تبیان، دستیار زندگی
تقویم دفاع مقدس و مروری بر آنچه که در ماه آذر در دوران هشت سال دفاع مقدس در جبهه های حق علیه باطل اتفاق افتاد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آذر ماه جبهه ها

دهه اول ماه


تقویم دفاع مقدس و مروری بر آنچه که در ماه آذر در دوران هشت سال دفاع مقدس در جبهه های حق علیه باطل اتفاق افتاد.

آذر ماه جبهه ها

1آذر

عملیات كوچك نصر9، توسط نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران سال1366

عملیات نصر9 در اول آذر سال1366 با رمز مبارك یا مولای متقیان در منطقه عملیاتی حاج عمران توسط رزمندگان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با هدف آزادسازی دامنه جنوبی ارتفاعات معروف به تپه شهدا به اجرا درآمد. دشمن به خاطر كوهستانی بودن منطقه نتوانست از امكانات زرهی خود استفاده كند و ناچار با به جای گذاشتن بیش از چهار هزار كشته و زخمی و یكصد اسیر، به عقب رانده شد پس از این عملیات، موقعیت رزمندگان با دفع پاتك‌های دشمن تثبیت گردید و با حضور بر ارتفاعات منطقه، بر قسمت وسیعی از خاك عراق مسلط گشتند. در ادامه این عملیات، با سركوب تحركات بعدی دشمن و تحمیل ضربات مجدد به آن‌ها، تعداد دیگری از نیروهای دشمن به اسارت درآمدند و قدرت پاتك از دشمن سلب گردید. بدین ترتیب، تپه شهدا نیز از وجود دشمن بعث پاكسازی شد.

****

7آذر

غاز عملیات بزرگ والفجر یك در منطقه فكه توسط ارتش و سپاه سال 1362

در روز6 آذر1359ش نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با همكاری نیروی هوایی ارتش، به پایانه‌های البكر و الامیه كه از بزرگترین مراكز صدور نفت خلیج‌فارس و شاهرگ حیات اقتصادی عراق به حساب می‌آمدند، حمله برد و دو سوم آنها را منهدم ساخت. دشمن بعثی برای جبران این شكست، در7 آذر59 با اعزام تعـدادی نیـرو ، سعـی در بازپس‌گیـری پایانه‌ها كرد و نبرد سختی درگرفت. سرانجام پس از ساعت‌ها جنگ نابرابر و بی‌امان، در حالی كه دلاورمردان نیروی دریایی، آخرین گلوله‌های خود را به سوی دشمن نشانه می‌رفتند، ناوچه پیكان پس از غرق كردن چندین فروند ناوچه دشمن مورد اصابت چند موشك قرار گرفت و با پرسنل شجاع خود در شمال خلیج‌فارس در دل آب‌های گرم و نیلگون آن جای گرفت.

***

8آذر

آغاز عملیات بزرگ «طریق‌القدس» و آزادسازی بستان سال 1360

عملیات بزرگ طریق‌القدس از تاریخ هشتم آذر1360 با رمز یاحسین در منطقه بستان به وسعت350 كیلومتر مربع، با هدف آزادسازی شهر بستان، قطع ارتباط دشمن از شمال به جنوب، انهدام نیروهای دشمن و رسیدن به مرزهای بین‌المللی آغاز شد و تا15 آذر به طول انجامید. نتایج عملیات بزرگ طریق‌القدس: تلفات نیروی انسانی دشمن: 546 نفر اسیر،3500 نفر كشته و زخمی؛ سایر نتایج: آزاد شدن 650 كیلومتر مربع از جمله شهر بستان؛ تجهیزات و امكانات: تانك و نفربر: 180 دستگاه انهدامی و170 دستگاه اغتنامی، خودرو: 200 دستگاه انهدامی و250 دستگاه اغتنامی، هواپیما: 12فروند انهـدامی، هلیكـوپتر: 4 فـروند انهدامی، دستگاه مهندسی:150 دستگاه اغتنامی، توپ:9 قبضه اغتنامی.

عملیات بزرگ طریق‌القدس از تاریخ هشتم آذر1360 با رمز یاحسین در منطقه بستان به وسعت350 كیلومتر مربع، با هدف آزادسازی شهر بستان، قطع ارتباط دشمن از شمال به جنوب، انهدام نیروهای دشمن و رسیدن به مرزهای بین‌المللی آغاز شد و تا15 آذر به طول انجامید.

****

9آذر

انجام عملیات محدود«كانی سخت» در منطقه مهران توسط سپاه سال 1360

جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب كوچك تا سال1283ش(1904م) كه برای نخستین بار ناوهای جنگی انگلستان در ساحل آنها پهلو گرفته بود، جزیی از خاك ایران و تحت اداره بندرلنگه از توابع استان فارس بودند. در این سال، انگلستان این جزایر را به اشغال خود درآورد و ضمن پایین كشیدن پرچم ایران، مأمورین گمرك ایران را از آنجا اخراج نمود كه این عمل شدیداً مورد اعتراض دولت وقت ایران قرار گرفت. یك سال بعد، دولت انگلستان به علت ضعف حكومت مركزی، با یك اقدام موذیانه، پرچم امیرنشین شارجه را بر فراز جزایر مزبور به اهتزاز درآورد. در طول اشغال شصت و چهار ساله این جزایر از سال1283 تا 1347 دولت ایران حتی در بدترین شرایط سیاسی از اعتراض به اشغال آنها خودداری نكرد. پس از جنگ جهانی دوم كه قدرت انگلیسی‌ها در خلیج‌فارس كاهش یافت ، دولت انگلستان مراقبت از سه جزیره مزبور، را به شیخ‌نشین شارجه واگذار كردند و ساكنان جزایر، تابعیت شارجه گرفتند. در سال1350 دولت ایران به دنبال واگذاری بحرین و به رسمیت شناختن استقلال آن و صرف نظر كردن از حاكمیت خود در آن جزیره نفت‌خیز، درصدد برآمد به نحوی، حیثیت از دست رفته خود را جبران كند. از این رو، نیروی دریایی ایران، به یكباره در جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب كوچك كه از قدیم‌الایام متعلق به ایران بود مستقر شدند و با سر و صدا، آن را توفیق بزرگ جنگی قلمداد نمــودنـد . ایـن عمــل بـا اعتــراض شیخ‌نشین‌های امارت متحده عربی مواجه گردید و آنان مدعی مالكیت جزایر شدند. هم‌چنین به دنبال این ماجرا، دولت وقت عراق روابط خود را با ایران قطع نمود و پارلمان كویت، قطع رابطه با ایران را مورد بررسی قرار داد. در بسیاری از كشورها علیه ایران تظاهراتی صورت گرفت و عراق به اخراج و آزار ایرانیان مقیم در آن كشور شدت بخشید. سرانجام بابت مالكیت یا تصرف غیرقانونی شیخ‌نشین شارجه، دولت ایران  مبلغ قابل ملاحظه‌ای به شیوخ پرداخت نمود و اوضاع تا حدودی به آرامش گرایید.

بخش فرهنگ پایداری تبیان


منبع:تقویم دفاع مقدس، سبکبالان، ‌پایگاه اطلاع رسانی تخصصی دفاع مقدس