تبیان، دستیار زندگی
خبر تاسف‌بار درگذشت دكتر حسن حبیبی، غم و افسوسی سخت بر دل همه دوستان و یاران انقلاب گذاشت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دکتر حبیبی که بود و چه کرد؟


خبر تاسف‌بار درگذشت دكتر حسن حبیبی، غم و افسوسی سخت بر دل همه دوستان و یاران انقلاب گذاشت.

دکتر حسن‌ابراهیم حبیبی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درگذشت.

دکتر حبیبی

دکتر حسن حبیبی متولد سال 1315 در تهران بود. وی سال‌ها از بیماری رنج می‌برد.

حبیبی رییس بنیاد ایران شناسی بود. وی هم‌چنین وزیر ارشاد دولت بازرگان، وزیر علوم و آموزش عالی و پس از آن وزیر دادگستری دولت میرحسین موسوی و معاون اول اکبر هاشمی رفسنجانی و دولت اولِ سیدمحمد خاتمی در ایران بود.

وی هم چنین ازجمله حقوق‌دانانی بود که پس از انقلاب ایران، پیش‌نویس متن قانون اساسی را با استفاده از قوانین اساسی سایر کشورها تهیه کرد.

وی در روز دوازدهم بهمن ماه 1391 در سن 76 سالگی دیده از جهان فرو بست.

قائم مقام بنیاد ایران شناسی گفت: مرحوم دکتر حبیبی، دچار ایست قلبی شد که او را به بیمارستان شهید باهنر منتقل کردیم و گروه پزشکی این بیمارستان برای احیاء تلاش بسیار کردند اما متاسفانه این تلاش ها بی نتیجه ماند و وی در ساعت یک بامداد دعوت حق را لبیک گفت.

به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، احمد دانیالی با اشاره به سابقه بیماری مرحوم حبیبی گفت: وی از چهار سال پیش به بیماری دیابت مبتلا بود و چند بار نیز دچار مشکل قلبی شد اما تحت درمان بود و به عنوان رئیس بنیاد ایران شناسی کار روزمره اش را در این بنیاد انجام می داد.

سه دوره متوالی معاونت اول رئیس‌جمهور، چند دوره وزارت، عضویت در شورای نگهبان، نمایندگی مجلس شورای اسلامی، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام و ... زمان زیادی است و برای برخی، فرصتی تا بتوانند اندوخته‌ای مالی برای خود فراهم كنند، اما این مرد پاك با وجود آنكه این مناصب، قدرت اجرایی ویژه‌ای به صاحب آن می‌دهد، از رانت‌های رایج استفاده نكرد

پیام تسلیت مقام معظم رهبری به مناسبت درگذشت دكتر حبیبی

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، متن پیام حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

با دریغ و تأسف خبر درگذشت یار دیرین انقلاب و دانشمند متعهد مرحوم مغفور آقای دكتر حسن حبیبی رحمت‌‌الله‌علیه را دریافت كردم. ایشان مومنی صادق و پارسا و خدوم بود. تاریخچه خدمات وی به نظام جمهوری اسلامی از پیش از انقلاب و به‌هنگام تدوین پیش‌نویس قانون اساسی آغاز شده و در طول سال‌های متمادی در عضویت شورای انقلاب و سپس بر عهده گرفتن مسئولیت‌های بزرگ دیگر ادامه یافته است. بیماری جانكاه و طولانی وی، صبر و تسلیم و توكل او را نیز بر فهرست مزایای شخصیتی وی افزود و امید است رحمت و مغفرت و رضوان الهی شامل حال ایشان گردد. لازم می‌دانم به همسر گرامی و باوفای ایشان و دیگر بازماندگان و نیز به همكاران و علاقه‌مندان به آن فقید سعید تسلیت خویش را تقدیم نمایم.

سیدعلی خامنه‌ای؛ 12 بهمن 1391

دکتر حبیبی
سوابق و فعالیتهای دکتر حبیبی

هنوز سی سال نداشت كه فعالیت‌های اجتماعی خود را شروع كرد.این فعالیت‌ها كه از سال 1329 شروع شده بود در 12 بهمن ماه 1357 رسمیت بیشتری گرفت در واقع دكتر حبیبی درست 34 سال پیش با امام خمینی از پاریس به ایران برگشت و پس از شكل‌گیری دولت موقت، وزیر ارشاد كابینه بازرگان شد.پس از آن به عنوان معاون اول دولت هاشمی رفسنجانی انتخاب شد و این سمت را در هر دو دولت هاشمی از سال 1368 تا 1376 حفظ كرد. دكتر حبیبی معاون اولی را با سیدمحمد خاتمی نیز ادامه داد و در طول سال‌های 76 تا 80 نیز معاون اول دولت اصلاحات بود.حبیبی كه بیشتر شخصیت فرهنگی داشت در طول دوره كاری خود ریاست بنیاد ایران شناسی را برعهده گرفت. او به عنوان عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز فعالیت داشت و در طول دوران كاری و تحصیل خود ترجمه و تالیف اثرهای مختلفی در زمینه‌های حقوق، جامعه شناسی، موضوع فلسطین و جنگ تحمیلی را انجام داد. همچنین او از جمله حقوقدانانی بود كه پس از انقلاب اسلامی ایران، پیش‌نویس متن قانون اساسی را با استفاده از قوانین اساسی سایر كشورها تهیه كرد. دكتر حبیبی شخصیت فعالی داشت و از جمله سیاست‌مدارانی بود كه به مدارا مشهور بود نماد این موضوع انبوه كاریكاتورهایی بود كه مجله طنز گل آقا در دوران معاون اولی او می‌كشید، اقدامی كه باعث می‌شد فضای سیاسی آن روزها تكاپوی بیشتری داشته باشد. دكتر حبیبی علاوه بر فعالیت‌هایی كه گفته شد سمت‌های دیگری نیز داشت. عضویت و سخنگویی شورای انقلاب، وزیر فرهنگ و آموزش عالی، نماینده تهران در دوره اول مجلس شورای اسلامی، وزیر دادگستری، عضو شورای بازنگری قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، عضویت در هیات رئیسه و عضو حقوقدان شورای نگهبان در سال‌های 1360 تا 1380 از دیگر مسئولیت‌های اجرایی او بوده است.

حبیبی  ازجمله حقوق‌دانانی بود که پس از انقلاب ایران، پیش‌نویس متن قانون اساسی را با استفاده از قوانین اساسی سایر کشورها تهیه کرد

پایان مسئولیت‌های حبیبی

پایان سمت‌های دكتر حبیبی عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام بود كه با همین سمت هم در دوازده بهمن زندگی كاری و اجتماعی خود را بدرود گفت.دكتر حبیبی را شخصیت‌های سیاسی زیادی از مقابل بنیاد ایران شناسی تا مرقد امام خمینی (ره) تشییع كردند و در نهایت در جوار حرم امام خمینی(ره) به خاك سپرده شد.

فرآوری : یوسف قاضی زاده

بخش سیاست تبیان


منابع:ایسنا، تهران امروز، پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری