غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم (1)
چکیده
قرآن کریم کتاب هدایت بشر تا قیامت است، لذا از هیچ یک از امور مهم و تاثیرگذار در زندگی انسان فروگذار نکرده است. تغذیه از اموری به شمار میرود که مورد توجه ویژه قرآن کریم است. این کتاب شریف علاوه بر توجه به اصول کلی و اساسی تغذیه، از بعضی غذاها نام برده است که دانشمندان اهمیت و ارزش غذایی و درمانی آنها را یادآور شدهاند و کتب و مقالات متعددی
در موردشان نگاشتهاند و حتی در برخی موارد ادعای اعجاز کردهاند. این تحقیق برای نمونه، به بررسی چهار مورد از این غذاها (شیر چهارپایان، شیر مادر، عسل و خرما) میپردازد؛ به این صورت که پس از طرح آیات و اشاره به نکات تفسیری، خواص و آثار این خوراکیها را از دیدگاه طب و تغذیه بررسی کردهاند.
مقدمه
خوراکیهای گوناگون در کنار تأمین نیاز غذایی بدن، به دلیل برخورداری از خواص متفاوت، در درمان و پیشگیری از امراض نیز نقش دارند.
قرآن کریم گاه توصیههای مستقیمی در مورد کاربرد درمانی بعضی غذاها دارد، مثلاً در مورد عسل میفرماید: فِیهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ؛ (نحل/ 69). به حضرت مریم3 نیز موقع زایمان توصیه میشود از رطب و آب استفاده کند (مریم/ 24 ـ 26) و در مورد حضرت یونس پس از خروج از شکم ماهی و رفتن به ساحل دریا، استفاده از کدو تجویز میشود (صافات / 144 ـ 146).
علاوه بر این، سفارش قرآن کریم به استفاده از غذاهای پاکیزه و حلال، نهی از تحریم طیّبات، نهی از غذاهای غیربهداشتی و پرخوری، دقت در نوع غذای مصرفی، توجه به آفریدگار هنگام مصرف غذا، امساک و روزه و... زمینه مناسبی برای سلامتی انسان فراهم میآورد و دست کم از جنبه پیشگیری اهمیت دارد. در این میان اشاره قرآن به نام برخی غذاها قابل توجه است؛ به خصوص این که این غذاها به لحاظ مواد مغذّی، ارزشمند هستند و نقش مهمی در درمان و پیشگیری، دارند.
مفهوم شناسی
بدن انسان به مواد مختلفی مانند پروتئین، چربی، کربوهیدرات، آب، انواع ویتامین و مواد معدنی نیاز دارد. غذایی مناسب است که تمام این ترکیبات را به بدن برساند. کم یا زیاد شدن این ترکیبات تعادل مواد موجود در بدن را به هم میزند و بیماریهای زیادی را به وجود میآورد (ر.ک. به: مری آلیس کالنیدو ودیگران، آشپزی جدید و غذا درمانی، 15).
با این توصیف میتوان گفت:
«منظور از تغذیه درمانی برقراری تعادل موادغذایی مورد نیاز روزانه است». (احمدی، محسن، درمان بیماریها با تغذیه و غذا درمانی، 15).
امتیازات غذا درمانی
درمان غذایی از جهات گوناگونی بر دارو درمانی برتری دارد، از جمله:
1. غذاهای متنوع، به خلاف داروهای گوناگون، معمولاً در اختیار همگان قرار دارند.
2. غذاهای رنگارنگ، مطبوع همه هستند و غذای طبیعی بشر به شمار میروند، ولی داروها چنین نیستند.
3. از نظر اقتصادی مخارج دارو با غذا مقایسهپذیر نیست.
4. غذا جنبه پیشگیری دارد و دارو بیشتر برای از بین بردن مرض به کار میرود.
5. اغلب داروها برای بشر مضرند، ولی غذاها معمولاً اثر زیان بخش ندارند.
6. استفاده از دارو در صورت اشتباه پزشک یا مریض، آثار سوء و حتی مرگ را در پی دارد (ر.ک، به: شیرازی، احمد امین، اسلام پزشک بی دارو، 25 ـ 26، با تلخیص و تصرف).
بسیاری از اطبا و حکما از دارو درمانی نهی کردهاند. از بقراط حکیم نقل شده است: «داروهای خود را دور بریزید که به درد معالجه امراض نمیخورد»، (مهرین، مهرداد، درمان طبیعی، 16). در این کتاب سخنان متعددی از اندیشمندان در مورد مضرات استفاده از دارو آمده است.
غذاهای قرآنی
در قرآن کریم به برخی از موادغذایی سوگند یاد شده است. وَالتِّینِ وَالزّیْتُونِ؛ (تین/ 1). نام برخی از سورهها نیز در ارتباط با مواد غذائی است، مانند، بقره، نحل، تین، ماعون، انعام و مائده.
قرآن کریم به مناسبتهای مختلف به نام برخی خوراکیها اشاره میکند، نظیر زیتون (تین/1، انعام/ 141 و...)، انجیر (تین/ 1)، خیار، عدس، سیر، پیاز (بقره/ 16)، انگور (نحل/ 67، مۆمنون/ 19 و...)، نان (یوسف/ 36)، انار (انعام/ 99 و 141)، کدو (صافات/ 146 و 144)، موز (واقعه/ 29)، سبزیها (عبس/ 28)، گوشت (هود/ 69) و... .
با پیشرفت علوم، به ویژه علم تغذیه، هر روز خواص درمانی و غذایی خوراکیها بیشتر کشف میشوند، به گونهای که اعجاب دانشمندان را بر میانگیزد. این کشفیات حتی در برخی موارد رنگ اعجاز به خود میگیرند. در این تحقیق چند مورد از این غذاها را بررسی میکنیم.
اول ـ شیر چهارپایان
شیر مایعی سفیدرنگ، با طعم شیرین و مزه و غلظت ویژهای است که پس از زایمان و برای تغذیه نوزاد از پستان پستانداران ماده ترشح میشود. این ماده بهترین و در دسترسترین غذا برای نوزادان است. شیر پستانداران مختلف با هم فرق دارد. در شیر گاو تقریباً 88% آب، 3% مواد ازته، 8/4% مواد گلوسیدی و 2/3% مواد چربی هست (دهخدا، علی اکبر، لغتنامه دهخدا، 31، 169).
آغوز که از روز اول زایمان تا 12 روز ترشح میشود، ساختمانی مشابه شیر دارد، ولی مقدار آلبومین و کلرور آن بیشتر و قند، فسفر و کلسیم آن کمتراز شیر است پروتو پلاسم آن مقدار زیادی چربی دارد، ولی چربی آزاد آن تقریباً در حدّ هیچ است (پاک نژاد، سیدرضا، اولین دانشگاه وآخرین پیامبر، 6، 82).
وزن مخصوص شیر 1029 ـ 1033 و حرارت مخصوص آن 95 است، یعنی زودتر از آب به جوش میآید و سرد میشود (همان، 84). برای تولید یک لیتر شیر دست کم باید 500 لیتر خون از پستان عبور نماید (همو، 95).
تاریخچه
استفاده از شیر چهارپایان به دوران پیش از تاریخ و زمان اهلی شدن حیوان توسط انسان میرسد. انسان از اول، مانند نوزاد حیوان، به مکیدن پستان میپرداخت. دوشیدن و ایجاد تغییرات در شیر به تدریج ایجاد گردید. یک محل ماستبندی مربوط به سه هزار سال قبل از میلاد، وابسته به یک پرستشگاه نزد سومرینها، به دست آمده است.
مقدسین از بودائیان گاو را به حدی احترام میکردند که مخلوطی از شیر، ادار و مدفوعش را میخوردند (ر.ک، همو، 77 ـ 88).
شیر در کتاب مقدس نماد پاکی، صفا و حقیقت حیات بخش میباشد و شیر و عسل کنایه از حاصل خیزی و فراوانی نعمت است (مسترهاکس، قاموس کتاب مقدس، 544). شیر برای اولین بار در سال 1890 م در نیویورک پاستوریزه شد (همو، 79).
آیات
قرآن کریم به فایدههای گوناگون حیوانات برای انسان پرداخته، اما به شیر توجه ویژه نموده است. به این آیه توجه کنید:
وَإِنَّ لَكُمْ فِی الْأَنْعَامِ لَعِبْرَةً نُسْقِیكُم مِمَّا فِی بُطُونِهِ مِن بَیْنِ فَرْثٍ وَدَمٍ لَّبَناً خَالِصاً سَائِغاً لِلشَّارِبِینَ؛ (نحل/ 66) «و قطعاً، در (وجود) دامها، عبرتى براى شما هست، از آن چه در شكم آنهاست؛ از میان غذاهاى هضم شده و خون، شیرى خالص به شما مىنوشانیم كه براى نوشندگان گواراست».
به شیر چهارپایان در آیاتی دیگر، مانند، مۆمنون/ 21 و یس/ 73 نیز اشاره شده است.
نکات تفسیری
«انعام» چهارپایان هستند و آن چه که معمول است گاو، شتر و گوسفند و بز است و از حیوانات حلال گوشت مثل آهو، مادیان و الاغ و ... نیز در معالجه استفاده میشود (طیب، سید عبدالحسین، اطیب البیان فی تفسیر القرآن، 8 ، 151).
«فرث» به معنی سرگین است؛ مادامی که در معده باشد (ابن منظور، لسان العرب، 2، 176) و «سائغ» در لغت سهل المرور معنی شده است، یعنی چیزی که به راحتی میگذرد (طریحی، فخر الدین، مجمع البحرین، 15، 12).
یکی از عجایب خلقت این است که خداوند شیر سفید و گوارا را از بین خون و سرگین دو جسم ناپاک جدا میکند؛ بدون این که از طعم، مزه و رنگ آن اثر بپذیرد. خداوند با این مطلب میخواهد به منکران توجه بدهد که میتواند مردگان را از زمین خارج سازد؛ بدون این که بدنهای آنها با یکدیگر مخلوط شود (ر.ک: طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، 6، 572).
حکمتها و اسرار علمی
1. پیدایش شیر
قرآن کریم با اشاره لطیفی میفرماید که شیر از میان «فرث» (غذای هضم شده داخل معده) و «خون» خارج میشود. فیزیولوژی امروز این مطلب را ثابت کرده است که وقتی غذا در معده و رودهها در برابر میلیونها رگ مویی قرار میگیرد، عناصر مفید و لازم را جذب میکند و به درخت ریشه داری که نوک انتهایش در نوک پستان خلاصه میشود، میرساند (مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، 11، 291؛ پاکنژاد، سید رضا، همان، 65).
یک دانشمند غیرمسلمان در اینباره میگوید: این وقوف دقیق از دستاوردهای شیمی و فیزیولوژی هضم، برمیآید و در زمان محمد9 کاملاً ناشناخته بود. گفته شده کشف جریان خون هم کار هاروی (Harvey) بوده است در حالی که چگونگی گردش خون در بدن به طور کامل در کلام امام صادق7 آمده است، (ر.ک. به: طبالرضا و طبالصادق7 ص 27 و 28) است و قریب چهارده قرن پس از وحی قرآنی قرار میگیرد (موریس بوکای، مقایسهای میان تورات، انجیل، قرآن و علم، ترجمه ذبیح الله دبیر، ص 264).
2. موادغذایی مهم شیر
دانشمندان میگویند تمام انواع ویتامینها، آب، مواد ازت دار، چربی، قند، مواد معدنی و فلزاتی مانند سدیم، منیزیم، روی، منگنز، مس، آهن و شبه فلزات مانند فلور، کلر، ید، گوگرد، فسفر، برم و... در شیر هست. حدود نوزده آنزیم، اکسیژن و نیتروژن، دی اکسید کربن، واسید سیتریک، الکل و آلوئید هم در شیر وجود دارد (پاکنژاد، سید رضا، همان، 87 ـ 90).
یک لیتر شیر نصف پروتئین و نصف چربی مورد نیاز بدن، تمام کلسیم و ویتامین B2 و نصف ویتامین A و یک سوم احتیاج به ویتامینهای B1 را برای بدن تأمین میکند (نراقی، مهدی، خوردنیهای شفابخش، 118).
3. پیشگیری از امراض
مواد مغذی شیر سبب پیشگیری از بسیاری از بیماریها میکنند. ما به مهمترین موارد اشاره میکنیم.
پتاسیم: بدن به عنوان یون مایع درون سلولی و برای انتقال امواج به کار میبرد.
آهن: بدن در ساختمان هموگلوبین و کبد ومغز به آن نیاز دارد.
فسفر: مهمترین ماده معدنی است و برای فعالیتهای سلولی به کار میرود.
ید: برای تشکیل تیروکسین ضروری است.
منگنز: بدن برای تعادل، تقویت اعصاب و حافظه و مقاومت در برابر بیماری به آن نیازدارد.
مس: کمبود آن کم خونی ایجاد میکند.
کلسیم: برای ساختن و افزایش تعداد گلبولهای قرمز استفاده میشود ودر ساختمان دندانها، استخوانها، سلولهای انساج و فعالیتهای قلب و شرائین و کلیهها به کار میرود (مشجور، گوهر، اسرار شیمی در قرآن، 214-215).
بدون کلسیم قلب خسته میگردد و شکستگی استخوان زیاد میشود. قرآن کریم برای شیر تعبیر «خالصاً» را آورده است. یکی از معانی خالص پر شدن و سفت شدن استخوانهای بازو و ساق است (ابنمنظور، همان، 7، 28). بدین طریق حقیقت اعجازآمیز دیگری کشف میشود.
4 . درمان بیماریها
در روایات اسلامی از شیر به عنوان عامل درمان و شفا تعبیر شده است (مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، 63، 95). علم پزشکی نیز بر این خاصیت تاکید دارد.
شیر در حصبه و شبه حصبه و زخمهای گوارشی به عنوان ضد اسید تجویز میشود. در بیماری کواشیورکور، نارسایی حاد کیسه صفرا و بسیاری از مسمومیتها، به ویژه مسمومیت با سرب، به کار میرود. در خونریزی به علت داشتن فیبرین زیاد خوب است. در مبتلایان به دیابت جزو غذاهای آزاد است. رژیم شیر برای لاغر شدن مفید میباشد. در بیماریهای کم خونی، ضعف، سردرد، میگرن، سستی اعصاب، زخم معده و اثنی عشر، پایین افتادگی معده و روده و کلیه و رحم، جوش، کهیر، اگزما، ریزش مو، رماتیسم، برنشیت سوء هاضمه، اسهال مزمن، استسقاء، آسم، تب زرد، تصلب شرائین، بواسیر، آپاندیس مزمن نارسایی کبد، نارسایی جنسی، اشباع معده، دیابت، آلبومین ادرار و... نافع است (پاکنژاد، سید رضا، همان، 152).
بررسی و نتیجه
1ـ اشاره قرآن به این غذای مهم در عصری که هنوز عناصر و موادمغذی خوراکیها و چگونگی پیدایش شیر کشف نشده بود، از اعجاز علمی و یا دست کم از شگفتیهای علمی قرآن کریم شمرده میشود. دکتر موریس بوکای با توجه به آیه مورد بحث، میگوید:«من فکر میکنم که وجود آیهای در قرآن که به این معلومات اشاره میکند نمیتواند به علت زمانی که تدوین شدهاند ساخته فکر انسان باشد» (بوکای، موریس، مقایسهای میان تورات، انجیل قرآن و علم، 264).
2ـ غذاهای پر حجم و بدون ارزش غذایی از مشکلات عصر ما است که سبب بیمارهای متعددی نیز هست، عنایت قرآن به غذاهایی مانند شیر که درعین حجم، کم سرشار از مواد مفید میباشد، گویای توجه این کتاب شریف به مسئله تغذیه است.
ادامه دارد ...
شبکه تخصصی قرآن تبیان
دکتر حسینعلی علایی / دكترای علوم پزشكی و فارغالتحصیل سطح سوم مركز تخصصی تفسیر و علوم قرآن
محمد طاهر پاکدامن / کارشناس ارشد تفسیر و علوم قرآن جامعه المصطفی العالمیه