تبیان، دستیار زندگی
اسکار یا جوشگاه به دلایل گوناگون از جمله بیماری‌های عفونی (مثل آبله مرغان)، آکنه، سوختگی و تصادف‌ها یا بیماری‌های اکتسابی روی پوست...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چطور جای آبله‌مرغان را برطرف کنیم؟


اسکار یا جوشگاه به دلایل گوناگون از جمله بیماری‌های عفونی (مثل آبله مرغان)، آکنه، سوختگی و تصادف‌ها یا بیماری‌های اکتسابی روی پوست به‌وجود می‌آید.


جای آبله مرغان در پوست صورت

برخی جوشگاه‌ها، برجسته و برخی فرورفته (آتروفیک) هستند. برای رفع جوشگاه برجسته، معمولا از آمپول‌های کورتیکواسترویید و فریزدرمانی یا لیزر یا هر سه‌ی این موارد در کنار هم استفاده می‌شود.

درمان جوشگاه‌های فرورفته مشکل‌تر است، زیرا قسمتی از پوست از بین رفته و الیاف کلاژن خود را از دست داده است. درمان در این موارد باید مستمر باشد و با یک یا دو جلسه نمی‌توان جوشگاه را صاف کرد.

در طول درمان پوست با روش‌های متفاوت لایه‌برداری و ایجاد زخم‌های مصنوعی، ترمیم طبیعی پوست آغاز می‌شود. روش‌هایی که باعث لایه‌برداری می‌شوند (توسط پزشک متخصص پوست) عبارتند از:

1- پیلینگ شیمیایی : به کمک این روش، پوست تحریک می‌شود و ترمیم را آغاز می‌کند. پیلینگ دو نوع عمیق و سطحی دارد. اسکار آبله چون فرو رفته است، به پیلینگ شیمیایی عمیق نیاز دارد.

2- درم ابریژن: به کمک روش درم ابریژن، لایه سطحی پوست تراشیده و التهاب و زخم مصنوعی سطحی ایجاد می‌شود. ترمیم این زخم به بهبود نسبی جوشگاه کمک می‌کند.

3- رادیوفرکوئنسی: به کمک این روش، در لایه میانی پوست حرارت ایجاد می‌شود و این حرارت باعث از بین رفتن کلاژن فرسوده می‌شود و بدن را برای ساخت کلاژن جدید تحریک می‌کند.

متاسفانه کارهایی مانند پیلینگ یا تزریق ژل و بوتاکس به وسیله افراد غیرمتخصص و حتی غیرپزشک در مکان‌هایی مانند آرایشگاه‌ها انجام می‌شود، ولی هرگز نباید سلامت و زیبایی خود را به دست افراد غیرمتخصص سپرد

4- لیزرها: لیزر CO2 مناسب‌ترین لیزر برای رفع جوشگاه آبله‌مرغان است. با توجه به شدت و عمق جوشگاه، می‌توان از فرکانس‌های مختلفی استفاده و به عمق پوست نفوذ کرد تا کلاژن سازی آغاز شود. این نوع لیزر، خشن و ترمیم زخم ایجاد شده طولانی است و ممکن است عوارضی داشته باشد. به همین دلیل نسل جدیدی از این لیزر به نام لیزر CO2 فرکشنال ساخته شده که اشعه را از یک صفحه توری‌مانند عبور می‌دهد و تمام سطح پوست را زخم نمی‌کند. ترمیم زخم ایجادشده با این لیزر سریع‌تر انجام می‌شود و عوارض کمتری دارد.

5- پانچ الویشن (punch elevation): وقتی تعداد جوشگاه‌ها محدود باشد، می‌توان از این روش استفاده کرد. در این روش به کمک وسیله گردی که به اندازه جای جوشگاه آبله است، پوست بالا کشیده می‌شود.

هشدارها

هر یک از این روش‌ها باید تحت نظر متخصص پوست و با توجه به نوع و رنگ پوست بیمار، وسعت و عمق ضایعه و سن بیمار انتخاب شود.

توجه به این نکته نیز ضروری است که بیماری‌هایی نظیر کم‌خونی، دیابت یا آفتاب‌سوختگی‌ها می‌توانند روند ترمیم پوست را عقب بیندازند.

رفع جای (اسکار) آبله مرغان توسط پیلینگ شیمیایی

گاهی برای درمان جای آبله‌مرغان، پیلینگ شیمیایی توصیه می‌شود. این روش مزیتی بر سایر روش‌ها دارد؟

روش‌های بسیاری برای درمان جوشگاه‌های فرورفته مثل جای آبله مرغان روی پوست پیشنهاد شده است که شامل درم‌ابریژن، استفاده از پرکننده‌ها، پیلینگ شیمیایی و لیزر است. بیشتر این درمان‌ها، کارایی متوسطی دارند و به زمان طولانی برای بهبود و عوارضی همچون اریتم طولانی، تغییرات پیگمانتاسیون، عفونت و جوشگاه‌های آتروفیک نیاز دارند.

آبله مرغان

پیلینگ شیمیایی با محلول تری‌کلرواستیک اسید، از پرکاربردترین انواع پیلینگ شیمیایی است که در غلظت‌های متفاوت و با عمق‌های گوناگون برای درمان انواع مشکلات پوستی استفاده می‌شود، اما به دلیل عوارض بالا استفاده از آن با غلظت‌های بالا، یا در سطوح وسیع توصیه نمی‌شود و غلظت‌های پایین تا متوسط آن برای درمان جوشگاه‌های آتروفیک عمیق و شدید ناکارآمد خواهد بود.

تجربه نشان داده که استفاده از این روش برای بهبود جوشگاه آبله‌مرغان مۆثر است.

در مورد روند درمان توضیح می‌دهید؟

هر بیمار، حداکثر 6 نوبت و به فواصل سه هفته تحت پیلینگ قرارمی‌گیرد. در هر نوبت، پس از شستشوی صورت با صابون و پاک کردن سطح پوست با استون، پیلینگ با یک اپلیکاتور چوبی نوک تیز با فشار متوسط دقیقا روی ناحیه فرورفته تا ظهور بافت سفید قرار می‌گیرد و در نهایت از پماد زینک‌اکسید استفاده می‌شود.

این عمل نیاز به بی‌حسی دارد؟

نیاز به بی‌حسی موضعی است، نه استفاده از مسکن.

آرایش کردن بعد از این عمل مجاز است؟

آرایش پس از درمان مجاز است، اما دلمه‌ها نباید دستکاری شوند و به هر بیمار باید توصیه‌های لازم با توجه به شرایط او توسط پزشک انجام شود.

آیا احتیاط‌های دیگری هم لازم است؟

استفاده از کرم ضدآفتاب مناسب و دوری از نورآفتاب توصیه می‌شود.

در ضمن طی هفته اول و تا زمان بهبود دلمه‌ها که معمولا 5 تا 7 روز طول می‌کشد، استفاده از پماد زینک‌اکسید روزی چند بار لازم است.

این روش تا چه حد موفقیت‌آمیز است؟

به‌نظر می‌رسد پیلینگ موضعی TCI با غلظت بالای 50 درصد، در درمان جوشگاه‌های آتروفیک آبله‌مرغان بسیار موثر باشد. طی مطالعه، بهبود در 94 درصد از بیماران مشاهده شده و این شامل بهبود قابل‌توجه در 39 درصد از افراد مورد مطالعه در بیمارستان لقمان و شهدای تجریش در تحقیقات ما بوده است.

امکان اینکه بیمار ترکیب‌های پیلینگ را از داروخانه بخرد و در خانه یا آرایشگاه پیلینگ انجام دهد، وجود دارد یا حتما باید این کار زیر نظر پزشک متخصص پوست انجام شود؟

نه، اگرچه انجام این نوع پیلینگ بسیار ساده به نظر می‌رسد، اما کاری بسیار حساس و ظریف است و حتما باید به وسیله متخصص پوست انجام شود.

انجام این کار توسط خود فرد در منزل می تواند باعث سوختگی شدید و عمیق‌تر شدن ضایعات پوستی شود.

انجام این نوع پیلینگ باید با مهارت تمام فقط در عمق جوشگاه‌ها انجام شود و اگر حاشیه ضایعات نیز آغشته به اسید شود، امکان بدتر شدن جوشگاه‌ها وجود دارد.

بنابراین تاکید می‌کنم که این نوع پیلینگ و اصولا تمام کارهای مهم مربوط به زیبایی پوست باید به‌وسیله پزشک متخصص پوست که مهارت و دانش انجام و مقابله با هر گونه عارضه احتمالی را دارد، انجام شود.

متاسفانه کارهایی مانند پیلینگ یا تزریق ژل و بوتاکس به وسیله افراد غیرمتخصص و حتی غیرپزشک در مکان‌هایی مانند آرایشگاه‌ها انجام می‌شود، ولی هرگز نباید سلامت و زیبایی خود را به دست افراد غیرمتخصص سپرد.

بخش سلامت تبیان


منبع: هفته نامه سلامت - دکتر سیدحسین طباطبایی و دکتر بهروز باریک‌بین، متخصصین پوست

مطالب مرتبط:

روش های غیرجراحی زیبایی صورت

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.