تبیان، دستیار زندگی

حقایقی درباره بارداری دوقلویی

از هر 100 حاملگی، حدود 3 حاملگی چند قلو هستند که میزان دوقلویی بیشتر از چند قلویی می‌باشد. مادرانی که دو قلو باردار هستند، معمولا مشکلاتی مانند تهوع و استفراغ و ترش کردن غذا را بیشتر از سایر مادران تجربه می‌کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : زهره لطیفی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
بارداری دوقلویی   حاملگی دوقلویی   دوقلو زایی

بسیاری از مادران به دلیل ارثی که در خانواده‌شان و یا خانواده همسرشان وجود دارد، دو قلو و یا چندقلو باردار می‌شوند، اما برخی دیگر به علت درمان ناباروری، ممکن است حاملگی چند قلو را تجربه کنند.

 

دو قلو بودن جنین‌ها چگونه تشخیص داده می‌شود؟ 

در ماه‌های اول که هنوز سونوگرافی برای مادر انجام نگرفته است، معمولا پزشک با تشخیص اندازه رحم مادر که بزرگ‌تر از حد طبیعی است و یا با تشخیص ضربان قلب بیش از یک جنین، می‌تواند احتمال دو قلویی را بدهد. اما با انجام سونوگرافی، دو قلویی کاملا مشخص می‌شود.

 

مادرانی که دو قلو باردار هستند، معمولا مشکلاتی مانند تهوع و استفراغ و ترش کردن غذا را بیشتر از سایر مادران تجربه می‌کنند.

 

عوارض احتمالی دو قلوزایی

1- زایمان زودرس: یکی از عوارض جدی که سلامت دو قلوها را تهدید می‌کند، زایمان بیش از موعد می‌باشد. دو جنین به علت رشد در ماه‌های آخر و اعمال فشار به رحم مادر، درد ایجاد می‌کنند و ممکن است زمان زایمان جلو بیفتد.

 

2- ناراحتی های تنفسی نوزاد: یکی از مشکلاتی که پس از زایمان زودرس برای نوزادان دو قلو ایجاد می‌شود، نارس بودن ریه‌ها می‌باشد که در نتیجه، دو قلوها به ناراحتی‌های تنفسی مبتلا می‌شوند و باید برای تکامل ریه‌ها، مدتی را در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان نگهداری شوند.

 

3- وزن کم نوزاد هنگام تولد

مصرف قرص اسیدفولیک برای تمام مادران باردار الزامی است. اسید فولیک به رشد بافت عصبی نوزادان کمک زیادی می‌کند

 

4- فشار خون بالا: مادرانی که دو قلو باردار هستند، باید به طور بسیار منظم در دوران بارداری خود تحت مراقبت پزشک متخصص زنان قرار داشته باشند و فشار خون آنها بررسی شود تا در صورت بالا  بودن، اقدامات درمانی برایشان انجام گیرد.

 

 

5- دیابت بارداری: دیابت بارداری در مادرانی که دو قلو باردار هستند، بسیار شایع تر از بقیه مادران می‌باشد. باید قند خون این مادران به طور مرتب کنترل شود تا در صورت مشاهده هر گونه علامت غیرطبیعی، درمان برایشان انجام گیرد.

 

6- احتمال کم زایمان طبیعی در دو قلوزایی: اگر امکان انجام زایمان طبیعی برای مادر وجود نداشته نباشد، باید به روش سزارین نوزاد را به دنیا آورد.

سزارین تنها در شرایط خاصی توصیه می‌شود. یکی از این شرایط، دو قلوزایی و یا چند قلوزایی می‌باشد. موارد بسیار کمی از نوزادان دو قلو گزارش شده است که با زایمان طبیعی به دنیا آمده باشند.

 

بارداری دوقلویی ، حاملگی دوقلویی ،  دوقلو زایی ،

مسائل مربوط به بارداری دو قلویی

1- مادرانی که دو قلو حامله هستند، باید بدانند که به مقدار زیادی کالری در روز نیازمندند.

 

2- احتمال تولد نوزادان کم خون در طی حاملگی‌های دو قلویی بیشتر است. بنابراین به مادرانی که دو قلو حامله هستند، توصیه می‌شود هم از مواد غذایی سرشار از آهن در طی دوران بارداری استفاده کنند و هم قرص آهن را طبق تجویز پزشک مصرف نمایند.

 

3- اضافه شدن وزن مادر در دوران بارداری، امری طبیعی است. واضح است که این میزان افزایش وزن در مادرانی که دو قلو باردار هستند، بیشتر است.

 

4- مصرف قرص اسیدفولیک برای تمام مادران باردار الزامی است. اسید فولیک به رشد بافت عصبی نوزادان کمک زیادی می‌کند و در صورت عدم دریافت اسید فولیک کافی در دوران بارداری، احتمال به دنیا آمدن نوزادان با مشکلات عصبی زیاد می‌شود.

ویار بارداری در طی حاملگی‌های دو قلویی تشدید می‌شود، زیرا میزان هورمون‌های بدن مادر در اوایل حاملگی، به شدت افزایش پیدا می‌کند

 

5- پس از به دنیا  نوزادان دو قلوی خود هم باید از رژیم غذایی مناسبی پیروی کنید تا به مقدار کافی شیر داشته باشید و کمتر از شیر خشک استفاده کنید.

  

6- هر چند وقت یک بار به طور منظم تحت معاینه پزشک متخصص زنان قرار بگیرید تا در صورت بروز مشکلاتی، سریع تشخیص داده شود. همچنین در طی این ویزیت‌ها، روند رشد نوزادان و سلامت آنها بررسی شود.

 

7- ویار بارداری در طی حاملگی‌های دو قلویی تشدید می‌شود، زیرا میزان هورمون‌های بدن مادر در اوایل حاملگی، به شدت افزایش پیدا می‌کند. بنابراین مادر باید راهکارهای مناسبی را برای غلبه بر ویار حاملگی رعایت کند.

 

نکته پایانی

به دنیا آمدن هر نوزاد، هزینه‌های اقتصادی زیادی بر خانواده تحمیل می‌کند. ولی این مسئله نباید مانع بچه‌دار شدن شما شود، زیرا همانطور که خداوند کریم در قرآن بیان داشته است، خودش رزق و روزی فرزند را می‌دهد.


مطالب مرتبط:

چرا زنان باردار باید قرص اسیدفولیک بخورند؟

بارداری دو یا چندقلویی

عوامل چند قلوزایی و خطرات آن

مشکلات شایع در نوزادان دو قلو

 

سندرم انتقال خون قل به قل

 

خصوصیات یک بیمارستان خوب برای زایمان

13 پرسش و پاسخ درباره سونوگرافی

15 پرسش و پاسخ درباره سزارین

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.