راههایی برای موفقیت در استخدام
پس از ابتداییترین مراحل جستوجوی شغل و ارسال رزومه، در گام بعدی مصاحبهها آغاز میشوند. کارجویان در رشتههای مختلف با توجه به نوع تواناییها و تخصصها برای مصاحبه به شرکت متقاضی دعوت میشوند.
در جریان مصاحبه هر شرکت و سازمانی از الگویی خاص و برحسب دستورالعمل و قوانین خود استفاده میکند. برخی از مدیران و مصاحبهکنندگان برای ارزیابی و شناسایی مهارتها و توانمندیهای کارجویان به جز آزمون کتبی، در مرحله شفاهی و به طور عملی نیز عملکرد کارجویان را میسنجند تا ضمن انتخابی شایسته خلاقیتها و ویژگیهای منحصر به فرد کارجویان را نیز بشناسند و بهترین فرد را برای احراز پستهای کلیدی سازمان برگزینند.
از این منظر، ارزیابی مهمترین مرحله در جریان اشتغال محسوب میشود. در واقع عبور از این مقطع، استخدام کارجویان و تداوم همکاری آنان را به همراه خواهد داشت. برای آشنایی بیشتر با راهکارهای مصاحبه و انتخاب شغل با ما در این مقاله همراه شوید.
برنامه ریزی
برای آغاز مصاحبه باید طرح و برنامه داشته باشید. تصمیمات لازم برای اجرای طرحهای اشتغال را با یادداشت بر روی یک دفترچه و ارائه لیست اهداف شروع کنید. خطوط تولید جدید، افزایش کارمندان، افزایش بهرهوری با مدیریت اجرایی جدید، آغاز صادرات، گسترش نمایندگیها و هزاران طرح اقتصادی دیگر بدون یک برنامه منظم امکانپذیر نیست. پس با افکار و ابداعات جدید، تطبیق دانـش و مهــارت با طرحها و محصولات نوین، بهرهوری را افزایش دهید. یکی از خواص مهم یادداشت برداری، الگویی است که طی چندین مرحله آزمایش و خطا و تئوریهـای مختـلف به دست آمده است. این طرح حاصل تلاش خود شماست و پشتوانهای علمی برای اهداف بلند مدت تلقی خواهد شد.
انتخاب شغل
یکی از مهمترین دغدغههای فارغالتحصیلان دانشگاهی و دانشآموختگان دورههای فنی و مهندسی، انتخابی آگاهانه بر پایه رشته تحصیلی و مهارت کسب شده است. مهمترین معیارهای انتخاب شغل چیست و با استفاده و راهنمایی از چه راهکارهایی میتوان به شغل ایدهآل دست یافت؟ در واقع در گام نخست باید شغلی را برگزینید که متناسب با رشته تحصیلی و تخصص خودتان باشد. امروزه تخصصگرایی و انتخاب افراد حرفهای در مشاغل مختلف هدفی است که با توجه به نیاز شرکتها و سازمان به منابع انسانی محقق میشود. در واقع هر فردی بهترین کارشناس و استعدادیاب برای انتخاب شغل است. زیرا به توانمندیها و علایق خویش واقف است؛ نقاط ضعف و قدرت خویش را میشناسد و با توجه به مهارت و انگیزهای که دارد میتواند به ایدهآلهای شغلی خود دست یابد. کسب اطلاعات کافی درباره نوع مشاغل مختلف، آشنایی با نحوه فعالیت، نوع مهارت و ویژگیهای هر شغل میتواند کلیدهای اولیه و راهکارهای مناسبی را پیش روی کارجویان و فارغالتحصیلان قرار دهد.
آگاهی و مهارت نسبت به مشاغل مختلف
عرصه کسب و کار امروزه در حصار تخصصها و دانش فارغالتحصیلانی است که با انتخاب صحیح در راستای مهارت و استعداد خویش گام برداشتهاند و با کسب تجربه از میدان رقابت سربلند بیرون آمدهاند. هر چقدر در این عرصه کارآزمودهتر و ماهرتر باشید، فرصتهای اشتغال بهتر و مناسبتری را کسب خواهید کرد. در واقع هر شغلی مصائب و مشکلات خاص خودش را داراست، اما آنچه در این میان حائز اهمیت است، تجربهاندوزی و تبدیل چالشها به فرصتها خواهد بود. آگاهی، مطالعه و مشاوره با کارشناسان میتواند بسترهای مناسبی را برای تحصیل و اشتغال کارجویان فراهم کند. در واقع باید در ابتدا مشاغل مختلف را بررسی کنید و نیاز بازار کار را نیز بشناسید. سپس شغلی را برگزینید که متناسب با رشته تحصیلیتان نیز باشد.
انتخاب و تصمیمگیری شغلی
این فرآیند در هر موقعیتی میتواند به کار رود، به خصوص در جایی که نیازمند یک تصمیمگیری مهم هستید. اگر از مراحل اصلی تصمـیمگیری تبعیت کنید، خود را یک تصمیمگیرنده کارا در حرفه و زندگی شخصی مییابید. تا حد امکان مفاد تصمیم گیری خود را تعریف کنید. آیا واقعاً تصمیم بر اساس باورهای ذهنی و ایدهآلهای شغلی خودتان است؟ آیا به اهمیت و ضرورت تصمیمها اندیشیدهاید؟ تا چه حد این تصمیم را در آینده شغلی خویش مۆثر میدانید؟
تصور میکنید که به چه طریقی میتوانید اطلاعات مفید بیشتری را به دست آورید. اگر با انتخابهای بیشتری مواجه شوید ممکن است بخواهید اطلاعات زیادتری را نیز کسب کنید. اطلاعات جدید منجر به راهکارها و انتخابهای بیشتری نیز میشوند. انتخابهای خود را بررسی کنید. منابع اطلاعاتی مشابه را برای کسب ایدههای خاص به کار گیرید. برای هر انتخاب معیار خاصی را مشخص کنید. هر چه اطلاعات بیشتری به دست آورید، ذهن تان برای تصمیمگیری فعالتر خواهد شد.
تجربه و مدیریت اجرایی
موفقیت بازتاب عملکردهای کوچک، اما هدفمند در مسیری با برنامهای همزمان است و هر برنامه، نیازمند الگویی خاص برای رسیدن به اجرایی ایدهآل. هر پروژهای از نخستین روزهای آغاز به کار تا پایان، روندی را به واسطه معیاری از پیش تعیین شده طی مینماید. کلیه عناصر ساختاری با نظمی بینظیر و هماهنگ حول محوری مشخص در حرکت اند و مدیر همچون ناظری تمام وقت تمامی ارکان طرح را از نزدیک مشاهده میکند.
اما همیشه کار روال عادی و همیشگی خویش را سپری نمیکند. در جریان مصاحبههای شغلی نیز لحظاتی وجود دارد که علیرغم تمامی برنامهریزیها و الگوهای اولیه، تطابق ناپذیری عوامل اجرایی روند طرح را با موانع عدیدهای مواجه میکنند. در چنین شرایطی مدیر متبحر باید به گونهای کاملاً حرفهای زمام امور را در دست گیرد. مدیریت بحران، رهبری تیم و مهارت اجرایی، اساسیترین ویژگیهای مدیران کارآزمودهاند که وجودشان در شرایط حساس همچون تکیهگاهی آرامش بخش اعضای تیم را آرام کند و با سخنانی گیرا اتحاد از دست رفته کارکنان را بازیابد. قطعاً رابطهای فوقالعاده نزدیک میان مدیریت و روانشناسی وجود دارد زیرا برای افزایش بهرهوری باید به درون انسانها و فکرشان نفوذ کرد. امروزه کارشناسان با پذیرش این نکته و درکی عمیق نسبت به روابط متقابل میان مدیران و کارمندان سعی میکنند تا ارتباطی موفق ایجاد کنند.
یک توصیه
نحوه و نوع برنامهریزیای که برای تک تک اهداف خود در نظر گرفتهاید؛ نشان دهنده دیدگاه، تجربه و عقایدتان خواهد بود. بنابراین سعی کنید با تلفیق مهارت و دانش، پیوسته راهکارهای جدید را بیازمایید و بهترین گزینههای شغلی را با ارتقای مهارت خودتان برگزینید.
کلام آخر
افراد متفاوت، متمایز میاندیشند و کارها و برنامههایشان نیز متنوعتر و جذابتر از دیگران است. دقیقاً در شبکه مصاحبه و استخدام نیز همین اصل حکمفرما است. تفاوت در مهارت و استفاده از نوآوریها، همیشه بسترهای جدیدی را برای اشتغال فراهم میآورند.
همانطور که میدانید شرط اول برای ورود به عرصه اشتغال داشتن دانش، مهارت، تجربه و آگاهی است. هرگز بدون مشورت در این عرصه کاری انجام ندهید. دقیقاً به همان کاری که علاقمند هستید بپردازید. انتخابهای خویش را آگاهانه انجام دهید. از تجربههای افراد موفق استفاده کنید و با تلفیق تجربه و دانش، مبتکر طرحهای نوین شـوید. اعتماد به نفس داشته باشید و رویای خودتان را هرگز فراموش نکنید.
در همین رابطه باید طرح، برنامه و مدیر نیز با آمادگی کامل و شناخت موانع و بحرانها مسیر تجارت را برای اعضایش هموار سازد و همیشه با دوراندیشیها و پیشبینیهای به موقع شرکت را در عالیترین سطح هدایت کند. قدرت خطرپذیری داشته باشد و با مانورهای بینقص از نوسانهای اقتصادی به نفع خویش و شرکت بهره جوید.
منبع: بازار کار