آمارها نشان میدهند، افرادی که پیش از ازدواج در کلاسهای مهارتآموزی و جلسات مشاوره قبل از ازدواج شرکت کردهاند حدود ۳۰ درصد از خطر جدایی و طلاق در امان بوده و زندگی آنها شادتر است.
شروط ضمن عقد یکی از مواردی است که برای زن و شوهر در عقدنامه در نظر گرفته شده تا زوجین قبل از جاری شدن صیغه عقد آنها را مطالعه و در صورت قبول، امضاء نمایند. نکته مهم اینکه شروط ذکر شده نباید با هدف، فلسفه و مقتضات ازدواج تناقض داشته باشد.
با وجود مشکلات گوناگونی که در پنجاه سال اخیر، گیریبانگیر خانواده شده است، از قبیل تعویق ازدواج، افزایش طلاق، روابط فرازناشویی، خشونتهای خانگی و زیاد شدن خانوادههای تک والدی، اما ازدواج، هم چنان بهرههای فراوان خود را به مردان و زنان متأهل میبخشد.
وقتی دختران از ارتباط آزاد با جنس مخالف ابایی ندارند، معلوم است که با کاهش تقاضای ازدواج از طرف پسران مواجه می شویم. این نظر دکتر صمد شاه محمدپور، رئیس مرکز مطالعات خانواده وزارت علوم است وقتی از علل کاهش میزان ازدواج سخن گفته می شود. او معتقد است که دخترها باید مهارت هایی برای مدیریت رفتار خود با جنس مخالف قبل از ازدواج داشته باشند.
نگاه کاریکاتوری برخی از نمایندههای مجلس به ازدواج در سن پایین موجب اعتراضات زیادی در صحن مجلس و جامعه شده است. ازدواج دختر 13 ساله با مرد 50 ساله را مساوی با ازدواج یک دختر 15 ساله با پسر 18 ساله در نظر گرفتهاند و با آن مخالفت میکنند.
رسم خواستگاری تدبیر هوشمندانه ای است که شکل گیری آن با نیازهای فطری، روحی، عاطفی و ابعاد روانشناختی دختر و پسرمتناسب است تا عزت، شخصیت و انگیزه طرفین در امر ازدواج را بالا ببرد اما این رسم هم اکنون دچار تغییرات زیادی شده است ، شیوه های عجیب و غریب خواستگاری این روز ها جای خواستگاری سنتی را گرفته و موجب شده تا خانواده ها در همان ابتدا دست نگه دارند و قید دیدار حضوری دختر و پسر با یکدیگر را بزنند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که ناموفق بودن بسیاری از ازدواجها به دلیل اشتباه در انتخاب همسر است. نادرست بودن معیارهایی که منجر به ازدواج میشود میتواند مدتی بعد، همان ازدواج را به سراشیبی سقوط بکشاند. اما واقعا میشود معیارهای ثابتی برای ازدواج ارائه کرد؟
دوران نامزدی و عقد دوران شیرین و زیبایی است اما همین ساعت ها و روزهای شیرین و لذت بخش بسیاری از ما را دچار استرس و اضطراب می سازد مخصوصا وقتی به پایان دوران نامزدی نزدیک می شویم. علت این استرس و اضطراب دوران نامزدی می تواند گذر از زندگی مجردی به دنیای ناشناخته یا کمتر شناخته شده متاهلی و مشکلات مالی و ... فراوان بر سر راه زوج جوان باشد. همین دلیل مشغولی های فراوان سبب کم صحبتی آنها و پناه بردن به غار تنهایی شان به خصوص در مورد آقایان می گردد.
افراد مختلفی به خواستگاری یک دختر خانم می آیند که او باید از بین آنها فردی را که شایستگی زیادی برای ازدواج دارد را انتخاب نماید. ملاک انتخاب برای همه افراد یکسان نیست اما معیارهایی وجود دارد که می توانیم با توجه به آن ها یک خواستگار خوب را از یک خواستگار بد تشخیص دهیم و بفهمیم که خواستگارمان ، فردمناسبی برای یک عمر زندگی هست یا خیر؟
دختر و پسرها در جلسات خواستگاری تنها یک هدف را دنبال می کنند و آن هدف، انتخاب همسری مناسب برای تشکیل یک زندگی مشترک پایدار است. زندگی مشترکی که نتیجه آن احساس آرامش، خوشبختی و حتی فراهم شدن شرایطی برای رشد بیشتر در زمینه های اعتقادی، علمی و فرهنگی باشد.
بعضی از ازدواج ها با انگیزه های مختلفی که شاید بتوان گفت غلط و خودخواهانه بوده، شکل گرفته است. انگیزه هایی که بعد از مدتی می توانند تغییر کنند و دختر و پسری را به این نتیجه برسانند که ازدواج، اشتباه ترین تصمیم زندگی شان بوده است.
نوع نگرش مادران به ویژه در میان خانواده های مذهبی هم در این سبک انتخاب تاثیر بسیاری دارد؛ اینکه در ذهن پسر یا دختر این امر را جا بیندازند که در هنگام انتخاب همسر صرفا باید به دنبال زنی زیبا باشند یا به دنبال مادری برگزیده برای فرزندانشان و همسری مناسب برای رسیدن به سعادت اخروی و دنیوی باشند.