10 علت بدرنگ شدن دندانها
دلایل مختلفی برای بدرنگ شدن دندانها وجود دارند که عبارتند از:
1- مواد خوراکی و آشامیدنی : قهوه، چای، نوشابه ها، برخی آبمیوهها و آب سبزیجات (مثل آب سیب و آب گوجه فرنگی) میتوانند باعث لکه دار شدن دندانها شوند.
2- مصرف تنباکو: کشیدن سیگار یا جویدن تنباکو میتواند دندانها را لکه دار کند.
3- تمیز نگه نداشتن دندانها: مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور منظم میتواند پلاک دندان و مواد ایجاد کننده لکه دندانی مثل قهوه و تنباکو را از بین ببرد و از تغییر رنگ دندانها جلوگیری کند.
برخی مواد مورد استفاده در دندانپزشکی مثل مواد پرکننده دندان و خصوصا مواد حاوی سولفید نقره باعث ایجاد رنگ خاکستری مایل به سیاه در دندانها میشوند
4- بیماریها: بیماریهای مختلفی میتوانند روی مینا (سطح سفت روی دندان) و عاج دندان (ماده زیر مینای دندان) تأثیر بگذارند و باعث تغییر رنگ دندانها شوند.
برخی روش های درمانی نیز میتوانند روی رنگ دندان مۆثر باشند. به عنوان مثال رادیوتراپی (اشعه درمانی) گردن و سر و نیز شیمی درمانی میتوانند باعث بدرنگ شدن دندانها شوند.
به علاوه ابتلا به برخی عفونتها در مادران باردار میتواند با تأثیر برروی رشد مینای دندان جنین، باعث تغییر رنگ دندانها در نوزاد شود.
5- داروها: دادن داروی آنتیبیوتیک تتراسایکلین و دوکسی سایکلین به کودکان زیر سن 8 سال که هنوز دندانهایشان در حال رشد است، باعث تغییر رنگ دندانها میشود.
استفاده از دهانشویههای حاوی کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید باعث ایجاد لکه دندانی میشود. آنتیهیستامینها (مثل بنادریل)، داروهای ضد روانپریشی و داروهای فشار خون بالا نیز میتوانند باعث تغییر رنگ دندانها شوند.
6- مواد دندانپزشکی: برخی مواد مورد استفاده در دندانپزشکی مثل مواد پرکننده دندان و خصوصا مواد حاوی سولفید نقره باعث ایجاد رنگ خاکستری مایل به سیاه در دندانها میشوند.
7- افزایش سن: با افزایش سن، لایه بیرونی مینای دندان کم کم ساییده میشود و رنگ زرد طبیعی عاج دندان را آشکار می کند(عاج در زیر مینای دندان است).
برای جلوگیری از بدرنگ شدن دندانها، اگر خیلی قهوه مینوشید یا سیگار میکشید، مقدار آن را خیلی کم و یا حتی قطع کنید
8- ارث و ژنتیک: برخی افراد به طور ژنتیکی، دندانهای روشن تر و یا تیره تری نسبت به بقیه دارند.
9- عوامل محیطی: استفاده زیاد از فلوراید باعث تغییر رنگ دندانها میشود. این فلوراید اضافی میتواند از طریق منابع طبیعی (مثل آب آشامیدنی با فلوراید زیاد) یا دهانشویه، خمیردندان، فلوراید درمانی در کودکان یا مصرف مکمل آن به بدن وارد شود.
10- آسیب و صدمات: به عنوان مثال آسیب ناشی از افتادن در کودکان و ضربه به دندان، میتواند تشکیل مینای دندان را مختل کند، زیرا دندانهای کودکان هنوز در حال رشد هستند. همچنین آسیب ها و صدمات میتواند باعث تغییر رنگ دندانها در بزرگسالان شود.
چطور از تغییر رنگ دندانها جلوگیری کنیم؟
با ایجاد چند تغییر ساده در شیوه زندگی تان میتوانید از بدرنگی دندانها جلوگیری کنید به عنوان مثال اگر خیلی قهوه می نوشید یا سیگار می کشید، مقدار آن را خیلی کم و یا حتی قطع کنید.
همچنین به طور منظم مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا دندانهایتان تمیز بماند و هر شش ماه یکبار به بهداشت کار دهان و دندان مراجعه کنید تا دندانهایتان را تمیز کند.
![مسواک و نخ دندان مسواک و نخ دندان](https://img.tebyan.net/big/1399/02/97234186141112228133531121579169184205147103.jpg)
اگر دندانهای شما بدون هیچ دلیل مشخصی تغییر رنگ دادهاند و همچنین علائم دیگری نیز ظاهر شده اند به یک دندانپزشک مراجعه کنید تا علت آن را تشخیص دهد و درمان مناسب را توصیه کند.
چه روش هایی برای سفید کردن دندانها وجود دارد؟
روش سفید کردن دندانها، بسته به علت تغییر رنگ آنها مختلف هستند و میتوانند شامل موارد زیر باشند:
1- یادگیری روش صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از یک دندانپزشک
2- پرهیز از مصرف موادغذایی و نوشیدنی هایی که باعث تغییر رنگ و لکه دار شدن دندانها میشوند
3- باندینگ دندان (پیوند دندان)
4- روکش کردن دندان
5- استفاده از مواد سفیدکننده دندان با تجویز دندانپزشک
6- استفاده از روش های سفیدکردن دندان در دندانپزشکی
7- استفاده از مواد سفیدکننده دندان که نیاز به نسخه دندانپزشک ندارند.
مطالب مرتبط:
میخواهید دندانتان سفیدتر شود؟
استفاده از سفیدکنندههای دندان در خانه
مواد سفیدكننده دندان: مفید یا مضر؟
![مشاوره](https://img.tebyan.net/ts/persian/QuestionArticle.png)