تبیان، دستیار زندگی
علیرغم گذشت ۵ ماه از زمان وعده مسئولان مبنی بر پایان بازسازی و تبدیل ساختمان قدیمی حوزه هنری استان اصفهان مشهور به دبیرستان سعدی و افتتاح این مجموعه هنوز تل‌های شن و سیمان در حیاط این دبیرستان به چشم می‌خورد و نه بازسازی شده و نه موزه‌ای در آن مستقر است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بازسازی دبیرستان سعدی، اسیر در پیچ و خم گرانی و اعتبارات

بازسازی دبیرستان سعدی، اسیر در پیچ و خم گرانی و اعتبارات


علیرغم گذشت 5 ماه از زمان وعده مسئولان مبنی بر پایان بازسازی و تبدیل ساختمان قدیمی حوزه هنری استان اصفهان مشهور به دبیرستان سعدی و افتتاح این مجموعه هنوز تل‌های شن و سیمان در حیاط این دبیرستان به چشم می‌خورد و نه بازسازی شده و نه موزه‌ای در آن مستقر است.

دبیرستان سعدی واقع در خیابان سعدی اصفهان یکی از مشهور‌ترین مدارس اصفهان است مدرسه‌ای که مردان بزرگی چون آیت الله شهید دکتر بهشتی و نام آورانی چون ضیا موحد، شاهرخ مسکوب و ... در آن تحصیل کرده‌اند.

در سال 1291 یکی از مستشاران بلژیکی دولت ایران که در آن وقت رییس مالیه (اداره اقتصاد و دارایی) اصفهان بود، آموزشگاهی در پشت ساختمان تاریخی چهلستون به نام «مدرسه مالیه» افتتاح کرد که مخارج آن را از محل درآمدهای اداره مالیه از قرار سالیانه 133 تومان می‌پرداخت. این آموزشگاه در ابتدا دارای چهار کلاس ابتدایی بود و توسط یک فرد کلیمی به نام لازار اداره می‌شد.

پس از چند سال صادق انصاری که مدتی هم رییس اداره معارف اصفهان شد، مدیریت مدرسه را به عهده گرفت و نام آن را به «ملیه» تغییر داد. در سال 1299 هجری شمسی مدرسه ملیه به یکی از بناهای قدیمی(باغ کاج) نزدیک ساختمان تاریخی چهلستون انتقال یافت و ابتدا به «دبیرستان نمره یک دولتی» و سپس به «دبیرستان سعدی» موسوم شد.

دبیرستان سعدی واقع در خیابان سعدی اصفهان یکی از مشهور‌ترین مدارس اصفهان است. مدرسه‌ای که مردان بزرگی چون آیت الله شهید دکتر بهشتی و نام آورانی چون ضیا موحد، شاهرخ مسکوب و ... در آن تحصیل کرده‌اند.

در سال‌های پیش از انقلاب طرحی تهیه گردید که با آزادسازی فیزیکی فضاهای اطراف میدان نقش‌جهان براساس یک پروژه شهر‌سازی این قسمت‌ها به فضای سبز و یا مۆسسات فرهنگی نظیر موزه و نمایشگاه تبدیل شوند. یک سال پیش از انقلاب در اجرای این طرح دبیرستان سعدی تخلیه گردید. پیش‌آمدهای دوران انقلاب موجب توقف کلی این طرح شهر‌سازی شد لیکن دبیرستان سعدی از دست رفت.

ساختمان دبیرستان مدتی در در اختیار نیروی انتظامی جمهوری اسلامی بود و در حال حاضر نیز به حوزه هنری استان اصفهان تعلق دارد.

بهمن ماه سال گذشته بود که رییس حوزه هنری استان اصفهان از نقشه‌هایی خبر داد که حوزه هنری استان برای دبیرستان سعدی کشیده بود: طرحی که برای این ساختمان در نظر گرفته‌ایم تبدیل طبقه همکف به گالری و تبدیل طبقه بالایی به موزه است.

مهدی سیدین‌نیا در مورد آثاری که قرار است در این موزه به نمایش در بیاید گفته بود: در این موزه در کنار آثار هنرمندان حوزه هنری اصفهان آثاری از استاد کلهر و معین نیز به نمایش در می‌آید البته یکی از موارد پیشنهادی نیز تبدیل این موزه به موزه خط است که در آن صورت مسلماً رویکردمان در آثاری که به نمایش گذاشته می‌شود به این سمت معطوف می‌شود.

رییس حوزه هنری استان اصفهان در مورد زمان بازگشایی این موزه نیز توضیحاتی داده بود و از بازگشایی این موزه تا اردیبهشت ماه و حداکثر تابستان سال جاری داده بود اما تابستان هم گذشت و خبری از بازگشایی این موزه که نشد هیچ حیاط دبیرستان سعدی هنوز هم پر از شن و سیمان و نخاله‌های ساختمانی است و د حال حاضر رسماً به پارکینگ حوزه هنری استان تبدیل شده است.

رییس حوزه هنری استان اصفهان تکمیل این بازسازی و تبدیل آن به موزه را به زمانی موکول کرد که اعتباراتش تامین شود اما تاکید کرد که اقدامات اساسی جهت نگهداری بنا انجام شده و دبیرستان سعدی در حال حاضر مصون از تخریب است.

سیدین‌نیا که قول‌هایش در خصوص بازسازی دبیرستان سعدی و تبدیل آن به موزه تا پایان تابستان عملاً به تحقق نپیوسته در پاسخ به سوال  در خصوص چرایی عملی نشدن این قول، گفت: مشکل ما پول است اعتباراتی که قولش را داده بودند نرسیده است و آن‌چه را هم که فعلا برای این طرح تصویب شده کفاف بازسازی کامل دبیرستان و تبدیل آن به موزه را نمی‌دهد چرا که ما به 500 میلیون تومان اعتبار برای این کار نیاز داریم ولی فقط با 200 میلیون آن موافقت شده که تازه این برآورد مربوط به زمان قبل از نوسانات ارز است بنابراین فکر می‌کنم باید در حال حاضر رقم بالاتری برای این طرح تقاضا شود.

رییس حوزه هنری استان اصفهان تکمیل این بازسازی و تبدیل آن به موزه را به زمانی موکول کرد که اعتباراتش تامین شود اما تاکید کرد که اقدامات اساسی جهت نگهداری بنا انجام شده و دبیرستان سعدی در حال حاضر مصون از تخریب است ولی هر چه بازسازی آن سرعت گیرد قطعاً برای این ساختمان تاریخی بهتر است.


منبع: ایمنا

بخش سفیران تبیان