه برخودی را پر کرده‌اند.

تصویر سمت راست: روزی ابری در مریخ
روزی ابری در مریخ

در این تصویر که توسط مدارگرد شناسایی مریخ ثبت شده است، ابرهای موجود در آسمان (که با ابرهایی که در زمین می بینیم تفاوت دارند و از دی اکسید کربن تولید می شوند) تا حدی زیاد باعث تار شدن نورهای بازتاب شده از تپه ماهورهای شمالی مریخ شده است.

فرآوری: م.ح.اربابی فر

بخش دانش و زندگی تبیان


برگرفته از پایگاه خبر آنلاین