آلرژی در روزهای پایانی سال
آلرژی فصلی معمولا نتیجه گرده افشانی گیاهان و علف ها و درختان است و در فصل بهار و پاییز شایع تر است.
آلرژی در واقع افزایش حساسیت نسبت به عوامل بیرونی و محیطی است که در بینی به صورت "رینیت آلرژیک" تظاهر می یابد.
علایم آن شامل عطسه های مکرر، خارش بینی و چشم، آبریزش شدید بینی و احساس گرفتگی بینی است که مانع یک تنفس خوب از راه بینی می شود.
این علایم شبیه سرماخوردگی است و می تواند به صورت فصلی و یا دائمی در تمام فصول باشد و گاهی هم به صورت ترکیبی تظاهر می یابد، یعنی علایم در طول سال کمابیش وجود دارد، ولی در فصل خاصی تشدید می شود.
آلرژی فصلی معمولا نتیجه گرده افشانی گیاهان و علف ها و درختان است و در فصل بهار و پاییز شایع تر است.
عواملی که در ایجاد آلرژی دائمی، بیشترین تاثیر را دارند شامل کپک ها، مایت گردوغبار و ذرات حیوانی است.
کپک ها بیشتر در مکان های مرطوب خانه مثل زیر سینک آشپزخانه، ظرف های زیر گلدان گیاهان خانگی و همینطور دستشویی و حمام رشد می کنند.
مایت موجود در گرد و غبار یک حشره ریز میکروسکوپی است که که در فرش، رختخواب، پرده ها و روکش مبلمان تکثیر می یابد و بسیار در ایجاد حساسیت نقش دارد.
نقش ذرات بدن حیوانات خانگی مثل سگ و گربه و همینطور سوسک که بیشتر در ساختمان های قدیمی دیده می شود، نیز در حملات آلرژیک ثابت شده است.
در کنار عوامل فوق، محرک های محیطی مانند تغییر ناگهانی هوا به خصوص هوای سرد و خشک، دود سیگار، عطر و اسپری، بوی رنگ و مواد پاک کننده، ذرات ریز هوا مثل خاک و یا گچ، بوی بعضی گل ها مثل شب بو هم باعث تشدید علایم آلرژی می شود و باید از آنها دوری کرد.
بدون تردید آلرژی باید کنترل شود تا هم کیفیت زندگی فرد بهبود یابد و هم اینکه مانع تشدید آن و ایجاد پولیپ و آسم در فرد شود.
در کنترل محیطی نکته مهم دوری از مواد حساسیت زا و حذف منبع آن در خانه است که شامل این موارد است:
- ایجاد تهویه مطبوع در منزل و استفاده از ماسک هنگام زدودن گردوغبار در حین خانه تکانی که بهتر است ماسک فیلتردار باشد و یا به همراه آن، از یک دستمال مرطوب هم استفاده شود.
- تعویض و شستشوی مکرر ملحفه ها و روکش مبلمان و فرش و پرده ها.
- خشک نگه داشتن سرویس منزل و همینطور زیر سینک آشپزخانه.
- حذف گیاهان آپارتمانی در منزل و عدم نگهداری از حیوانات خانگی مثل پرنده ها و سگ و گربه
- عدم تماس مستقیم با مواد پاک کننده اسیدی و قلیایی و همینطور جدا از مخلوط کردن چند ماده پاک کننده پرهیز شود، چون بخار ناشی از آن باعث سوزش و تنگی نفس شدید می شود.
همزمان با کنترل محیطی، در موارد شدید بهتر است در صورت بروز علایم، با پزشک متخصص گوش و حلق و بینی جهت درمان دارویی مشورت شود.
بخش سلامت تبیان
منبع : تابناک - زینب پورسلمان، متخصص گوش و حلق و بینی
مطالب مرتبط:
عوامل آلرژیزا در خانه چه هستند؟
بدترین اشتباهات هنگام ابتلا به آلرژی
4 دستور برای کاهش آلرژی پاییزی