تبیان، دستیار زندگی
اثرات میدان الکتریکی یخ زدن آب و تاثیرات آن یکی از جالب ترین موضوعات در فیزیک دبیرستان است بخصوص زمانی که شما رفتار مولکولها را مورد بررسی قرار می دهید....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سارا قیصری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ایده های برگزیده شیمی

هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان

هفتمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز هم چون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی"پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده : تاثیر میدان الکتریکی بر خواص ویژه ی آب

نام ارائه دهنده:   محدثه ایزد پور - هانیه کاظم پور- مینوجهانگیری

زمینه و نوع پروژه : شیمی – تحقیقاتی ، عملی

درجه سختی: دشوار

اثرات میدان الکتریکی یخ زدن آب و تاثیرات آن یکی از جالب ترین موضوعات در فیزیک دبیرستان است به خصوص زمانی که شما رفتار مولکول ها را مورد بررسی قرار می دهید.

فاکتورهای مهم در یخ زدن آب چیست؟

زمانی که این سوال را در کلاس مطرح شود دانش آموزان جواب می دهند و نام فاکتورهایی مانند فشار را می برند. اما تعداد کمی از آن ها به میدان های الکتریکی و مغناطیسی توجه می کنند.

برای بهتر فهمیدن این مسئله ضروری است که شما با تأثیرات میدان الکتریکی آشنا شوید. وقتی که یک دوقطبی در میدان الکتریکی قرار می گیرد آن شروع به چرخیدن در خلاف جهتی می کند که میدان به آن نیرو وارد می کند و در جهت میدان الکتریکی قرار می گیرد.

ایده های برگزیده شیمی در هفتمین جشنواره تبیان

نکته ی جالب توجه هنگامی است که روی دو قطبی اثر می کند. این موضوع زمانی جالب تر است که دانش آموزان بفهمند که مولکول های آب همگی دوقطبی هستند و در میدان الکتریکی شکل خاص خود را می گیرتد.

مقدار کمی آب داخل یک ظرف ریخته و دور آن را پر از یخ می کنیم سپس آن را در یک میدان الکتریکی قوی قرار می دهیم. دمای آب توسط یک ترمومتر کنترل می شود دمای آب به دلیل تعادل با یخ پایین خواهد آمد. پس از مدتی دمای آب به پایین تر از صفر می رسد اما یخ نمی زند.

چرا آب واقعا یخ نمی زند؟

دانش آموزان متوجه می شوند که میدان الکتریکی مانع از یخ زدن آب می شود.

این دانش آموزان آزمایش های متعددی برای فهمیدن و درک صحیح اثر میدان الکتریکی بر آّب طراحی و انجام داده اند. شما نیز می توانید اثرات میدان ها رو روی موادی هم چون آب آزمایش کنید.


نام ایده : باران اسیدی

نام ارائه دهنده:  نجمه صفا

زمینه و نوع پروژه : شیمی – تحقیقاتی ، عملی

درجه سختی: متوسط

باران اسیدی بارانی است که دارای مواد شیمیایی خاصی باشد و هنگام بارش باران مواد موجود در هوا وارد باران شده و به صورت باران اسیدی درمی‎آید. باران اسیدی می‎تواند خسارت‎های زیادی به ساختمان‎ها مخصوصاً آن هایی که از نظر قدمت و تاریخی بودن مهم است، وارد کند.

این دانش آموز پژوهشگر در این پروژه با مفهوم خاصیت اسیدی و بازی مواد آشنا می‎شود و تفاوت‎ها و شباهت‎های این دسته از مواد را بررسی می‎کند. سپس با عناصر موجود در هوا و درصد هر یک از آن ها آشنا شده و عناصر آلوده‎ی موجود در هوا را می یابد.

ایده های برگزیده شیمی در هفتمین جشنواره تبیان

سپس  منابع تولید مواد آلوده کننده هوا را شناسایی می کند و در نهایت  با کاغذ PH میزان اسیدی و بازی بودن مواد را تعیین می کند و حتی کاغذ معرف گیاهی جهت استفاده از آن ها در تعیین اسید و باز بودن مواد می سازد و شما نیز می توانید میزان اسیدی بودن باران های مناطق خود را مورد بررسی و آزمایش قرار دهید. و حتی راه کارهایی جهت بهبود وضعیت ارایه نمایید.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان

تنظیم: نسرین صادقی