ناتوانیهای یادگیری در کودکان
ناتوانیهای یادگیری چه هستند؟
ناتوانیهای یادگیری یا اختلالات یادگیری واقعی هستند، آن ها یک اصطلاح برای یک طیف گستردهای از مشکلات یادگیری هستند و تنها یک اختلال واحد نمیباشند.
ناتوانیهای یادگیری، ناتوانیهای هوشی (که قبلاً به عنوان عقبماندگی شناخته میشدند)، اختلالات حسی (دیداری و شنیداری) یا اختلالات طیف اوتیسم نیستند.
بچههای دارای ناتوانیهای یادگیری تنبل یا گنگ نیستند. در واقع آن ها دارای هوش متوسط یا بالاتر از متوسط هستند. ولی تقلا و کوششهای آن ها برای دستیابی به مهارتهای مورد لزوم در عملکرد مدرسه، جامعه، محل کار (در بزرگسالان)، نتیجه کافی و مناسب برای آن ها به همراه ندارد.
ناتوانیهای یادگیری مادامالعمر هستند. ناتوانیهای یادگیری از توانایی مغز در دریافت، پردازش، ذخیره، پاسخ دادن و انتقال اطلاعات تأثیر میپذیرد. در کودکان و بزرگسالان دارای ناتوانیهای یادگیری، دیدن، شنیدن و درک چیزها به طور متفاوتی صورت میگیرد و این موضوع میتواند، آن ها را برای کسب یادگیری مهارتها از طریق اطلاعات جدید و مورد استفاده قرار دادن آن اطلاعات، آن ها را با مشکل روبرو کند. رایجترین انواع ناتوانیهای یادگیری شامل مشکل در خواندن، نوشتن، ریاضی، استدلال، گوش دادن و صحبت کردن میباشد.
کودکان دارای ناتوانی های یادگیری برای غلبه بر مشکلشان می توانند ، تلاش می کنند و موفق می شوند.
مواجهه با احتمال ناتوانی یادگیری کودکتان برای شما به عنوان پدر و مادر دشوار است و والدین نمیخواهند رنج فرزند خود را ببینند. شاید شما از این که ناتوانی یادگیری می تواند بر آینده کودکتان تاثیرگذار باشد یا این که ناتوانی یادگیری در روند مدرسه برای کودکتان مشکل ایجاد می کند، نگران باشید و هم چنین ممکن ا ست شما نگران باشید که با توجه به مشکلات یادگیری کودکتان، ممکن است برچسب «تنبل و کند» بخورد یا در کلاس در سطح دانش آموزان ضعیف دسته بندی شود.
اما مسأله مهم این است که به یاد داشته باشید اکثر بچهها مبتلا به ناتوانیهای یادگیری به اندازه هر شخص دیگری، باهوشند. آن ها فقط نیاز دارند تا شیوههای مناسب با سبکهای یادگیری منحصر به خودشان را یاد بگیرند . به طور کلی با در افزایش دانش شما در باره ناتوانیهای یادگیری، و مخصوصاً مشکلات یادگیری کودکان، میتوانید به آن ها کمک کنید تا راه را برای موفقیت آن ها در مدرسه و فراتر از آن هموار کنید.
اگر نگران هستید، منتظر نباشید.
اگر گمان میکنید که مشکلات یادگیری کودکتان ممکن است به کمک ویژه نیاز داشته باشد، لطفاً در پیدا کردن حمایت تأخیر نکنید. زودتر گامهای رو به جلو را بردارید، شانس بهتر فرزندتان برای رسیدن به پتانسیل کاملاش را از دست ندهید.
علائم و نشانههای اختلالات و ناتوانیهای یادگیری
ناتوانیهای یادگیری از یک کودک به کودک دیگری خیلی متفاوت به نظر میرسد. ناتوانیهای یادگیری در هر شخص به گونهای متفاوت اثر میگذارد و به طور متفاوت در مراحل مختلف رشد توسعه مییابد. LD میتواند دارای دامنهای خفیف تا شدید باشد و ممکن است که افراد در چند حوزه دارای ناتوانی یادگیری باشند و از آن رنج ببرند. یک کودک ممکن است با خواندن یا املا مشکل داشته باشد در حالی که دیگری کتابها را دوست دارد اما ریاضی را نمیفهمد.
معذلک کودک دیگری ممکن است با درک آن چه دیگران میگویند یا برقراری ارتباط با صدای بلند مشکل داشته باشد. با وجود اینکه مشکلات متفاوت هستند اما همه آن ها ناتوانیهای یادگیری میباشند.
همیشه شناسایی ناتوانیهای یادگیری آسان نیست. زیرا هیچ نشانه یا نیمرخ واحدی برای این تغییرات گسترده وجود ندارد که شما بتوانید به عنوان ملاک مشکل در نظر بگیرید. بنابراین بعضی علائم هشداردهنده از نشانههای دیگر در سنین متفاوت شایعتر هستند. اگر شما آگاه باشید از اینکه این علایم چه چیزهایی هستند، میتوانید اختلال یادگیری را زودتر شناسایی کنید و به سرعت گامهایی را برای کودکتان بردارید.
چکلیست زیر برخی از علائم هشدار دهنده مربوط به LD را به شما ارائه میدهد. به یاد داشته باشید کودکانی که LD ندارند ممکن است بعضی از این علائم را در زمانهای متفاوتی تجربه کنند. زمانی باید نگران بود که مشکلات یکپارچه در توانایی کودک برای تسلط بر مهارتهای خاص وجود دارد.
نشانههای ناتوانیهای یادگیری در کودکان پیشدبستانی
مشکل در پیدا کردن کلمه درست
مشکل در قافیه
مشکل در یادگیری حروف الفبا، اعداد، رنگها، اشکال، روزهای هفته
مشکل در تبعیت از دستورالعملها
مشکل در یادگیری کارهای روزمره
مشکل در کنترل کردن مدادرنگیه، مدادها و قیچی کردن و رنگ کردن داخل خطوط
مشکل در بستن دکمهها، زیپ، سنجاق قفلی، بستن بند کفش
نشانههای ناتوانیهای یادگیری تا پایه چهارم ابتدایی
مشکل در یادگیری ارتباط بین حروف و صداها
ناتوانی در ترکیب صداها برای ساختن کلمات
اشتباه گرفتن کلمات اصلی هنگام خواندن
به کار بردن املای غلط کلمات به طور پیوسته
خطاهای مکرر در خواندن
مشکل در یادگیری مفاهیم پایه ریاضی
مشکل در گفتن زمان و یادآوری توالی
یادگیری آهسته مهارتهای جدید
نشانههای یادگیری در پایههای پنجم تا دوم راهنمایی
مشکل در درک مطلب متن خوانده شده
مشکل در مهارتهای ریاضی
مشکل در سۆالات آزمون تشریحی و پیدا کردن کلمه مناسب
دوست نداشتن خواندن و نوشتن
اجتناب از خواندن با صدای بلند
املا متفاوت یک کلمه در یک متن واحد
مهارتهای سازماندهی ضعیف (اتاق خواب، تکالیف مدرسه، میز به هم ریخته و آشفته)
مشکل در پیگیری بحثهای کلاسی
مشکل در ابراز کردن نظرات با صدای بلند
دستخط ضعیف (بد)