7 توصیه اسلامی برای خرید لباس
در هر جامعهاى نوع و كیفیت لباس زنان و مردان، علاه بر آن كه تابع شرایط اقتصادى ، اجتماعى و اقلیمى آن جامعه است، تابع جهان بینى و ارزشهاى حاكم بر فرهنگ آن جامعه نیز مىباشد.لذا باید در انتخاب لباس مناسب شرایطی به قرار زیر مراعات گردد.
الف-لباس دست كم پاسخگوى سه نیاز آدمى است.
1- او را از سرما و گرما حفظ كند.
2- در جهت حفظ عفت و شرم، به او كمك كند.
3- به او آراستگى و وقار بخشد.
ب- كیفیت لباس پوشیدن نه تنها حاكى از شخصیت انسان است، بلكه در شكلگیرى و تحول شخصیت اونیز نقش دارد.
كیفیت و چگونگى لباس هم از نظر رنگ و هم از نظر مدل و هم از نظر آراستگى و تمیزى، نشانه نوع شخصیت انسان است و چه بسا افرادى كه با پوشیدن نوع خاصى از لباسها، دچار مسخ شخصیتى مىشوند و به كلى رفتار و اعمالشان تغییر پیدا مىكند.
*بعضى از موارد ارتباط نوع پوشش و شخصیت آدمى به قرار زیر می باشد:
1-استفاده از رنگهاى شاد در لباس، اثرات غیر مستقیمى در افزایش حركت و فعالیت و پیشرفت كار افراد دارد و در سلامت روانى و شخصیتى افراد مۆثر خواهد بود. پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله) مىفرماید: لباس سفید رنگ بپوشید كه سبب آرامش و پاكیزگى شماست. (1)
2- 7. پرهیز از لباس فرهنگهاى بیگانه؛ كسى كه فرهنگ اسلامى و ملى خود را رها كند و به رنگ و لباس بیگانگان(كه مظهر آن دنیاى غرب است) در آید، نشانه نداشتن استقلال و نشانه وابستگى به آنان است. چنین فردى، دچار احساس خود كمبینى شده است و شخصیتى ذلیل دارد. امام على(علیه السلام) مىفرماید: همواره حال این امت نیكو خواهد بود تا زمانى كه لباس بیگانگان را نپوشند و غذاهاى آنان را نخورند و آن زمان كه چنین كنند، خداوند آنها را ذلیل خواهد كرد.(2)
3- لباس نباید غیر متعارف و به اصطلاح لباس شهرت باشد:
گاهى انسان بر اساس خود خواهى و تكبر، لباسى را انتخاب مىكند كه نظیرش در هیچ كس نبوده باشد. امام صادق(علیه السلام) مىفرماید: براى انسان از نشانههاى خفت و خوارى همین بس كه لباسى بپوشد كه به آن مشهور شود.(3)
لباس انسان، باید معرف جنس او نیز باشد؛ بنابراین لباس مردان باید با لباس زنان تفاوت داشته باشد و هر كدام لباس مخصوص خود را بپوشند. پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله) مردانى را كه لباس زنان و زنانى را كه لباس مردان مىپوشند، از رحمت خدا دور دانست
4-لباس مناسب، انسان را در میان مردم عزیز مىكند. امام على(علیه السلام) مىفرماید: براستى نیكوترین لباس، آن لباسى است كه تو را با مردم همسان سازد و موجب آرایش تو در میان آنان شود و زبانهاى آنان را از بدگویى تو باز دارد.(4)
5- لباس تمیز، باعث ذلت و خوارى دشمنان مىشود و انسان را در مقابل آنان سربلند مىكند. امام صادق(علیه السلام) مىفرماید: لباس پاكیزه، دشمن را ذلیل مىنماید.(5)
امام على(علیه السلام) مىفرماید: لباس تمیز، غم و ناراحتى را برطرف مىكند و براى نماز، یك نوع پاكیزگى است.(6) بنابراین یكى از عوامل نشاط و شادابى روانى، پوشیدن لباس تمیز است.
6- لباس زیبا، باعث تقرب به خداست. امام صادق(علیه السلام) مىفرماید: خود را به وسیله لباس زیبا كنید؛ زیرا خدا زیباست و زیبایى را دوست دارد.(7) بنابراین وقتى انسان احساس كند خدا او را دوست دارد، تأثیر مثبتى برشخصیت او مىگذارد.
7-لباس انسان، باید معرف جنس او نیز باشد؛ بنابراین لباس مردان باید با لباس زنان تفاوت داشته باشد و هر كدام لباس مخصوص خود را بپوشند. پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله) مردانى را كه لباس زنان و زنانى را كه لباس مردان مىپوشند، از رحمت خدا دور دانست.(8)
لباس تمیز، باعث ذلت و خوارى دشمنان مىشود و انسان را در مقابل آنان سربلند مىكند. امام صادق(علیه السلام) مىفرماید: لباس پاكیزه، دشمن را ذلیل مىنماید
*در مورد پوشش لباس مردان باید متوجه این نکته بود که لباس ابریشمی خالص و لباس طلا بافت برای آنها حرام است .
*حد پوشش مردان این است که باید عورتین خود را از مردان دیگر و همچنین از محارم خود (بجز همسر) بپوشانند و پوشانیدن بقیه بدن از آنها واجب نیست.
*پوشش مرد از زنان نامحرم
مردان بنابر احتیاط مستحب باید مواضعی را که به طور معتاد مردان می پوشند ،از نامحرم بپوشانند خصوصا اگر بدانند نامحرمی به قصد لذت یا ریبه به آنها نگاه می کند .
*در کل می توان گفت انسان می تواند لباسی را که 1- لباس شهرت نباشد 2- لباس مختص جنس مخالف نبوده 3- مهیج نباشد 4-لباس مختص کفار نبوده و 5- غصبی نباشد و حد پوشش شرعی را نسبت به جنس موافق و مخالف رعایت کند خریداری کرده و بپو شد.
*در مورد پوشش خود در منزل نیز همانطور که گذشت باید سعی کنند در مقابل محارم خود بجز همسر ،لباسی را تهیه نمایند که علاوه بر پوشاندن عورتین ،باعث نشود دیگران به حرام افتند.
پی نوشت ها :
1- وسائل، ج3، ص355
2- وسائل، ج3، ص356
3- بحار، ج78، ص252
4- غررالحكم، ص152
5- وسائل، ج3، ص346
6- وسائل، ج3، ص346
7- وسائل، ج3، ص340
8- سنن ابى داود، ج4، ص60
بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
منبع: سایت پرسمان