10عامل موثر در نویسندگی خلاق
من سردبیر و سرمقاله نویسى را مىشناسم که برایش مردم مهم نبودند. او به صراحت مىگفت: من مقالهى خود را مىنویسم مهم نیست که کسى خوشش مىآید یا نه! این گونه نویسندگان و روزنامه نگارانخوشبختانه کمیاب هستند.
به قول ایزابل زیگلر Isable Zigler نویسندهى کتاب هنرنویسندگى خلاق، اگر چه لازم نیست نویسنده مردم را دوست داشته باشد، ولى باید براى او مردم بسیار جالب باشند چرا که مطاعى که به بازار عرضهمىکند باید مشترى داشته باشد والا بلا مصرف مىماند. مثل این است کهما خطیب باشیم و برایمان حضور شنونده مهم نباشد.
براى آنکه مردم درمقالهى ما دیده شوند و مقالهى ما نزد مردم دیده شود، باید تکنیکهاى موثر نویسى در نوشتهى ما لحاظ شود. هر نوشتهى مطبوعاتى بطورمجرد و در نفس خود، کار کردى مشابه رسانه دارد، یعنى باید مخاطبپسند باشد.
بساطى که رسانه براى مخاطبان خود پهن مىکند، از مطالب متنوعى پوشیده شده است؛ خبرها، عکسها، گزارشها، مصاحبههاو…، درست مثل غذاهاى رنگارنگى که در یک سفره چیده شدهاند.دست مخاطب به سمت کدام ظرف دراز مىشود؟ یادداشتى که ما مىنویسیم باید از هر نظر جذاب باشد.
براى آنکه مردم درمقالهى ما دیده شوند و مقالهى ما نزد مردم دیده شود، باید تکنیکهاى موثر نویسى در نوشتهى ما لحاظ شود. هر نوشتهى مطبوعاتى بطورمجرد و در نفس خود، کار کردى مشابه رسانه دارد، یعنى باید مخاطبپسند باشد
جذابیت موضوعى، جذابیت درتیتر، جذابیت در شروع. توزیع مناسب اطلاعات در بدنه، رعایت تعلیقو کشش و نهایتاً جذابیت پایان بندى. اینها کمک مىکنند که مخاطب مقابل فروشگاه ما (ستون مقاله) توقف کند. و از آن خرید کند! یعنى آن رابخواند و از خواندن آن علاوه بر آن که لذت مىبرد، تأثیر پذیرد.
یادداشت نویسى که مىخواهد نویسندهى حرفهاى باشد باید راههاى مۆثرنویسى را فرا گیرد. چگونه باید مخاطب تحت تأثیر نوشتهى ماقرار گیرد؟ با خواندن آن غمگین شود. شاد شود. لبخند بزند. خشمگینشود. پس از خواندن یادداشت، کلاهش را قاضى کند و بگوید عجب!راست مىگوید. تصمیم و نظرش عوض شود. یا عزمش را جزم کند و اورا به تحرک وادارد.
پیام ما حتى اگر داراى اطلاعات مفیدى نیز باشد اما نتواند راهى به درون مخاطب براى نفوذ پیدا کند و تاثیر گذار نباشد بهکارکردهاى ذاتى خود پاسخ نداده است. مثلث طلایى که رئوس آن راهدف، مخاطب و کانال تشکیل مىدهد، در درون خود عواملتاثیرگذار در این رابطه را معلوم مىکند. این عوامل عبارتند از:
1, کوتاهى و ایجاز
2, سادگى و روشنى
3, نقل قول
4, پیشینه و سابقه
5, استدلال و منطق
6, روایت و حکایت
7, رنگ و توصیف
8, مقابله و مقایسه
9, نشان دادن به جای گفتن
10, آمار و اطلاعات
درباره هریک از این عوامل در روزهای آینده توضیح بیشتر داده خواهد شد؛ انشاءالله
منبع : وبلاگ رو در و – دکتر احمد توکلی