تبیان، دستیار زندگی
سیستم‌عامل‌های فایرفاکس و تایزن در کنگره‌ی جهانی موبایل بارسلون توجه دست‌اندرکاران را به خود جلب کردند، با این حال این دو هنوز راه درازی برای پشت سرگذاشتن اندروید در پیش دارند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از سیستم‌عامل‌های فایرفاکس و تایزن چه میدانید؟


سیستم‌عامل‌های فایرفاکس و تایزن در کنگره‌ی جهانی موبایل بارسلون توجه دست‌اندرکاران را به خود جلب کردند، با این حال این دو هنوز راه درازی برای پشت سرگذاشتن اندروید در پیش دارند. رویدادی که نمی‌توان وقوع آن را در آینده‌ی نزدیک محتمل دانست اما دنیای فناوری همیشه نشان داده که با آمار و احتمالات سنتی میانه‌ای ندارد و هر آن اتفاقی پیش‌بینی نشده می‌تواند تمامی معادلات را بر هم بزند!

از سیستم‌عامل‌های فایرفاکس و تایزن چه میدانید؟

کنگره‌ی جهانی موبایل در شهر بارسلون امسال مملو از انواع و اقسام گجت‌ها، گوشی‌های هوشمند و تبلت‌های گوناگون بود؛ اما یکی از مهمترین رویدادهای این محفل سالانه، دسترسی صاحب‌نظران از نزدیک به سیستم‌عامل‌های موزیلا فایرفاکس و تایزن بود که این دومی از همکاری مشترک سامسونگ و اینتل تهیه شده است.

در حالی که هم‌اکنون اندروید تنها با پنج سال سابقه فعالیت در حوزه‌ی گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها یکه‌تاز میدان است، در روزهای اول حضورش اما و اگرهای بسیاری با خود داشت. و اگر به سرخط اخبار در سال 2007 - 2008 بازگردیم، خواهیم دید که موفقیت اندروید نه تنها در هاله‌ای از ابهام بود که بسیاری حتی فضا را آنچنان باز نمی‌دیدند که سیستم‌عامل جدید گوگل بتواند در کنار ریم، آیفون تازه وارد اپل، WebOS پالم و ویندوز فون مایکروسافت مجالی برای عرض اندام بیابد.

اما همه چیز متحول شد. حالا، پرسش مشابه آن است که آیا این رویداد دوباره می‌تواند اتفاق بیافتد یا خیر؟

از سیستم‌عامل‌های فایرفاکس و تایزن چه میدانید؟

تایزن یک سیستم‌عامل آزاد و متن‌باز برای تلفن همراه است که بر اساس سیستم عامل لینوکس نوشته شده است. این محصول توسط بنیاد لینوکس پشتیبانی می‌شود و توسط انجمن تایزن ارائه شده‌است. تایزن از سیستم عامل سکوی لینوکس سامسونگ (SLP) ساخته شده‌است. این سیستم عامل شامل تعدادی از ماژول‌های خود همانند مدیریت شبکه را از پروژهء می‌گو، آمیزشی از سیستم‌عامل‌های تلفن همراهِ موبلین ساخته شده توسط شرکت اینتل و ماامو توسط شرکت نوکیا، برگرفته است. توسعه توسط شرکت‌های گردهم‌آمده به دور انجمن تایزن رهبری می‌شود. که در حال حاضر سامسونگ و اینتل می‌باشند. بعضی از توسعه‌دهندگان سابق می‌گو هم در این تلاش سهیم شدند.

چارچوب نرم‌افزار تایزن برای توسعه‌دهندگان سوم شخص بر اساس استانداردهای وبی همچون اچ‌تی‌ام‌ال5 و تکنولوژی‌های وب WAC و غیره می‌باشد و طراحی شده‌است تا در تبلت‌ها، نت‌بوکها، تلفن‌های هوشمند، تلویزیون‌های هوشمند و تجهیزات تفریحی/اطلاعاتی داخل خودرو استفاده شود. کیت توسعه نرم‌افزار تایزن توسط سامسونگ تحت یک مجوز مالکیتی انحصاری می‌باشد و شامل محیط یکپارچه توسعه نرم‌افزار تحت وب، برابرساز، زنجیره ابزار تالیف، کدهای نمونه و مستندات است.

نخستین تصاویری که از تایزن منتشر شده است، شباهت زیادی به اندروید خودمان دارد. جای هیچ تعجب نیست اگر در آینده، گوشی‌های خانواده‌ی گلکسی سامسونگ مجهز به تایزن شوند و دیگر خبری از اندروید سبز قبا نباشد

در سپتامبر 2011 اینتل و بنیاد لینوکس اعلام کردند که تمرکز آن‌ها از می‌گو به تایزن طی سال 2011 و 2012 تغییر خواهدکرد.

برای سهم خودش، نوکیا حمایت‌کننده‌ی سابق می‌گو، اعلام کرده است که بصورت مجزا سیستم‌عامل ملتمی، مخصوص خود را توسعه‌می‌دهد. که فقط تلفن‌های هوشمند سطح پایین را هدف قرار خواهد داد.

با اینکه در آغاز درنظر گرفته شده بود تایزن جایگزین می‌گو شود و با برنامه‌های می‌گو سازگار گردد (براساس اعلامیه اول)، تایزن فقط تکنولوژی‌های مشخص شده‌ای را از می‌گو قرض کرد و از این نظر دنبال‌کننده‌ی پروژه‌ی می‌گو نیست. به طور خاص کل رابط برنامه‌نویسی نرم‌افزارهای می‌گو برای توسعه برنامه‌های مبتنی بر کیوت نه در پروژه تایزن هستند و نه برنامه‌ای برای گذاشتنشان وجود دارد. بنابراین، کدهای می‌گو در درسترس می‌مانند و توسعه آن در پروژه مِر ادامه پیدا می‌کند. در اِپریل 2012 تایزن ورژن 1.0 خود را با اسم رمز دلفین منتشر نمود.

از سیستم‌عامل‌های فایرفاکس و تایزن چه میدانید؟

سامسونگ نیز این روزها خود را در حوزه‌های گوناگونی درگیر کرده است. هر چند که این تولید‌کننده‌ی کره‌ای Galaxy Note 8 خود را در بارسلون رونمایی کرد، چنین به نظر می‌رسد که آنها برای 24 اسفند (14 مارس) برنامه‌ای اختصاصی در نظر گرفته‌اند تا در آیین ویژه از گوشی پرچمدار خود، Galaxy S4 پرده بردارند. آنها که تمایلی به استفاده از سیستم‌عامل فایرفاکس ندارد، ترجیح می‌دهند سیستم‌عامل تایزن خود را توسعه داده و از ژوئیه آینده آن را به بازار عرضه کنند. شاید شما هم از خود بپرسید بر سر «بادا»، دیگر سیستم عامل موبایلی سامسونگ چه آمد؟ بنا به اخباری که از منابع کره‌ای به گوش می‌رسد، سامسونگ قصد دارد بادا را در تایزن ترکیب کرده و از تجربیاتی که در پروژه‌ی قبلی بدست آورده، در توسعه‌ی هر چه بهتر سیستم‌عامل جدید بهره ببرد.

تایزن یک سیستم‌عامل آزاد و متن‌باز برای تلفن همراه است که بر اساس سیستم عامل لینوکس نوشته شده است

جالب اینجاست که نخستین تصاویری که از تایزن منتشر شده است، شباهت زیادی به اندروید خودمان دارد. جای هیچ تعجب نیست اگر در آینده، گوشی‌های خانواده‌ی گلکسی سامسونگ مجهز به تایزن شوند و دیگر خبری از اندروید سبز قبا نباشد! آیا سامسونگ موفق می‌شود کاربران را با سیستم عامل تازه‌ی خود همراه کند؟ اسکات وبستر معتقد است که سامسونگ با عرضه‌ی هر دوی این سیستم‌عامل‌ها، می‌کوشد تا هر دو طیف از مخاطبان را حفظ کند و همزمان گوشی‌های اندرویدی و تایزنی را روانه بازارهای مصرف کند.

البته هنوز خیلی زود است که درباره‌ی میزان موفقیت تایزن پیش‌بینی کنیم و اینکه آیا این تازه وارد می‌تواند اندروید را از بازی به در کند یا خیر!

از سیستم‌عامل‌های فایرفاکس و تایزن چه میدانید؟

در مورد سیستم عامل فایرفاکس نیز باید گفت که در حال حاضر چهار نمونه از این گوشی‌ها مراحل پایان ساخت خود را می‌گذرانند و به زودی می‌توان شاهد رونمایی آنها بود. این گوشی‌های هوشمند مجهز به سیستم عامل فایرفاکس عبارتند ازZTE Open، One Touch Fire و Geeksphone Peak و Keon که قرار است تا پیش از پایان سال جاری میلادی محصولات تازه‌تری نیز با این سیستم‌عامل روانه بازار شوند. جالب اینکه این چهار گوشی چیزی از تلفن‌های هوشمند اندرویدی پرقدرت امروزی کم ندارند، موضوعی که شاید برای بسیاری از خریداران معمولی، محلی از اعراب نداشته باشد و تنها دغدغه‌ی گیک‌ها باشد! از سوی دیگر نمی‌توان انتظار داشت که گوشی‌های فایرفاکسی در حال حاضر بتوانند جای پای محکمی برای خود در بازار امریکا باز کنند.

با اضافه شدن ال‌جی به جمع تولیدکنندگان سخت‌افزاری برای سیستم‌عامل فایرفاکس، قوت قلب زیادی به توسعه‌دهندگان این سیستم‌عامل عطا شده است. هر چند که ال‌جی با خریداری WebOS هم‌اکنون روح تازه‌ای در کالبد این سیستم عامل مرده دمیده است. از سوی دیگر نیز به پروژه‌ی تلویزیون اینترنتی گوگل دلبسته شده و در آن مشارکت فعالی دارد به همین روی هنوز مشخص نیست که ایا مهندسان چشم‌بادامی از WebOS استفاده خواهد کرد یا خیر.

فرآوری: فاطمه مجدآبادی

بخش دانش و زندگی تبیان


برگرفته از ویکیپدیا، زومیت