ویتامینها و مواد معدنی زمستانی
حالا که زمستان از راه رسیده باید به فکر تأمین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن و تقویت سیستم ایمنیمان باشیم.
برای این که میکروبها جرات نکنند دور و برتان بیایند این ویتامینها و مواد معدنی را بیشتر جذب کنید.
تغذیهی پر ویتامین زمستانی
داشتن یک تغذیهی سالم، متنوع و مناسب یکی از شرایط لازم برای حفاظت از سیستم ایمنی بدن محسوب میشود. مصرف میوه و سبزیجات برای بالا بردن میزان ویتامینهای بدن لازم و ضروری است. درست است که این روزها بدن به ویتامینهایی مانند ویتامین C و ویتامینهای گروه B بیشتر نیاز دارد اما نباید از آهن و روی (زینک) هم غافل شوید.
در این روزهای سرد حتماً پرتقال، نارنگی، کیوی، انواع کلمها و همچنین هویج بیشتری میل کنید.
مصرف مکملهای غذایی (البته با نظر پزشک) و آب میوه های سرشار از ویتامین که حاوی مواد معدنی نیز هستند برای مقابله با بیماریهای رایج فصل سرما بسیار مفید هستند. مواد غذایی دیگری مانند غذاهای دریایی (روی و آهن)، حبوبات (آهن و سلنیوم)، سیر و پیاز (ویتامین C و سلنیوم) سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند. در واقع لازم است که به میزان کافی پروتئین مصرف کنید تا آنتی کورهای لازم برای مقابله با عفونتها و بیماریها تولید شود. پروتئینها به ویژه در گوشت قرمز، ماهی و تخم مرغ وجود دارند.
ویتامینهای زمستانه
ویتامین C
وجود ویتامین C برای ساخت کلاژن موجود در جدارهی رگهای خونی، پوست، اسکلت، تاندون ها، رباطها یا لثه لازم و ضروری است. این ویتامین همچنین باعث جذب هر چه بهتر آهن موجود در مواد غذایی میشود. یعنی اگر میخواهید آهنی که مصرف میکنید حتماً به بهترین نحو جذب بدنتان شود حتماً باید در کنار آن یک مادهی غذایی حاوی ویتامین C هم میل کنید. این ویتامین از بیماریهای زمستانی پیشگیری میکند. در واقع این ویتامین با ویروسها و باکتریها مقابله و خستگی زمستانی را از جان شما به در میکنند.
منابع ویتامین C: مرکبات، فلفل دلمه ای، فلفل، میوه و سبزیجات سرشار از این ویتامین نشاط آفرین میباشند.
وجود ویتامین A برای سلامت پوست و غشاهای مخاطی (چشمها، مجاری تنفسی
و ادراری، روده ها) که در خط مقدم مقابله با باکتریها و ویروس قرار دارند لازم
و ضروری است
ویتامین B1
ویتامین B1 در متابولیسم اسیدهای آمینه و تبدیل گلوکز به انرژی نقش فعالی دارد. وجود این ویتامین برای حفظ سیستم عصبی ما ضروری است. به این ترتیب که برای بهبود عملکرد ذهنی و حافظهی ما مفید و لازم است.
منابع ویتامین B1: غلات کامل، گوشتها، حبوبات، میوه ها و غذاهای دریایی.
ویتامین A
وجود ویتامین A برای سلامت پوست و غشاهای مخاطی (چشمها، مجاری تنفسی و ادراری، روده ها) که در خط مقدم مقابله با باکتریها و ویروس قرار دارند لازم و ضروری است. این ویتامین به شکل بتاکاروتن در گیاهان وجود دارد.
منابع ویتامین A: ویتامین A در مواد غذایی حیوانی مانند زردهی تخم مرغ، کره، جگر و روغن ماهی و غیره به وفور یافت میشود. بتاکاروتن هم در سبزیجاتی مانند هویج، اسفناج و زردآلو وجود دارد.
ویتامین B12
خانوادهی ویتامین B12 با همکاری فولاتها در تولید انرژی در داخل سلولها و بهبود عملکرد سیستم عصبی شرکت دارند.
منابع ویتامین B12: در کله پاچه، گوشت قرمز، ماهی، محصولات لبنی و غذاهای دریایی به میزان کافی ویتامین B12 وجود دارد.
آهن
از هر چه بگذریم به اصطلاح «آهن ضروریتر است». این مادهی معدنی برای تولید آدنوزین تری فسفات (ATP) یعنی اولین منبع انرژی بدن لازم است. کاهش یا کمبود آهن در بدن باعث کاهش قدرت ذهن، خستگی، کاهش تمرکز و غیره میشود. بدن نمیتواند آهن تولید کنند برای همین باید از طریق مواد غذایی جذب کند.
روی یا همان زینک در تمام سلولهای بدن ما وجود دارد. نتایج پژوهشهای
متعدد نشان میدهد که روی، شدت سرماخوردگی را کاهش میدهد و همچنین
از ابتلا به این بیماریها پیشگیری میکند
متأسفانه کمبود آهن و کم خونی در بین خانمهای جوان و زنان باردار، شیوع بیشتری دارد. برای همین لازم است آهن مورد نیازشان را از طریق مصرف گوشت قرمز تأمین کنند زیرا این مواد غذایی آهن بیشتری نسبت به سبزیجات دارند.
منابع آهن: بوقلمون، کله پاچه، گوشت قرمز، ماهی، حبوبات و غیره.
سلنیوم
سلنیوم حاوی خواص آنتی اکسیدانی است. خواص این مادهی معدنی در پیشگیری از سرطان محرز است. در عین حال سلنیوم نقش موثری در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد. سلنیوم همچنین نقش غیر قابل انکاری روی خلق و خو، حافظه، اضطراب و افسردگی میگذارد. یعنی کمبود این مادهی معدنی تأثیر منفی روی سیستم عصبی ما دارد.
منابع سلنیوم: گردوی برزیلی، غلات کامل، پیاز، بروکلی و غیره.
روی
روی یا همان زینک در تمام سلولهای بدن ما وجود دارد. نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهد که روی، شدت سرماخوردگی را کاهش میدهد و همچنین از ابتلا به این بیماریها پیشگیری میکند.
منابع روی: جگر گوساله، گوشت گاو، کنجد و غیره.
فاطمه مهدی پور
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
مطالب مرتبط:
9 مادهی غذایی برای بهتر گذراندن زمستان
قبل از رسیدن زمستان سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید
سلامت پاییزی با 6 مادهی غذایی
تغذیهی زمستانی از نگاه طب سنتی
10 نکته برای سالم ماندن در فصل سرما
آیا لازم است در فصل سرما غذای بیشتری بخوریم؟