تبیان، دستیار زندگی
فصل زمستان همراه است با روزهایی که آلودگی هوا در بیشترین حد خود قرار دارد. در این روزها همه چیز در محدوده اضطرار است و از هموطنان درخواست می‌شود تا آنجا که می‌توانند از مسافرت‌های غیرضروری خود در سطح شهر خودداری کنند...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

با این خوراکی‌ها به جنگ آلودگی هوا بروید


فصل زمستان همراه است با روزهایی که آلودگی هوا در بیشترین حد خود قرار دارد. در این روزها همه چیز در محدوده اضطرار است و از هموطنان درخواست می‌شود تا آنجا که می‌توانند از مسافرت‌های غیرضروری خود در سطح شهر خودداری کنند...

آلودگی هوا

این موضوع یکی از مشکلات کلان‌شهرهای ایران از جمله تهران است. در میان سۆال‌های انبوهی که در خصوص آثار زیان‌بار آلودگی هوا در میان مردم رد و بدل می‌شود، یکی آن است که در این روزها چه باید خورد تا تأثیر آلودگی‌ها کمتر شود؟ پاسخ به این پرسش همان چیزی است که ما می‌خواهیم در این مطلب به آن پاسخ دهیم پس با ما همراه شوید و 10 توصیه پیشنهادیمان را به دقت بخوانید.

* مصرف مواد غذایی پروتئینی را جدی بگیرید زیرا پروتئین‌ها مهم‌ترین مواد مغذی هستند که در تقویت فعالیت گلبول‌های سفید دخالت دارند. پس مصرف تخم‌مرغ، انواع گوشت به خصوص گوشت سفید (به شکل آب‌پز، کبابی و تنوری) و محصولات لبنی در روزهای آلوده از سوی ما به شما پیشنهاد می‌شود.

* از مصرف مواد غذایی پرورش‌یافته در باغ‌ها و زمین‌های نزدیک به جاده‌های پر رفت و آمد خودداری کنید به طور مثال از کنار جاده‌های نزدیک به کلان‌شهرهایی مانند تهران میوه و سبزی به اصطلاح تازه نخرید حتی اگر قیمت مناسبی دارند.

* بررسی‌ها نشان داده که مصرف مرتب منابع غذایی ویتامین E و سلنیوم، آثار زیان‌بار سرب را کاهش می‌دهد بنابراین در طول هفته، جوانه گندم و گردو را به عنوان منابع ویتامین E و سویا، ماهی و نان تهیه شده از آرد کامل گندم را به عنوان منابع سلنیوم از یاد نبرید.

* دریافت ویتامین C به دلیل خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی‌ای که دارد، مانع از آسیب‌های اکسیداتیوی می‌شود که آلاینده‌های هوا احتمال دارد در افراد آسیب‌پذیر ایجاد کنند بنابراین در این روزها، مرکبات را فراموش نکنید و انواع کلم و گوجه‌فرنگی را در کنار غذا یا سالادتان بخورید.

* زیاده‌روی در مصرف کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده مانند نان سفید و چربی‌های اشباع، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند، بنابراین از خوردن مواد غذایی سرشار از ترکیب‌های یاد شده خودداری کنید.

مصرف مرتب منابع غذایی ویتامین E و سلنیوم، آثار زیان‌بار سرب را کاهش

می‌دهد بنابراین در طول هفته، جوانه گندم و گردو را به عنوان منابع ویتامین E

و سویا، ماهی و نان تهیه شده از آرد کامل گندم را به عنوان منابع سلنیوم از یاد نبرید

* تا جایی که می‌توانید چربی‌های مرئی گوشت‌های قرمزی که خریداری می‌کنید را بگیرید و انواع لبنیات را از نوع کم‌چرب انتخاب کنید به این ترتیب کمترین مقدار چربی‌های اشباع را دریافت خواهید کرد.

* در میان مواد معدنی روی یا زینک، دفع سرب را افزایش می‌دهد بنابراین قرار دادن منابع آن (در رژیم غذایی روزانه) نظیر جگر گوساله، نخودفرنگی، نان تهیه‌شده از آرد کامل گندم و عدس می‌تواند مقادیر مناسبی از این ماده مغذی را به بدنتان برساند.

* کمبود اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 از جمله مواردی هستند که با کاهش عملکرد سیستم دفاعی بدن همراهند. بنابراین مصرف روغن‌هایی مانند روغن سویا و کنجد برای طبخ غذا و خوردن گردو، جوانه گندم و ماهی آزاد را (به منظور تأمین اسیدهای چرب یاد شده) به شما توصیه می‌کنیم.

* منابع غذایی ویتامین A و پیش‌سازش یعنی بتاکاروتن را نیز فراموش نکنید زیرا هم خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند و هم تقویت‌کننده سیستم دفاعی بدن هستند. پس گنجاندن مواد غذایی مثل تخم‌مرغ، جگر، هویج، اسفناج، سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی، تأمین‌کننده مواد مغذی یاد شده هستند.

* یادتان باشد که کلسیم و منیزیم دو ماده معدنی هستند که جذب سرب را کاهش می‌دهند. بنابراین در روز، یک لیوان شیر و یک لیوان ماست بخورید تا مطمئن شوید مقدار مناسبی کلسیم دریافت کرده‌اید و با خوردن 2 لیوان سبزی‌های برگ سبز تازه، منیزیم کافی به بدنتان رسانده‌اید.

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منبع: هفته نامه سلامت – شماره 354

مطالب مرتبط:

بررسی نقش موثر تغذیه در کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا

مصرف شیر و لبنیات در آلودگی هوا

بهترین غذاها در هوای آلوده

غذاهای خوب برای هوای بد

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.