تبیان، دستیار زندگی
بلائر بیارکاردوتیر دختر 15 ساله ایسلندی بر ضد دولت این کشور شکایت کرده است که بتواند نام کوچک خود را حفظ کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نام‌گذاری ازنوع اروپایی‌ اش


بلائر بیارکاردوتیر دختر 15 ساله ایسلندی بر ضد دولت این کشور شکایت کرده است که بتواند نام کوچک خود را حفظ کند.


نام او که در زبان ایسلندی معنای "نسیم سبک" است از نام یک شخصیت زن در رمانی نوشته هالیدور لاکسنس، نویسنده محبوب ملی ایسلند و برنده جایزه نوبل گرفته شده است، اما او نمی‌تواند رسما از این نام استفاده کند؛ وضعیتی مانند اینکه نتوان یک دختر فرانسوی را کوزت نامید.

فرزند

ایسلند یکی از سخت‌ترین قوانین نامگذاری در دنیا را دارد، و ظاهرا اغلب مردم که به نقش محوری دولت در کشورشان عادت دارند، مشکلی از این لحاظ احساس نمی‌کنند.

نام کودکان در این کشور باید از یک "صورت اسامی شخصی"، فهرستی شامل 1712 نام مذکر و 1853 نام مونث که با قواعد دستور زبان و تلفظ ایسلندی مطابقت دارند، انتخاب شوند و مقامات می‌گویند این قانون مانع از سردرگمی کودکان خواهد شد.

والدینی که بخواهند نامی خارج از این فهرست را بر روی کودکان‌شان بگذارند باید تقاضای‌شان را به یک کمیته مخصوص بفرستند که قدرت تایید یا رد این درخواست را دارد.

اما ایسلند تنها کشوری نیست که در آن اسم‌هایی مانند برندهای تجاری "اپلز"، "سوریس" یا "بلو ایویز" را نمی‌توان روی کودکان گذاشت.

نام‌های کودکان سوئدی باید به تایید مقامات مالیاتی کشور برسد. از جمله نام‌هایی که پیش از این رد شده است، می‌توان به متالیکا، ایکئا، و نام انتخابی 43 حرفی یک پدر و مادر سوئی Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (که آلبین تلفظ می‌شود) اشاره کرد. جالب اینکه مقامات سوئد با نام "گوگل" مشکلی نداشته‌اند.

درباره کودکان آلمانی "نام‌ها باید طوری باشد که طور آشکار جنسیت را مشحص کند و نمی‌توان نام‌های خانوادگی را به عنوان نام کوچک به کار برد" و همچنین در آلمان محدودیت‌های پیچیده‌ای درباره ترکیب کردن نام‌های خانوادگی با هایفن‌ها وجود دارد.

والدین در دانمارک باید نام فرزندان‌شان را از یک فهرست مصوب شامل 7000 نام - 300 نام پسر و 4000 نام دختر - نام‌هایی که اغلب منشا اروپای غربی یا انگلیسی دارند- انتخاب کنند. اخیرا چند نام غیراروپایی برای سازگار شدن با مهاجران به این فهرست افزوده شده است.

از زمان آغاز ثبت مشخصات نوزادان در سازمان ثبت احوال تا کنون، همیشه اسامی انبیا، اولیا و اهل بیت علیهم السلام در اولویت بوده اند به طوریکه اولین زنی که درسال 1297 شناسنامه گرفت نامش فاطمه ایرانی بود والان هم فاطمه و زهرا نخستین نامهایی هستند که والدین برای فرزند دخترشان انتخاب می کنند

اما این محدودیت‌ها فقط محدود به کشورهای اروپای شمالی نیست. چین نیز قانونی بر ضد نام‌هایی دارد که در آنها از اعداد عربی، زبان‌های خارجی یا نمادهایی که به زبان‌های اقلیت‌های چین تعلق ندارند، استفاده شده است و برای همین بود که نام @ که پدر و مادری چینی در سال 2007 برای بچه‌شان انتخاب کرده بودند، رد شد.

والدین فرانسوی تا همین اواخر در دهه 1960 مجبور بودند بر اساس قانونی مربوط به دوران ناپلئون نام کودکان‌شان را از میان قدیسین کاتولیک انتخاب کنند. این قانون نهایتا در نتیجه دادخواست قانونی جامعه بریتانی (سلتی‌زبان‌های شمال فرانسه) لغو شد.

وضعیت نام گذاری در ایران چگونه است؟

از گذشته های دور در کشور ما عامل تاثیرگذار در نامگذاری کودکان، اعتقادات مذهبی و محبت ایرانیان نسبت به اهل بیت است و این عامل در گذر ایام همچنان بیشترین تاثیرگذاری را در انتخاب نام نوزادان ایرانی به خود اختصاص می دهد.

علی اکبر محزون، مدیر کل دفتر آمار، اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال در این خصوص می گوید: از زمان آغاز ثبت مشخصات نوزادان در سازمان ثبت احوال تا کنون، همیشه اسامی انبیا، اولیا و اهل بیت علیهم السلام در اولویت بوده اند به طوریکه اولین زنی که درسال 1297 شناسنامه گرفت نامش فاطمه ایرانی بود والان هم فاطمه و زهرا نخستین نامهایی هستند که والدین برای فرزند دخترشان انتخاب می کنند.

به گفته علی اکبر محزون،محمد هم رتبه اول را در میان نامهای پسران به خود اختصاص می دهد و بعد از نام محمد، نام علی و ترکیبات آن مانند امیر علی هستند.

نام‌های کودکان سوئدی باید به تایید مقامات مالیاتی کشور برسد. از جمله نام‌هایی که پیش از این رد شده است، می‌توان به متالیکا، ایکئا، و نام انتخابی 43 حرفی یک پدر و مادر سوئی Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (که آلبین تلفظ می‌شود) اشاره کرد

به گفته مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال در سال 90 نیز اسامی امیر علی، ابوالفضل، امیر حسین،علی و محمد پنج نام اول را در میان پسران و اسامی فاطمه، زهرا و ستایش نیز سه نام اول را در میان دختران به خود اختصاص داده اند.

اما جالب است بدانید که سریالهای تلویزیونی هم در نام گذاری بی تاثیر نیستند. بعد از اعتقادات مذهبی و علایق مردم به ائمه علیهم السلام، عوامل محیطی از جمله برنامه های تلویزیونی وسریالها در فرهنگ نامگذاری تاثیر بسیار زیادی دارند،مثلا بعد از پخش سریال ستایش،در سال های گذشته این نام هم در صدر نامگذاریها قرار گرفت و همین اتفاق برای نام هستی هم افتاد.

نوزاد-شناسنامه

معضل انتخاب اسم در ایران

انتخاب اسامی‌برای فرزندان ایرانی در سالیان اخیر همواره محل بحث بوده و ادارات ثبت احوال از ثبت برخی اسامی‌خودداری می‌کنند.

در ادارات ثبت احوال لیستی از "نام های ایرانی و اسلامی" وجود دارد و به خانواده ها توصیه می‌شود که از میان آنها برای فرزندان خود اسم انتخاب کنند، هر چند سازمان ثبت احوال می‌گوید که ایرانیان ملزم نیستند که از میان نام های موجود در ادارات ثبت احوال برای فرزندانشان اسم انتخاب کنند.

سازمان ثبت احوال معتقد است که در برخی مواقع، والدین نام های نامانوس برای فرزندانشان انتخاب می‌کنند و این سازمان برای حفظ کرامت افراد و دسترسی آسان به نام های رایج، لیستی در ادارات ثبت احوال گذاشته است تا والدین در صورت سردرگمی‌در انتخاب نام فرزند، از میان نام های موجود یکی را انتخاب کنند.

از نظر سازمان ثبت احوال، انتخاب نام هایی که "موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی" می‌شود و انتخاب "عناوین، القاب و نام های زننده مستهجن یا نامتناسب با جنس" ممنوع است.

بر این اساس، نام هایی مانند "ملک الدوله، شوکت الملک و سلطانعلی" ممنوع اعلام شده است و استفاده از نام ماشاء الله برای زنان و انتخاب نام اشرف و اکرم برای مردان ممنوع است.

فرآوری: نسرین صفری

بخش اجتماعی تبیان


منابع:سایت اینترنتی ایران ناز/خبر آنلاین/همشهری آنلاین