این طبقه در هنگام آسایش بار سنگینتری بر دوش حکمران هستند و در گرفتاریها و مشکلات کمتر به او کمک میکنند، دادگری را ناخوش میدارند، خواسته ها و توقّعات بیشتری دارند.
عضو شورای نگهبان گفت: یکی از دلایل دشمنی با امیرمومنان همین بود کسانی که مشتاق قدرت بودند به آنها قدرت و سمت نمیداد؛ زیرا پیامبر(ص) به ایشان یاد داده بودند کسی که شیفته قدرت است تشنه خدمت نیست.
صبر انواع مختلفی دارد از قبیل صبر بر معاصی، مصیبت، صبر بر اطاعت و بندگی، صبر بر نا آگاهی مردم و ... اما، شیوه و سبک زندگی قرآن و نهجالبلاغه تمامی انسانها را به صبر امر میکند تا ارادهها تقویت شود، ایمانها افزون و زندگی گوارا شود و معنویت به اوج برسد تا انسان به کمال خویش نایل آید.
آموزههای دینی بر آن است مدیر و یا مسئولی که واجد ارزشهای اخلاقی نیست و به هر بهانهای از کوره در رفته و با خشونت نسبت به مردم عمل میکند، صلاحیت تصاحب پستهای حکومتی را ندارد.
هر جامعهای برای رشد و تعالی نیازمند اقداماتی است که همواره از سوی دولتمردان در مراحل مختلف به این امر پرداخته میشود اما اسلام که برای تمام زمانها و تمام مراحل زندکی برنامه دارد، در این باره نیز برای مردم و دولتمردان نکاتی را ارائه داده است. حضرت علی (ع) در حدود ۱۴۰۰ سال پیش در نهجالبلاغه بر این امر تاکید داشتهاند که هر جامعهای برای رشد و تعالی نیازمند رعایت قوانینی است که با رعایت کردن و نکردن آنها عوامل پیشرفت و سقوط هر جامعهای میسر میشود.
امام علی(ع) همواره بر شایستهسالاری به عنوان یکی از مهمترین اصول گزینش افراد در پستهای حکومتی تأکید داشتند. ناتوانی در شناخت شایستهترین افراد و به کار گرفتن آنها، سبب بر سر کار آمدن افرادی میشود که نمیتوانند حق اداره امور را ادا کنند.
آیتالله حسینی قزوینی در مراسم پنجاهمین سالگرد رحلت علامه امینی به بیان اتفاقی پرداخت که سبب شد علامه جعفری تحقیق درباره نهجالبلاغه را آغاز و شرح ۲۷ جلدی بر این کتاب شریف نگارش کند.
معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد نهجالبلاغه را کتابی مملو از اندیشههای اجتماعی، تربیتی، سیاسی و فرهنگی دانست و از برگزاری نخستین جایزه جهانی کتاب سال نهجالبلاغه خبر داد.
آموزههای اسلام میگوید حکومت، امانتی در دست کارگزاران و ابزاری برای گسترش عدل است نه آن که وسیلهای برای تسلط برمردم و غارت اموال عمومی. این امر زمانی میسر است که کارگزاران از اخلاق شایسته برخوردار باشند.
مجری عدالت اجتماعی، کلیت جامعه هستند و نه حکومتها، آنها کمک میکنند، اما کلیت جامعه عدالت اجتماعی را محقق میکنند. خداوند فرمود: «لِيَقومَ النّاسُ بِالقِسطِ» و نمیگوید «لیقیم القسط للناس»، که پیامبران بیایند تا قسط را اقامه کنند، بلکه ...
حجت الاسلام قوامی با بیان اینکه امیرالمومنین(ع) فقر را ریشه بسیاری از مشکلات می داند، گفت: ایشان می فرمایند: «همانا خدای سبحان روزی فقرا را در اموال سرمایه داران قرار داده است، پس فقیری گرسنه نمی ماند جز به کامیابی توانگران... ».
شیخ صدوق در کتاب «من لا يحضره الفقيه» نقل میکند: روزی مردى در زمان خلافت اميرالمؤمنين بر ايشان وارد شد و چند روزى ميهمان آن حضرت بود، آنگاه دعوائى با كسى عنوان كرد و از حضرت استعلام حكم نمود ...
كمحوصلگي و بيحوصلگي از بلاهايي است كه عاملش "كبر" است. يقيناً كبري كه عامل ضيق صدر است همان قد عَلَم كردن در برابر پروردگار عالم است كه متكبر به خاطر تكبرش از پذيرفتن خواستههاي حق و عمل به برنامههاي حق جدا ميشود.
امام علی(ع) به برخی ویژگیهای دنیاپرستان اشاره میکند و میفرماید: افسوس که دنیاپرستان بر متاع پست دنیا هجوم آوردند و براى به دست آوردن حرام یورش آورده یکدیگر را پس زدند.
امام علی(ع) در سخنانی فرمود:ای مردم! آن کسی که از برادرش اطمینان و استقامت در دین و درستی راه و رسم را سراغ دارد، باید به گفته مردم درباره او گوش ندهد.
اسماعیلی با بیان اینکه یکسانسازی اندیشههای انسانها ناممکن است، گفت: با وجود اینکه تفاوت و اختلاف میان افراد بشر امری طبیعی و همیشگی است، در قرآن و نهجالبلاغه بر اتحاد اصرار شده است.