تبیان، دستیار زندگی
دنیای ستارگان دنیایی مملو از اسرار و شگفتی های مختلف است که هر چه جلوتر می رویم با ابعاد شگفت انگیز آن ها بیشتر آشنا می شنویم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آواز قوی زوج ستاره‌ای


دنیای ستارگان دنیایی مملو از اسرار و شگفتی های مختلف است که هر چه جلوتر می رویم با ابعاد شگفت انگیز آن ها بیشتر آشنا می شنویم. این شگفت انگیزی زمانی بیشتر می شود که یافته های جدید، دانسته های قبلی ما را زیر سوال می برند یا حداقل با تصورات قبلی ما همخوانی ندارند. دقیقا مانند اتفاقی که برای ستاره مرکزی سحابی فلمینگ روی داده است.

آواز قوی زوج ستاره‌ای

هنگامی که‌ ستاره‌ای خورشیدمانند به اواخر عمر خود می‌رسد به علت پایان یافتن همجوشی هسته‌ای لایه‌های گازی خود را به بیرون پرتاب می‌کند و پس از مدتی یک سحابی را پدید می‌آورد و خود نیز تبدیل به یک کوتوله‌ی سفید می‌شود. اما اخیراً اخترشناشان رصدخانه‌ی جنوبی اروپا با بررسی سحابی فلمینگ متوجه شدند که این سحابی میزبان دو کوتوله‌ی سفید است.

سحابی فلمینگ یکی از زیباترین و متمایزترین سحابی‌های سیاره‌نما است زیرا جت‌های متقارنی را از خود گسیل می‌کرد که سال‌ها فکر اخترشناسان را به خود مشغول کرده بود اما آن‌ها نتوانستند سرنخی از منشاء این جت‌های نوری بیابند تا این‌که سرانجام گروهی از اخترشناسان رصدخانه‌ی جنوبی اروپا با استفاده از مدل‌سازی و رصدهایی که با مجموعه‌ی تلسکوپی VLT انجام دادند پرده از این راز شگفت‌انگیز برداشتند.

آن‌ها با استفاده از ابزارهای رصدی نوری که از مرکز این سحابی گسیل می‌شد را بررسی کردند و دریافتند که سحابی فلمینگ به جای یک کوتوله‌ی سفید دو کوتوله دارد که حول یک مرکز گرانش ثابت به دور یکدیگر می‌چرخندند. البته اخترشناسان پیش از این ستاره‌های دوتایی را در قلب سحابی سیاره‌نما رصد کرده بودند اما حضور دو کوتوله‌ی سفید در مرکز یک سحابی‌ سیاره‌نما پدیده‌ای بسیار نادر است.

هنگامی که‌ ستاره‌ای خورشیدمانند به اواخر عمر خود می‌رسد به علت پایان یافتن همجوشی هسته‌ایظ¬ لایه‌های گازی خود را به بیرون پرتاب می‌کند و پس از مدتی یک سحابی را پدید می‌آورد و خود نیز تبدیل به یک کوتوله‌ی سفید می‌شود

به نقل از وبگاه رصدخانه‌ی جنوبی اروپاظ¬ هنری بافین سرپرست گروه پژوهش در این‌باره می‌گوید: «سحابی زیبا و تو در توی فلمینگ برای ده‌ها سال میان منجمان مورد بحث بوده است. اخترشناسان در ابتدا حضور ستاره‌های دوتایی را مطرح کردند اما این را هم اضافه کردند که در این منظومه‌ی دوتایی فاصله‌ی دو ستاره از یکدیگر بسیار زیاد است. احتمالاً به اندازه‌ی چند سال نوری. اما ما با کمک مدل‌هایی که در اختیار داشتیم و رصدهایی که انجام دادیم توانستیم به‌ طور دقیق این منظومه‌ی دوتایی را بررسی کنیم و با نگاه دقیق به قلب این سحابی دریافتیم که فاصله‌ی این دو کوتوله‌ هزاران بار نزدیک‌تر از آن چیزی است که پیش از این تصور می‌شد.»

ستاره‌هایی که جرم‌شان 8 بار بیشتر از خورشید باشد در هنگام مرگ لایه‌های خارجی خود را به بیرون پرتاب می‌کنند و جرم خود را به تدریج از دست می‌دهند. همین سبب می‌شود تا هسته‌ی داغ مرکزی به شدت بدرخشد و گازهای پیرامونش را برانگیخته کند. به این ترتیب آن پیله‌ی گازی به روشنی یک سحابی سیاره‌نما درخشان خواهد شد. از آن‌جایی که ستاره‌ها کروی هستند بسیاری از سحابی‌های سیاره‌نما پیچیده رشته‌ای به همراه گره‌ها و جت‌هایی از مواد هستند که مجموعه‌ این‌ها، شکلی تودرتو را پدید می‌آورد. برخی از باشکوه‌ترین این سحابی‌ها مانند فلمینگ ساختاری نقطه-تقارنی دارند. به این معنی که در همین سحابی فلمینگ به نظر می‌آید که مواد از هر دو قطب سحابی به بیرون پرتاب می‌شود و جریانی S شکل را پدید آورده است. اخترشناسان در آخرین رصد خود دریافتند که این شکل به علت برهم‌کنش نزدیک یک‌جفت ستاره پدید آمده است و گویی آواز قوی یک زوج ستاره‌ای است.

آواز قوی زوج ستاره‌ای

::جت‌های خروجی از منظومه‌ی دوتایی در قلب سحابی سیاره‌نمایی مانند فلمینگ::

برای این‌که بتوان ساختار رصدی این سحابی را توضیح داد حضور این جفت ستاره در مرکز آن ضروری است. وقتی سن ستاره‌های افزایش می‌یابد بزرگ‌تر می‌شوند. در این میان یکی از آن‌ها نقش خون‌آشام ستاره‌ای را بازی می‌کند و مواد ستاره‌ی هم‌دمش را می‌مکد. سپس این مواد در ستاره‌ی خون‌آشام جریان پیدا می‌کنند و قرصی را تشکیل می‌دهند که به آن قرص برافزایش گفته می‌شود. هر دو ستاره تحت تأثیر این قرص قرار دارند و از آن‌جایی که به دور یکدیگر می‌چرخند سبب چرخش و نامتعادلی این قرص می‌شوند. به این نوع حرکت قرص حرکت تقدیمی می‌گویند. این حرکت بر حالت موادی که از قطب‌ها به بیرون پرتاب می‌شود تأثیر می‌گذارد. برای مثال ممکن است به صورت‌ جت‌فشان بیرون بیایند. پژوهشی هم که اخیراً انجام شده نشان می‌دهد که ساختار متقارنی که پیرامون سحابی فلمینگ  پدید آمده است معلول قرص چرخان برافزایش موجود در منظومه‌ی دوتایی ستاره‌هاست.

بخش دانش و زندگی تبیان


برگرفته از: کانوت