حل معمای داروهای کمیاب به دست کیست؟
کشورهای تحریم کننده ایران در صددند با ترفند سیاسی، موضوع کمبود دارویی را مورد سوءاستفاده قرار داده و افکار عمومی مردم را به این سمت ببرند که آنها تحریمها را برداشته اند این درحالی است که مشکل کمبود داروهای کمیاب حل شده و بزودی در دسترس بیماران قرار می گیرد.
به گزارش مهر، مشکل کمبود داروهای کمیاب در مقطعی که بانک مرکزی تحریم شده است، باعث شده تا روند مبادلات دارویی در کشور دچار اختلال شود. این مسئله نیز تا حدودی بر روند توزیع داروهای کمیاب تاثیر گذاشته است. از سوی دیگر، بر اساس قواعد و قوانین بین المللی، دارو و تجهیزات پزشکی نمی بایست در لیست تحریمها قرار بگیرد اما کشورهای تحریم کننده ایران به صورت غیرمستقیم از انتقال داروهای کمیاب و مواد اولیه برخی داروها به کشورمان خودداری می کنند تا بتوانند از این طریق، فشارهای خودشان را دوچندان کنند.
این در حالی است که دکتر مرضیه وحیددستجردی وزیر بهداشت، در تازه ترین اظهارنظر عنوان داشته است که مشکل کمبود داروهای کمیاب حل شده و بزودی این قبیل داروها در دسترس بیماران قرار می گیرد.
وزیر بهداشت ضمن تایید مشکلاتی که در زمینه تامین داروهای کمیاب وجود دارد، گفته است که این داروها هم اکنون در گمرک کشور قرار دارد و پیش بینی می کنیم ظرف 2 تا 3 هفته آینده این داروها به دست بیماران برسد.
به گفته کارشناسان، مسئله تحریم بانک مرکزی ایران بر روند تامین داروهای وارداتی تاثیر گذارده است به طوری که برخی شرکتهای دارویی در اروپا و آمریکا از اجرای قرارداد همکاری برای انتقال دارو و مواد اولیه دارویی به کشورمان خودداری می کنند. البته بحثی که در این بین وجود دارد، این است که اختلال در انتقال ارز دارو، با توجه به اینکه بانک مرکزی ایران تحریم است، بهانه ای شده تا مسئله کمبود دارویی کشورمان بیشتر خودنمایی کند. در صورتی که کمپانیهای تولید کننده دارو در اروپا و آمریکا، می خواهند از این طریق، فشارهای خود را بر ایران تشدید کنند.
دکتر محمدرضا شانه ساز معاون داروی سازمان غذا و دارو، با عنوان این مطلب که ذخایر دارویی را به طور مرتب و بر اساس موجودی کارخانه ها رصد می کنیم، معتقد است که وضع دارویی کشور بد نیست. بنابراین، اگر ارز دارو به موقع تامین شود، قول می دهیم کمبودی نخواهم داشت.
بر اساس قواعد و قوانین بین المللی، دارو و تجهیزات پزشکی نمی بایست در لیست تحریمها قرار بگیرد اما کشورهای تحریم کننده ایران به صورت غیرمستقیم از انتقال داروهای کمیاب و مواد اولیه برخی داروها به کشورمان خودداری می کنند تا بتوانند از این طریق، فشارهای خودشان را دوچندان کنند.
شانه ساز با اعلام اینکه اگر ارز تامین شود تحریمها بر روی دارو اثری نخواهند داشت، گفت: شرکتهای ما آنقدر توانمند هستند که داروی کشور را تامین کنند.
وی با اعلام اینکه کمبودها همیشه بوده و حتی سایتهای کشورهای بزرگ دارویی هم بحث کمبودها را دارند، معتقد است در حال حاضر چیزی به نام "نبود دارو" در کشور نداریم. خیلی از اقلام دارویی در گمرک منتظر تخصیص ارز مرجع است و اگر این داروها وارد بازار شود، وضع بهتر می شود.
این در حالی است که رسول خضری عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، تاثیر تحریم بانکهای ایرانی بر واردات دارو را مورد اشاره قرار داده و گفته است که در حال حاضر فقط 2 بانک در دنیا برای انتقال مبادلات ارزی در حوزه دارو با ایران فعالیت میکنند و این موضوع موجب محدود شدن واردات دارو به کشور شده است.
وزیر بهداشت نیز با اعلام اینکه تاکنون 600 میلیون دلار ارز دارویی تخصیص یافته است، سهم ارز دارویی در سال جاری را 2.5 میلیارد دلار عنوان کرده و گفته است که با تخصیص این مقدار ارز، مشکلات کمبود دارویی به طور کامل رفع خواهد شد.
وحیددستجردی، این موضوع را هم مورد تاکید قرار داده و گفته است که مردم نگران نبود داروهای کمیاب نباشند. زیرا هر طور شده، این داروها را به دست بیماران خواهیم رساند.
تمامی این تلاشها و اقدامات مسئولان مربوطه در وزارت بهداشت و دولت برای تامین داروهای مورد نیاز بیماران، در حالی صورت می گیرد که کشورهای تحریم کننده ایران در صدد هستند با ترفندهای سیاسی، موضوع تحریم دارویی کشورمان را مورد سوءاستفاده قرار داده و اذهان و افکار عمومی مردم را به این سمت ببرند که آنها تحریمها را برداشته اند. در حالی که واقعیت امر اینگونه نیست.
در واقع، تلاشهای مدیران وزارت بهداشت و حمایت دولت باعث شد تا مشکلات ایجاد شده در مسیر تامین داروهای کمیاب، تا حدودی برطرف شود و این داروها بزودی در اختیار بیماران قرار می گیرد. صبر و تحمل بیماران، شاید آنها را با مشکل مواجه کرده باشد اما باعث نشد تا دشمنان ما، بتوانند خللی در اراده مسئولان و مردم وارد کنند.
این در حالی است که مشكلات مالی برای تامین دارو در كشور، چنان متولیان بهداشت و درمان را به خود مشغول كرده است كه آنها دغدغههای دیگر را فراموش كردهاند و از وضع نامطلوب بازار تجهیزات پزشكی در كشور غافل ماندهاند تا جایی كه تولیدكنندگان داخلی این تجهیزات میگویند اگر حمایت دولتی از آنها صورت نگیرد ورشكستگیشان در ماههای آینده قطعی است و دود این ورشكستگی مستقیما به چشم مردم خواهد كرد.
افزایش بیسابقه قیمت تجهیزات پزشكی و لوازم مصرفی در حوزه بهداشت و درمان در ماههای اخیر باعث شده است بیمارستانها با مشكلات مالی برای تهیه این ملزومات مواجه شوند و برخی از آنها با وجود هشدارهای وزارت بهداشت یا هزینه خدمات بهداشتی و درمانیشان را بالا ببرند یا كیفیت این خدمات را پایین بیاورند تا بتوانند سرمایه لازم برای تهیه تجهیزات پزشكی و دارو را فراهم كنند، اما این انتخابها نارضایتی مردم را در پی داشته است. این كه چه میزان از تجهیزات پزشكی در داخل كشور تولید میشود یك معماست. اگر به حرفهای رئیس كمیسیون بهداشت و درمان مجلس در اردیبهشت امسال اعتماد كنیم، آنوقت باید باور كرد كه حدود 80 درصد تجهیزات پزشكیمان از خارج میآید، اما مرضیه وحیددستجردی، وزیر بهداشت، میگوید امسال ایران به تولید 90 درصدی تجهیزات مصرفی پزشكی در داخل دست پیدا كرده است.
تمامی این تلاشها و اقدامات مسئولان مربوطه در وزارت بهداشت و دولت برای تامین داروهای مورد نیاز بیماران، در حالی صورت می گیرد که کشورهای تحریم کننده ایران در صدد هستند با ترفندهای سیاسی، موضوع تحریم دارویی کشورمان را مورد سوءاستفاده قرار داده و اذهان و افکار عمومی مردم را به این سمت ببرند که آنها تحریمها را برداشته اند. در حالی که واقعیت امر اینگونه نیست.
این نكته را باید در نظر گرفت كه علاوه بر آن 10 درصد تجهیزات پزشكی كه كاملا در خارج از كشور تولید میشود، مواد اولیه بسیاری از لوازم تولید داخل نیز از خارج خریداری میشود؛ مواد اولیهای كه نقش اساسی در تولید دارد و كشورمان هنوز به فناوری ساختشان دست پیدا نكرده است.
مدتی است شایعاتی درباره استفاده چندباره از برخی لوازم بهداشتی و درمانی یكبار مصرف در بیمارستانهای كشور دهان به دهان میچرخد و گفته میشود علت این وضع، نایاب شدن شماری از لوازم در بازار است.
به هر حال اگر وضع به همین منوال پیش برود، پایان داستان تجهیزات پزشكی خوش نیست و جعفری، به عنوان یكی از تولیدكنندههای این تجهیزات هشدار میدهد: انتظار ما ایجاد تسهیلاتی برای تولیدكنندههای این تجهیزات و ثبات در نرخ ارز است و در غیر این صورت، شك نكنید تا چند ماه آینده شمار زیادی از تولیدكنندگان تجهیزات پزشكی ورشكسته میشوند.
همه این مسایل در حالی رخ می دهد که نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی می گوید: قطعا اگر برنامهریزی در وزارت بهداشت، درمان وآموزشپزشکی وجود داشت در شرایط کنونی ارز را برای واردات لوازم آرایشی اختصاص نمیداد.او می گوید با ادامه مشکلات کنونی استیضاح وزیر کلید میخورد
فراوری : کهتری
بخش اجتماعی تبیان
منابع:
تابناک
جام جم
خبرانلاین