نیت آنهایی که به عنوان خدمه به حج میروند!

حج، تسلیم و رضاست، عشق و پرستش و در اختیار فرمان او بودن است. حج، نمایشى از «تعبّد» است و تعبد نشانه عبودیت و اطاعت از امر است.
حج وسیله آزمایش
امام صادق علیه السلام مىفرمایند: خداوند مىتوانست كعبه را در جاى دیگرى كه خوش آب و هوا باشد قرار دهد، ولى وجود كعبه در آن سرزمین گرم و كوهستانى و دور از دریا و جنگل وسیله آزمایش مردم است تا مدعیان دروغین ایمان، از مۆمنان خالص شناخته شوند. (بحار الانوار، ج 99، ص 22)
مكه، جایگاه زندگى، عبادت و دعوت انبیاى خداست و قبله نمازگزاران در طول تاریخ است. (بحارالانوار، ج 99، ص 28. امام صادق علیه السلام: «قد جعله محل الانبیاء و قبلة للمصلین»)
و نیز امام سجاد علیه السلام در حدیثى مىفرمایند: «حج را انجام دهید؛ زیرا علاوه بر سلامتى و توسعه رزق و تأمین زندگى، سبب اصلاح ایمان شماست»
بعد از این مقدمه کوتاه چند استفتاء در باب حج را از مراجع عظام بازگو میکنیم:
سوال: آیا براى صحّت اعمال عمره و حج، براى كسى كه حسابرسى خمس ندارد، پرداخت خمس لباس احرام و لباسى كه در طواف و نماز طواف مىپوشد، كفایت مىكند یا باید حسابرسى تمام اموال صورت گیرد؟
جواب) در فرض سۆال پرداخت خمس براى اموال مذكور و همچنین براى پولى كه براى قربانى مىپردازد كفایت مىكند.
آیة الله خامنه ای(دام ظله)
سوال: آیا مُحرم میتواند به وسیله سنجاق دو طرف رداء را بهم متصل كند یا گره بزند؟
جواب: این كار اشكال دارد و نباید دو طرف رداء را به یكدیگر متصل كنند.
آیة الله صافی(دام ظله)
سوال: آیا لبیک ها را می توان به فارسی گفت؟
جواب: واجب است هنگام احرام «لبیک های چهارگانه» را به عربی صحیح بگویند و احتیاط واجب آن است که به صورت زیر باشد:
«لَبَّیْکَ اللَّهُمَّ لَبَّیْکَ، لَبَّیْکَ لاشَریکَ لَکَ لَبَّیْکَ، انَّ الْحَمْدَ وَ النِّعْمَةَ لَکَ وَ الْمُلْکَ، لا شَریکَ لَکَ؛ یعنى خداوندا! اجابت (و اطاعت) مىکنم دعوت تو را، و دگر بار هم اجابت مىکنم تو را، همتایى براى تو نیست، اجابت مىکنم تو را، ستایش تنها تو را سزاوار است، و نعمت و ملک از آن تو است، هیچ همتایى ندارى»
آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله)
سوال: آیا در فاصله بین اتمام عمره تمتع و احرام حج تمتّع مىتوان از شهر مكه خارج شد و در صورتى كه عمداً یا جهلاً یا سهواً از مكه خارج شود تكلیف چیست؟
جواب: اگر اطمینان داشته باشد كه خارج شدن مانع از انجام حج نخواهد شد مانعى ندارد، بلى در صورتى كه خروج و برگشت او در غیر از ماهى باشد كه عمره تمتع انجام گرفته است، عمره قبلى باطل مىشود و براى حج تمتع لازم است مجدداً عمره تمتع انجام دهد.
آیة الله خامنه ای(دام ظله)
سوال: خدمه اى که در کاروان به حج مى روند با توجّه به عدم استطاعت مالى خود، حج را چگونه انجام دهند آیا باید نیّت واجب کنند؟
جواب: خدمه کاروان مستطیع هستند (به شرط این که نفقه همسر و فرزندان خود را در مدّت حج داشته باشند) و باید نیّت حجّ واجب کنند و اگر مرتبه اوّل آنهاست نمى توانند به قصد نیابت کسى حج بجا بیاورند.
آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله)
فرآوری: آمنه اسفندیاری
بخش احکام اسلامی تبیان
منابع:
پایگاه اطلاع رسانی مراجع عظام: مکارم شیرازی، خامنه ای، صافی (دام ظلهم)
کتاب حج ـ محسن قرائتی
