تبیان، دستیار زندگی
«کریستوفر دیویدسون» استاد دانشکده بین الملل دانشگاه دورهام که کارشناس مسائل سیاسی خاورمیانه نیز هست، در جدید ترین مقاله خود که در نشریه «فارین پالیسی» منتشر شده، به وضعیت فعلی رژیم های عربی حوزه خلیج فارس پرداخته است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آغازسقوط پادشاهی‌های خلیج فارس


«کریستوفر دیویدسون» استاد دانشکده بین الملل دانشگاه "دورهام" که کارشناس مسائل سیاسی خاورمیانه نیز هست، در جدید ترین مقاله خود که در نشریه «فارین پالیسی» منتشر شده، به وضعیت فعلی رژیم های عربی حوزه خلیج فارس پرداخته است.

دیوید سون

«کریستوفر دیویدسون» استاد دانشکده بین الملل دانشگاه "دورهام" که کارشناس مسائل سیاسی خاورمیانه نیز هست، در جدید ترین مقاله خود که در نشریه «فارین پالیسی» منتشر شده، به وضعیت فعلی رژیم های عربی حوزه خلیج فارس پرداخته است.

به گزارش صفحه عربی «تابناک»، دیویدسون که نویسنده کتاب "بعد از پادشاهان خلیج فارس" است، در بخشی از این مقاله نوشت: در اولین نگاه، به نظر می رسد که اوضاع در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس آرام و با ثبات است. حداقل در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه این گونه به نظر می رسد. اما واقعیت این است که پایه های سیاسی و اقتصادی که حامی اصلی این رژیم های استبدادی و دیکتاتوری هستند، اکنون زیر فشار قرار گرفته اند و روز به روز بر این فشار افزوده می شود. فشار اصلی از سوی شهروندانشان وارد می شود. فشارهایی که هر روز بیشتر می شود و برای طبقه حاکم و نخبه در این کشورها غیر قابل تصور بوده است.

وی افزود: شش کشور این منطقه یعنی عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت، بحرین، قطر و عمان در دو سال گذشته با تعدادی از حرکت ها و جنبش های معترضانه مقابله کردند. البته این جنبش ها شامل همه اقشار مردم این کشورها نبود؛ بلکه گروه های خاصی را در بر می گرفت – شاید به خاطر همین امر هم بوده که تا به امروز به پیروزی نرسیده و رژیم های عربی خلیج فارس توانسته اند مقابل آنها بایستند – و بر همین اساس توسط این رژیم ها به حاشیه رانده شده اند.

در اولین نگاه، به نظر می رسد اوضاع در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس آرام و با ثبات است. حداقل در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه این گونه به نظر می رسد. اما واقعیت این است که پایه های سیاسی و اقتصادی که حامی اصلی این رژیم های استبدادی و دیکتاتوری هستند، اکنون زیر فشار قرار گرفته اند و روز به روز بر این فشار افزوده می شود

«کریستوفر دیویدسون» همچنین نوشت: البته این رژیم ها همواره با هدف کاهش تأثیر این اعتراضات، برچست های شیطانی به آن می زدند و یا آنان را با القاب و نام های "مزدور"، "جاسوس"، "افراط گرا" و حتی "تروریست" معرفی می کردند. این حکام عرب در همین حال تلاش کرده اند به مردم کشورشان و مجامع بین المللی نشان دهند که بهترین گزینه برای حکومت در کشورهایشان هستند و آنها (مردم و مجامع بین المللی) می توانند به این افراد تکیه کنند؛ به ویژه در اوقات بحرانی و غیر قابل پیش بینی. صحبت حکام در مورد بهبود وضعیت معیشتی، آموزشی و غیره نیز بیشتر از گذشته شده؛ زیرا آنان تلاش می کنند کشورهایشان را در وضعیتی آرام و طبیعی جلوه دهند.

این استاد دانشگاه "دورهام" افزود: در واقع این حکام عرب اکنون حکومتی مانند پازل نامعلومی که به هم ریخته است، دارند. از یک سو تلاش می کنند حکومت خود را مانند گذشته حفظ کنند و از سوی دیگر سعی می کنند کشورشان را با قرن 21 وفق دهند. اما در چند ماه اخیر جنبش های اعتراضی با قدرت وارد صحنه شده اند و توانسته اند حکومت هایشان را به شدت زیر فشار بی سابقه ای قرار دهند. فقر، بالا بودن نسبت بیکاری و غیره بهانه های اعتراضی بسیاری از این جنبش های بوده است.

واقعیت نشان می دهد که این رژیم های عربی با کمک رسانه های خود توانسته اند به حیاتشان ادامه دهند؛ اما ظهور سایت های اجتماعی، شبکه های ماهواره ای جدید و غیره به مزدم این کشورها کمک کرده تا به راحتی اطلاعات را میان یکدیگر رد و بدل کنند و جرأت آنان روز به روز بیشتر شود تا به انتقاد از رژیم های خود بپردازند.

واقعیت نشان می دهد که این رژیم های عربی با کمک رسانه های خود توانسته اند به حیاتشان ادامه دهند؛ اما ظهور سایت های اجتماعی، شبکه های ماهواره ای جدید و غیره به مزدم این کشورها کمک کرده تا به راحتی اطلاعات را میان یکدیگر رد و بدل کنند و جرأت آنان روز به روز بیشتر شود تا به انتقاد از رژیم های خود بپردازند

«کریستوفر دیویدسون» در بخش دیگری از مقاله خود می نویسد: اکنون طوفان به سراغ این رژیم های عربی آمده و آنان را به کشورهای تونس، مصر، یمن و غیره شبیه کرده است. اکنون اعراب خلیج فارس هم امید جدیدی یافته اند تا به اصلاحات سیاسی واقعی دست یابند. آنان حتی به ساقط کردن و تغییر رژیم های خود امید دارند تا رژیم های جدیدی روی کار بیایند و تغییراتی اساسی بدهند و گامی مثبت در راستای دستیابی مردم به دمکراسی بردارند. اما می بینیم که این رژیم ها در کشورهای مختلف اتهامات گوناگونی به مردم خود می زنند. مثلاً در بحرین، شیعیان معترض را مورد حمایت ایران و در کویت معترضین را مورد حمایت اخوان المسلمین مصر و در امارات متحده عربی هم معترضان را کودتاگر مورد حمایت انگلیس نامیده اند.

این استاد دانشکده بین الملل دانشگاه "دورهام" در بخش دیگری از مقاله خود می نویسد: سقوط رژیم های پادشاهی خلیج فارس در راه است. پادشاهان خلیج فارس اکنون در بحران به سر می برند و حتی پول های حاصل از فروش نفت هم دیگر به کمک آنان نخواهد آمد.

بخش سیاست تبیان

منبع:تابناک