داوینچی، خالق تصاویر پزشکی
وی که یک طراح و نقاش قابل بود در صدها برگ طراحی دقیق به شناسایی ویژگی ها و جزییات کالبد انسان پرداخت و توانست آنها را با دقت فوق العاده ای طراحی کند. امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، بشر توانسته از بدن انسان به کمک تکنیک های پیشرفته عکاسی، شمایی دقیق ترسیم کند.
عده ای از محققان هنری در صدد برآمده اند تا به مقایسه طراحی های لئوناردو داوینچی با دستاوردهای امروزی علمی بپردازند. جالب آنکه اسکنهای پزشکی جدید نشان میدهند طراحیهای آناتومی لئوناردو داوینچی از نظر دقت شگفتانگیز بودهاند و بر همین اساس محققان داوینچی را صدهاسال پیشرفته تر از همدورهایهایش میبینند.
داوینچی از گذشته به عنوان یکی از بهترین هنرمندان عصر رنسانس شناخته شدهاست،فردی که بسیار جلوتر از عصر خود زندگی میکرده و شاهکارهای هنری بسیاری از خود بهجا گذاشته است.
اما وی در نهایت توانست اعتباری که شایستگیاش را داشت نیز به دست آورد، محققان او را فردی معرفی کردهاند که دقت پزشکی بسیار بالا و شگفتانگیزی برخوردار بوده و تواناییهایش صدها سال جلوتر از افرادی بوده که در دوران وی زندگی میکردهاند. دقت طرحهای آناتومی وی به اندازهای است که دانشمندان نقاشیهای آناتومی وی را با تصاویر مدرن MRI امروزی انطباق دادهاند.
نتایج این پروژه جدید که در ماه آگوست در فستیوال بینالمللی ادینبرگ رونمایی خواهد شد، برای اولین بار طراحیهای آناتومی داوینچی را مستقیما با تصاویر MRI بدن انسان مقایسه کرده و جزئیات شگفتانگیزی که این هنرمند در طرحهایش به آنها توجه کرده را نمایش خواهد داد. هدف از این مقایسه نمایش دقت بالای داوینچی در دورانی بوده که این نابغه با محدودیتهای شدید تکنولوژی و دانش پزشکی مواجه بودهاست.
این طرحها با جزئیاتی که نبوغ خالقشان را به صدهاسال جلوتر از دوران زندگیاش میکشاند، در زمان مرگ داوینچی درمیان برگهها و یادداشتهای شخصی وی باقیمانده بودند و از این رو برای سالها گم شدهبودند. با اینهمه اکنون این طرحها به عنوان تاثیرگذارترین آثاری که تاکنون درباره بدن انسان خلق شده شناخته میشوند.
دریکی از طرحهای داوینچی که در زمستان 1510-1511 و پس از انجام 20 کالبدشکافی ترسیم شده، وی ماهیچهها، استخوانها و رگ و پی بدن انسان را با جزئیاتی باورنکردنی ترسیم کردهاست. در طرحی دیگر عملکرد پمپ مانند ماهیچههای قلب مشابه تصاویر ویدیویی پزشکی مدرن به تصویر کشیده شدهاست. داوینچی همچنین اولین تصویر از ستون فقرات و جنین در رحم مادر را نیز خلق کردهاست.
زندگینامه لئوناردو داوینچی
لئوناردو در سال 1452 در نزدیکی شهر فلورانس ایتالیا به دنیا آمد.
پدرش کارمند دولت و مادرش در مهمانخانهای خدمتکار بود. او دوران کودکی را نزد پدربزرگش و تحصیلات ابتدایی را در مدرسه دهکده محل سکونتش گذراند و با حل مسائل مشکل ریاضی نشان داد که بسیار باهوش است.
در همین زمان استعداد خلاقهاش در هنر نقاشی نیز آشکار شد و در16سالگی "آندره دل وروچیو" استاد نقاشی او بسیار تشویقش کرد. وروچیو فن کارکردن روی سنگ مرمر، چوب و فلز را به لئوناردو آموخت.
او عقیده داشت که آشنایی با مکتبهای کلاسیک لاتین و یونان، فلسفه، ریاضیات و کالبد شکافی برای لئوناردو بسیار ضروری است.
لئوناردو در 26 سالگی تحصیلاتش را به پایان رساند و به گروه نقاشان پیوست و در همان سالها آلت موسیقی جدیدی را اختراع کرد و آن را عود نامید که مورد توجه دوک لودویک سفورزا، حکمران میلان قرار گرفت.
در آن زمان مدعیان تاج و تخت ایتالیا برای تصاحب مقام پادشاهی با هم در جنگ بودند. لئوناردو نیز از آب گل آلود ماهی گرفت و شروع به طرح و ساختن ماشینهای جنگی کرد و همین امر باعث شد که دوک به سلطنت برسد.
لئوناردو هم فوراً وقت را غنیمت شمرد و نقشههای جدید شهرسازی را که مطابق با آن طرح شبکه فاضلاب شهری مطلوب میشد، ارائه داد؛ ولی دوک که تنها به تابلوهای نقاشی علاقه داشت، آن را رد کرد و پس از مدتی به داوینچی فرمان داد که تابلوی "شام آخر" را که از آثار نفیس لئوناردو بود در خانقاه سانتاماریا به معرض نمایش بگذارد.
لئوناردو مخترع بزرگی بود. یکی از طرحهای ابتکاری او لباس غواصی و زیر دریایی جنگی است. او همچنین مسلسل، تانک نظامی، ساعتی که به ساعت داوینچی معروف است، کیلومتر شمار و خیلی چیزهای دیگر را اختراع کرد.
لئوناردو در سال 1500 در سن چهل و هشت سالگی به فلورانس بازگشت و شش سال در آنجا ماند و در همین مدت بود که باشکوه ترین اثر هنری خود، یعنی تابلوی "مونالیزا" یا "لبخند ژوکوند" را خلق کرد.
داوینچی هیچ گاه محاسبات مربوط به دستگاه ماشین را فاش نکرد؛ زیرا معتقد بود که "طبیعت زشت انسان او را مجبور می کند تا از این وسیله ها در راه مقاصد ناپسند و خرابکارانه استفاده کند".
لئوناردو داوینچی در سال 1519 چشم از جهان فرو بست.
فرآوری: سمیه رمضان ماهی
بخش هنری تبیان
منابع:
سایت تلگراف
همشهری آنلاین