تبیان، دستیار زندگی
اگر برای رژیم گیاهخواری درست برنامه‌ریزی شود، می‌تواند رژیم کاملی باشد اما اگر در آن زیاده‌روی‌هایی شود، فرد را در معرض خطر کم‌وزنی، کم خونی فقر آهن و برخی کمبودهای دیگر قرار می‌دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مزایا و معایب گیاهخواری


اگر برای رژیم گیاهخواری درست برنامه‌ریزی شود، می‌تواند رژیم کاملی باشد اما اگر در آن زیاده‌روی‌هایی شود، فرد را در معرض خطر کم‌وزنی، کم خونی فقر آهن و برخی کمبودهای دیگر قرار می‌دهد.

گیاهخوار

حرف‌های ضد و نقیض زیادی در مورد رژیم گیاه‌خواری می‌شنویم. برخی می‌گویند این رژیم کامل نیست و می‌تواند سلامت فرد به خصوص کودکان را در معرض خطر قرار دهد. برخی دیگر به شدت طرفدار این رژیم هستند و می‌گویند گیاهخواری از بسیاری سرطان‌ها پیشگیری و از بروز چاقی و اضافه وزن جلوگیری می‌کند. به همین دلیل گفتگوی زیر با دکتر نسرین امیدوار، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد انستیتو تحقیقات تغذیه و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در مورد این رژیم و باورهای درست و غلطی که وجود دارد، را آورده‌ایم.

گیاهخواری چه نوع رژیمی است و چه ویژگی‌هایی دارد؟

گیاهخواری یک مدل ثابت غذا خوردن نیست که فقط در آن منابع حیوانی حذف شود. انواع مختلفی از گیاهخواری با درجه‌های مختلف حذف منابع حیوانی وجود دارد که از ماهی گیاهخواری، ماکیان گیاهخواری، شیر- تخم‌مرغ گیاهخواری تا انواعی که نه‌تنها صرفاً گیاهخوارند بلکه گیاهان را خام می‌خورند (خام گیاهخواران) متفاوت هستند اما یکی از متعادل‌ترین رژیم‌های گیاهخواری شیر- تخم‌مرغ گیاهخواری است که در آن فرد لبنیات و تخم مرغ را به عنوان منبع پروتئینی دریافت می‌کند.

آیا رژیم گیاهخواری در ایران هم رایج است؟

40 سال پیش، در کشور ما انجمنی برای خام گیاهخواران تاسیس شد. گیاهخواران از قدیمی‌ترین گروه‌ها در کشور ما محسوب می‌شوند. هم اکنون علاوه بر آن‌ها، انجمن گیاهخواران نیز در کشور وجود دارد.

با توجه به نیازهایی که بدن ما دارد، احتمالاً رژیم گیاهخواری باید ناقص و ناکافی باشد. همین طور است؟

اگر برای رژیم گیاهخواری درست برنامه‌ریزی شود، می‌تواند رژیم کاملی باشد اما اگر در آن زیاده‌روی‌هایی شود، فرد را در معرض خطر کم‌وزنی، کم خونی فقر آهن و برخی کمبودهای دیگر قرار می‌دهد.

در طول رژیم، گیاهخواران باید به چه نکته‌هایی توجه کنند؟

در طول روز منابع گیاهی مختلف به خصوص آن‌هایی که انرژی بالایی دارند، مصرف کنند، تعداد وعده‌های بیشتری داشته باشند و در میان‌وعده‌هایشان مغز دانه‌ها و میوه‌های خشک بگنجانند تا کمبود انرژی‌شان جبران شود. یکی از مواردی که در رژیم غذایی سنتی ما وجود دارد و در رژیم گیاهخواری هم باید به آن توجه شود، مکمل کردن دوطرفه غذایی است. مثلاً گروه حبوبات یعنی عدس را با غلاتی مثل برنج مخلوط می‌کنیم و عدس‌پلو با کشمش می‌پزیم. این کار باعث می‌شود کمبود اسیدهای آمینه در پروتئین برنج با اسیدهای آمینه موجود در حبوبات جبران شود و بالعکس.

 

پس رژیم گیاهخواری اگر درست اجرا شود، می‌تواند فواید بسیاری داشته باشد؟

بله، امروزه ثابت شده مصرف بیشتر میوه‌ها، سبزی‌ها، غلات و حبوبات با پوسته آن‌ها و مصرف کمتر گوشت‌های فراوری شده باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان‌ها، دریافت کالری کمتر و اضافه وزن می‌شود. این‌ها از ویژگی‌های مثبت گیاهخواری است اما وقتی رژیم گیاهخواری به خصوص گیاهخواری صرف را انتخاب می‌کنیم، برنامه‌ریزی در آن بسیار مهم است.

انتخاب رژیم گیاهخواری محدودیت سنی ندارد اما در سنین رشد و در شرایط بارداری

و شیردهی چندان توصیه نمی‌شود. بهتر است در سنین رشد از رژیم گیاهخواری

صرف کمی فاصله گرفت و ترکیبی از گیاهخواری با منابع حیوانی داشت اما اگر

اصرار بر ادامه رژیم گیاهخواری داریم، باید حتماً برخی مکمل‌ها را مصرف کنیم

نتایج تحقیق‌ها نشان داده، میوه و سبزی‌ها در برنامه غذایی اهمیت زیادی دارند ولی در جامعه صنعتی به خصوص جوامع فقیرتر، مصرف آن‌ها بسیار کم شده است. کسانی که به مصرف سبزی‌ها، میوه‌ها و غلات به خصوص غلات سبوس‌دار رو می‌آورند، افراد سالم‌تری هستند.

آیا با پیروی از رژیم گیاهخواری از تمام فوایدی که گفتید، بهره‌مند خواهیم شد؟

نه کاملاً. گیاهخواران علاوه بر رژیم غذایی خاص، اعتقادها و باورهایی دارند که آن‌ها نیز در سلامتشان تأثیرگذار است مثلاً معمولاً غذاهای فراوری شده و صنعتی مصرف نمی‌کنند و فعالیت بدنی بیشتری دارند. این افراد معمولاً از مصرف الکل و دخانیات اجتناب می‌کنند و این باورها باعث کاهش ابتلای آن‌ها به انواع سرطان‌ها، اضافه وزن و فشارخون بالا می‌شود.

اینکه می‌گویند با کمک گیاهخواری می‌توان وزن را کاهش داد یا هر از چند گاهی به این روش دفع سموم کرد، از نظر علمی صحت دارد؟

بله، رژیم گیاهخواری اگر درست برنامه‌ریزی شود، به خصوص در افرادی که گوشت و چربی زیادی استفاده می‌کنند، می‌تواند باعث کاهش وزن شود. این رژیم اوره، کلسترول و چربی خون را هم پایین می‌آورد و باعث پاکسازی بدن از مواد زائد می‌شود. حذف غذاهای فراوری شده نیز باعث بازسازی و ضد سم‌سازی عمومی در بدن می‌شود. بسیاری از رژیم‌های سنتی و آیینی، روزهای آبخواری و روزه‌داری یا روزهای صرفاً گیاهخواری دارند. منابع حیوانی، به این دلیل که حیوان در زمان ذبح تحت استرس است و در بدنش هورمون‌های نامناسب تولید می‌شود یا ممکن است دام‌پروری‌ها به او هورمون داده شده باشد، دارای هورمون‌هایی است که وارد بدن مصرف‌کننده می‌شود و بدیهی است داشتن رژیم گیاهخواری بدن را از این سموم پاک خواهد کرد.

آیا مهم است که میوه و سبزی‌های مورد استفاده در رژیم ارگانیک باشند؟

در برخی کشورها افراد برای فاصله گرفتن از غذاهای صنعتی و روش‌های پرورش صنعتی مواد غذایی از جمله استفاده از سموم و کودهای شیمیایی، به رژیم گیاهخواری روی می‌آورند و معمولاً برایشان مهم است که از گیاهان ارگانیک، یعنی گیاهانی که در پرورش آن‌ها از هیچ‌گونه سم شیمیایی یا کود شیمیایی استفاده نشده باشد، مصرف کنند اما در مورد این که محصولات مزیتی غیر از نداشتن سم و از نظر ارزش غذایی داشته باشند، شواهد کافی وجود ندارد.

پیروی از رژیم گیاهخواری ممنوعیت سنی هم دارد یا هر فرد در هر سنی می‌تواند آن را انتخاب کند؟

انتخاب رژیم گیاهخواری محدودیت سنی ندارد اما در سنین رشد و در شرایط بارداری و شیردهی چندان توصیه نمی‌شود. بهتر است در سنین رشد از رژیم گیاهخواری صرف کمی فاصله گرفت و ترکیبی از گیاهخواری با منابع حیوانی داشت اما اگر اصرار بر ادامه رژیم گیاهخواری داریم، باید حتماً برخی مکمل‌ها را مصرف کنیم.

آیا بعد از یک سن مشخص توصیه اکید می‌شود که افراد رژیم گیاهخواری داشته باشند؟

بر داشتن رژیم گیاهخواری هرگز تاکید نمی‌شود اما با افزایش سن، به خصوص بعد از 35-30 سالگی، بهتر است مصرف منابع چربی و گوشت قرمز کاهش یابد. این یعنی داشتن رژیمی نزدیک به گیاهخواری، به خصوص رژیم‌های ترکیبی گیاهخواری مناسب است.

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منبع: هفته نامه سلامت - سمیه مقصودعلی

مطالب مرتبط:

رژیم گیاه‌خواری باعث ریزش مو می‌شود

سلامت قلب و عروق گیاه‌خواران با مصرف ویتامین B12

5 دلیل خوب برای گیاه‌خوار شدن

9 منبع تأمین پروتئین برای گیاه‌خواران

7 توصیه‌ی غذایی برای گیاه‌خواران

گیاهخواری صرف، ممنوع

گیاه‌خواران بیشتر عمر می‌کنند؟

گیاهخواری برای چه افرادی؟

گیاهخواری، استخوان‌ها را ضعیف می‌کند

جبران کمبودهای رژیم گیاه‌خواری

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.