تبیان، دستیار زندگی

15 نکته درباره کمردرد بارداری

به مادران باردار توصیه می‌شود برای مدت طولانی در یک حالت ثابت قرار نگیرند تا خستگی بر آنها غلبه نکند؛ مثلا اگر برای مدت طولانی ایستاده‌اند، مکانی را پیدا کنند و بنشینند و یا اگر برای مدت طولانی نشسته‌اند (مثلا پشت میز کار)، برای مدتی بایستند و یا تغییر وضعیت دهند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : زهره لطیفی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 کمردرد بارداری   کمردرد حاملگی   درد کمر بارداری


دوران بارداری، دوران خاص و متفاوتی برای هر مادر می‌باشد که به علت تغییرات هورمونی و تغییرات ناگهانی در وزن ممکن است با مشکلاتی مواجه شود.

یکی از مشکلاتی که مادران باردار، به خصوص در ماههای آخر که وزن جنین بیشتر می‌شود، با آن مواجه می‌شوند، کمردرد می‌باشد. با انجام یک سری کارها می‌توان این کمردرد را کاهش داد و دوران بارداری راحتی را تجربه کرد.

به مادران باردار توصیه می‌شود:

1- در تمام طول دوران بارداری خود از کفش‌های طبی و مناسب استفاده کنند. کفش‌هایی با پاشنه‌های کوتاه به همراه حفظ قوس داخل پا (کفی مناسب) انتخاب کنند تا فشار وارد شده بر پاها و ستون فقرات حین راه رفتن کم شود و مشکلات ناشی از اضافه وزن مادر، به ستون فقرات او آسیبی نزند.
 

2- برای مدت طولانی در یک حالت ثابت قرار نگیرند تا خستگی بر آنها غلبه نکند؛ مثلا اگر برای مدت طولانی ایستاده اند، مکانی را پیدا کنند و بنشینند تا به کمردرد ناشی از ایستادن طولانی دچار نشوند و یا اگر برای مدت طولانی نشسته اند (مثلا پشت میز کار) و خسته شده‌اند، برای مدتی بایستند و یا تغییر وضعیت دهند.

 

3- به مادرانی که در سه ماهه اول بارداری قرار دارند توصیه می‌شود برای رهایی از کمردرد این تمرین ورزشی را انجام دهند:

به پشت روی زمین دراز بکشید و زانوهای خود را خم کرده و به پشت خود کمی فشار بیاورید. این حالت را برای مدت 2 ثانیه حفظ کرده و سپس برای چند ثانیه استراحت کنید. این حرکت را 10 بار پشت سر هم و حدود دو تا سه بار در روز انجام دهید.

 بالش های مخصوص دوران بارداری 

4- هنگام خوابیدن بالشی را بین پاهای خود قرار دهند تا اگر احساس کمردرد می‌کنند، این درد در خواب از بین برود. در طول سه ماهه دوم و سوم نیز می‌توان با قرار دادن بالشی نازک در زیر شکم احساس راحتی و آرامش کرد.

البته بالش‌های مخصوص دوران بارداری نیز در مراکز فروش وسایل پزشکی وجود دارد

مادران باردار هنگام خوابیدن بالشی را بین پاهای خود قرار دهند تا اگر احساس کمردرد می‌کنند، این درد در خواب از بین برود

 

5- روزانه 20 تا 30 دقیقه پیاده روی آرام را در محلی مناسب و به دور از آلودگی هوا انجام دهند. پیاده روی با کفش مناسب علاوه بر کاهش کمردرد بارداری، فرصتی را به مادر می دهد تا بتواند با نوزاد خود صحبت کند. اگر پیاده روی در پارک و در فضای سبز انجام گیرد، روحیه ای چند برابر به مادر می دهد و مادر می‌تواند زیبایی های بصری خود را به جنین نیز منتقل کند.

 

6- اگر در دوران بارداری به کمردرد مبتلا شدید، سعی کنید با استفاده از کمپرس سرد و گرم در قسمت کمر به طور متناوب، به مدت 10 تا 15 دقیقه، باعث کاهش فشار عضلانی و ورم شوید (در مورد استفاده از این روش با پزشک خود مشورت کنید). شما می‌توانید ببینید که آیا حرارت سبب بهبود کمردرد شما می‌شود و یا بسته‌های یخ.

 

 کمربند طبی دوران بارداری ، شکم‌بند طبی دوران بارداری،

7- یکی از نکات مهمی که توصیه می‌شود، استفاده از کمربند یا شکم‌بند طبی در طی دوران بارداری می‌باشد. البته استفاده از این کمربند اگر تحت نظر پزشک باشد بهتر است. این کمربند طبی باعث می‌شود هنگام راه رفتن و یا ایستادن طولانی‌مدت، درد کمتری در کمر ایجاد شود.

 

8- استحمام با آب گرم پس از یک روز خسته کننده، برای بهبود کمردرد مناسب به نظر میرسد.

 

9- می‌توانید روش‌های ماساژ درمانی را برای تسکین کمردرد خود امتحان کنید.

 

10- اجسام سنگین را بلند نکنند؛ مثل یک کودک و یا کیف و وسایل سنگین. بلند کردن اجسام سنگین توسط خانم باردار، علاوه بر اینکه احتمال بروز کمردرد را در او بیشتر می‌کند، احتمال سقط ناگهانی جنین را هم افزایش می دهد.

  

11- به مادران باردار، مخصوصا از ماه سوم حاملگی به بعد توصیه می‌شود هرگز به پشت خود نخوابند. خوابیدن به پشت می‌تواند فشار زیادی را به کمر وارد کند. همچنین در سه ماهه آخر بارداری ممکن است در اثر این نوع خوابیدن، بند ناف به دور گردن جنین بپیچد و منجر به خفگی او شود. بنابراین به پشت خوابیدن مادر هم به ضرر جنین است وهم به ضرر مادر. به مادران باردار توصیه می‌شود به پهلوی چپ خود بخوابند.

 

12- اگر کمردرد مادر شدید بود و با استفاده از روش های بالا، درد آن تسکین پیدا نکرد، می‌تواند با مراجعه به یک فیزیوتراپیست ماهر و با تجربه، درد کمر را تسکین دهد.

 

13- برخی از پزشکان استفاده از طب سوزنی را برای کاهش درد کمر، در طی دوران بارداری مجاز می‌دانند. ولی توصیه می‌کنیم قبل از انجام طب سوزنی در دوران بارداری، حتما با پزشک خود (پزشک متخصص زنان که تحت نظر او هستید) مشورت کنید.

به مادران باردار، مخصوصا از ماه سوم حاملگی به بعد توصیه می‌شود هرگز به پشت خود نخوابند

 

14- مادران باردار نباید خیلی خود را خسته کنند و یا مدت زیادی بایستند. در دوران بارداری باید بیشتر استراحت کنند. طبق تحقیقات مشخص شده است زنان بارداری که شاغل هستند و باید مدت زمان زیادی را بایستند یا بنشینند، بیشتر از زنانی که در این دوران استراحت می‌کنند، به کمردرد مبتلا می‌شوند. بنابراین خواب و استراحت کافی برای مادران باردار توصیه می‌شود.

 

15- به مادران باردار توصیه می‌شود در صورت ابتلا به هر گونه درد مزمن و شدید در ناحیه کمر، سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنند. کمردرد شدید در این دوران ممکن است در اثر عفونت کلیه و یا بیماری دیگری باشد که در صورت عدم درمان، عواقب بدی را برای مادر و جنین به دنبال خواهد داشت.

 

البته باید گفت پزشک متخصص اجازه ندارد، برای بهبود کمردرد بارداری، دارو تجویز کند. اما اگر همه روش‌ها امتحان شد و پزشک نتیجه‌ای نگرفت، ممکن است بنا بر وضعیت سلامتی مادر و جنین، دارو نیز تجویز کند.


مطالب مرتبط:

کمردرد بارداری شایع است

ورزش های مخصوص برای بهبود کمردرد بارداری

زنان باردار به پهلوی چپ بخوابند

10 راه تسکین درد کمر

آخرین روزهای بارداری

آزمایش های معمول در بارداری

رانندگی در حاملگی

علل غیرمعمول کمردرد و درمان آن

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.