زندگینامه دکتر معین
دكتر مصطفی معین در یازدهم فروردین ماه 1330 در خانوادهای مذهبی در نجفآباد به دنیا آمد. فضای مساعد خانواده و مدرسه و ارتباط با رهبران دینی و انقلابی شهر باعث آشنایی وی با مسایل فرهنگی اجتماعی و مبارزاتی و شركت در اعتراضات مردمی نسبت به دستگیری امام خمینی گردید. او آموزش ابتدایی و متوسطه را در زادگاه خود و دوره متوسطه را در دبیرستان سعدی اصفهان گذراند. و در زمره دانشجویان ممتاز در سال 1348 به دانشگاه شیراز راه یافت.دكتر مصطفی معین تحصیلات عالی را با برخورداری از بورس دانشگاه در دوره پزشكی عمومی و سپس با كارورزی مستقیم و به عنوان دستیار ارشد در دوره تخصصی بیماریهای كودكان ادامه داد. او در دوران دانشجویی و در مراحل مختلف شكلگیری و گسترش مبارزات ضد استبدادی و پیروزی انقلاب اسلامی حضوری فعال داشت كه در مواردی به بازداشت و تعقیب او منجر شد.
او در عرصههای اجتماعی مانند آموزش و كمك به دانشآموزان یتیم و خانوادههای محروم و انجام خدمات بهداشتی و فرهنگی در حلبیآباد حاشیه شیراز فعالیت میكرد.
با پیروزی انقلاب و اتمام دوره تخصصی كودكان (1358)، سمینار طب ملی و مردمی در خرداد ماه 1358 با هدف تحقق عدالت در بهداشت و درمان كشور از سوی ایشان طراحی و برگزار گردید، و پس از آن سرپرستی طرح طب روستایی را با همكاری دانشگاه اصفهان، جهاد سازندگی و وزارت بهداری آن زمان در جهت محرومیت زدایی فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و بهداشتی درمانی در مناطق محروم استان اصفهان به عهده گرفت. او در سال 1360 با تشكیل شورای برنامهریزی بهداشت و درمان استان فارس، مسئولیت آن را عهدهدار گردید و سپس بإ؛ مشاركتی فعال و مستمر، مسئولیتهای مختلفی را در بخشهای علمی و دانشگاهی، فرهنگی و اجتماعی، سیاستگذاری و مدیریت اجرایی طی سالهای بعد پذیرا شد كه از آن میان به موارد زیر اشاره میشود:
* رییس دانشگاه شیراز (1360-61)
* نماینده مردم شیراز در نخستین دوره مجلس (1361-63)
* دبیر شورای مركزی جهاد دانشگاهی (1361-64)
* سرپرست گروه برنامهریزی پزشكی ستاد انقلاب فرهنگی (1361-63)
* عضویت در ستاد و شورای عالی انقلاب فرهنگی به نمایندگی از امام امت و رهبری (1382-1362)
* نماینده مردم تهران در سومین دوره مجلس (1368-67)
* وزیر فرهنگ و آموزش عالی در دولت اكبر هاشمی رفسنجانی (1372-68)
* بازگشت به فعالیتهای علمی و دانشگاهی، مطالعه و تحقیق در دوره فوق تخصصی ایمونولوژی و آلرژی (1375-72)
*نماینده مردم اصفهان در پنجمین دوره مجلس (1376)
* وزیر فرهنگ و آموزش عالی در دولت محمد خاتمی(1379-76)
* وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دولت محمد خاتمی (1382-79)
* مشاور رییس جمهور (1382 تاكنون)
تشكیل هیأتهای امنای دانشگاهها و مراكز پژوهشی، تأسیس و توسعه دانشگاهها در مناطق محروم كشور، ارتقای كیفیت آموزش و پژوهش، گسترش تحصیلات تكمیلی، طراحی و اجرای نظام آموزشهای علمی و كاربردی (دانشگاه جامع)، برنامهریزی و گسترش آموزشهای نیمه حضوری و از راه دور (دانشگاه پیام نور)، تأسیس و گسترش مراكز رشد علم و فنّاوری و پاركها و شهركهای تحقیقاتی، توسعه و تقویت انجمنهای علمی و تخصصی، تقویت مجلات و نشریات علمی و تخصصی، تنوع بخشی به خدمات و منابع درآمدی آموزش عالی،
برنامهریزی تقویت بنیه علمی ایثارگران و فرزندان شهیدان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، پیگیری و تأسیس فرهنگستان علوم و زبان و ادب فارسی، جذب و پرورش استعدادهای درخشان آموزش عالی، گسترش ارتباطات و همكاریهای علمی ملی و بینالمللی، قانونمند و نهادینه كردن فعالیتهای علمی و فرهنگی و اجتماعی دانشگاهی، پیگیری ایجاد تحول ساختاری در مدیریت علم و فنّاوری كشور و تأسیس وزارت علوم و تحقیقات و فنّاوری، تمركززدایی و تقویت آزادی علمی و استقلال سازمانی دانشگاه، تقویت همكاریهای علمی و پژوهشی دانشگاه با صنعت، برنامهریزی رشد پرشتاب و مستمر تولید علمی ایران طی 14 سال گذشته، دفاع همه جانبه از كیان دانشگاه و حقوق دانشگاهیان و دانشجویان، مطالعه و تدوین برنامههای ملی توسعه فنّاوری و توسعه زیست فنّاوری و توسعه علمی كشور از جمله دستاوردهای مدیریت دكتر معین در آموزش عالی ایران است.
دوره دوم و سوم وزارت دكتر معین با بحرانهای متعددی روبرو بود كه بالصراحه، دانشگاه و دانشجویان را به عنوان نهاد فكری و نیروی پیشاهنگ اصلاحات هدف قرار داده بود. نقطه اوج بحران با هجوم گروههای فشار و ورود غیر قانونی افراد مسلح در 18 و 20 تیرماه 1378 به كوی دانشگاه تهران و دانشگاه تبریز و ضرب و جرح دانشجویان شكل گرفت كه با اعتراض و استعفای وزیر در دفاع از حریم دانشگاه و مظلومیت دانشجویان مواجه شد. در خردادماه 1381 نیز هشدار دكتر معین نسبت به پیامدهای بلند مدت فكری، اجتماعی و فرهنگی حكم اعدام برای دكتر آقاجری استادیار دانشگاه تربیت مدرس، تظاهرات غیرقانونی و اشغال ساختمان وزارتخانه از سوی افراد تحریك شده و ارائه طرح استیضاح از سوی گروه اقلیت مجلس شورای اسلامی را در پی داشت كه استقبال و اعلام آمادگی وزیر برای پاسخگویی، موجب بازپسگیری طرح استیضاح گردید. در تابستان سال 1382 با توجه به بنبست رسیدن تصویب نهایی قانون جدید وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری در شورای نگهبان - كه بر پایه انسجام آموزش عالی و تحول در ساختار مدیریت علم و فنّاوری و بر اساس مطالعه و كارشناسی علمی چندین ساله تنظیم شده و به تصویب دولت و مجلس شورای اسلامی رسیده بود و اعتراض به دخالت نهادهای موازی در آموزش عالی و دانشگاهها و بیحرمتی نسبت به دانشگاه و دانشگاهیان را در متن خود داشت - دكتر معین استعفای دوم خود را تقدیم كرد كه سرانجام مورد پذیرش قرار گرفت.
دكتر معین هماكنون ریاست انجمن آسم و آلرژی و مركز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی را بر عهده دارد. ایشان عضو هیأتهای امنا، شوراهای علمی و پژوهشی، مجامع، آكادمیها و انجمنهای علمی، فرهنگی و دانشگاهی مختلف است و به عنوان استاد دانشگاه علوم پزشكی تهران به تدریس و تحقیق مشغول است. انتشار بیش از 140 مقاله علمی در نشریات و همایشهای معتبر در سطوح ملی و بینالمللی، انتشار 18 عنوان تألیف، ترجمه و یا ویرایش علمی و نیز ارائه صدها سخنرانی در دانشگاهها، مراكز پژوهشی و مجامع آموزشی و فرهنگی در ایران و سایر كشورها از جمله دستاوردهای علمی و فرهنگی او است.