تبیان، دستیار زندگی
امروزه با مجهز شدن تلفن‌های هوشمند و تبلت ها به فناوری تشخیص کدهای QR(Quick Response) یا همان پاسخ سریع، استفاه از این کدها و همچنین کاربرد آنها افزایش یافته است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : حامد عزیزی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

QR-Code  چیست و چه کاربردی دارد


امروزه با مجهز شدن تلفن‌های هوشمند و تبلت ها به فناوری تشخیص کدهای (‌QR(Quick Response یا همان پاسخ سریع، استفاه از این کدها و همچنین کاربرد آنها افزایش یافته است. به کمک این کدها می‌توان اطلاعاتی از قبیل نام کالا، شرکت سازنده، تلفن، آدرس، ایمیل، وب‌سایت و اطلاعات تکمیلی‌تر دیگر را کد نمود و به وسیله یک دستگاه که توانایی اسکن آن را دارد اطلاعات آن را مشاهده کرد.

QR-Code یک شکل بارکد مانند رمز دار دو بعدی، با ساختار ماتریسی می باشد که به منظور رمز گشایی محتویات با سرعت بالا طراحی شده است. این نوع از بارکد دربردارنده‌ی چیدمانی از چهارگوش‌ها‌ی (نقطه های) سیاه بر روی زمینه‌ی سفید رنگ است. این نقطه ها بر اساس الگوی استاندارد (ISO/IEC 18004:2006) ایجاد می شوند و می‌تواند حاوی: نوشته، نشانی وب، شماره تلفن، یا داده‌ی دیگری باشد.

qr-code  چیست و چه کاربردی دارد

اما تاریخچه استفاده از این نوع بارکدها برمی گردد به یک شرکت ژاپنی وابسته به کارخانه تویوتا که در سال 1994 برای شناسایی قطعات ، و ماشین ها از این فناوری برای اولین بار استفاده نمود، در واقع این نوع بارکدها به آن ها اجازه می داد یک شی در هر قالبی، به سرعت در خط تولید توسط ماشین و دیگر عوامل شناسایی شود و نام این فناوری نیز از همین قابلیت آن سرچشمه می گیرد.

بر خلاف بارکدهایی که ما آن ها را بر روی اجناس مشاهده می کنیم که برای خواندن آنها نیاز به خطی از نور لیزر مانند است، این نوع از بارکد ها به عنوان تصویر دیجیتالی 2 بعدی که با استفاده از حسگر تصویر به پردازنده منتقل شده و دیجیتالی می شوند و قادر هستند اطلاعات خود را به دستگاه میزبان خود منتقل کنند.

qr-code  چیست و چه کاربردی دارد

جالب است بدانید این نوع از بارکدها در ابتدا برای استفاده در صنعت خودرو سازی طراحی و ابداع شدند ولی امروز گستره‌ی وسیعی از انواع کاربردها برای آن تعریف شده است. و شاید دلیل این استفاده وسیع، اطلاعات زیادی هستند که می توانند در یک مربع کوچک در خود بگنجانند.

اما یک QR  کد چه حجم از اطلاعات را می تواند در خود جای دهد؟

مقدار حجم اطلاعاتی که در این نوع بارکد ها ذخیره می شوند کاملا به نوع داده آن ها بستگی دارد اما در دسته بندی زیر می بینیم از هر نوع داده ای خاص، چه مقدار اطلاعات میتوان ذخیره نمود.

دربردارنده‌ی چیدمانی از چهارگوش‌ها‌ی (نقطه های) سیاه بر روی زمینه‌ی سفید رنگ است. این نقطه ها بر اساس الگوی استاندارد (ISO/IEC 18004:2006) ایجاد می شوند و می‌تواند حاوی: نوشته، نشانی وب، شماره تلفن، یا داده‌ی دیگری باشد

عددی تنها            حداکثر 7089 ،  از انواع  (0، 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8، 9)

عدد و الفبایی       حداکثر 4296 ، از انواع (0-9، A-Z [حروف تنها]،فضای خالی، $،ظھ، *، +، -، /، :).

باینری / بایت        حداکثر 2953 کاراکتر (8 بیتی بایت) (23،624 بیت)

کانجی / Kana      (علائم ژاپنی) حداکثر 1817 کاراکتر

این علائم چقدر می توانند در صورت مخدوش بودن یا از بین رفتن قسمتی از آن، اطلاعات خود را به درستی منتقل کنند؟

کلمه های این بارکد هشت بیتی هستند و برای تصحیح خطا از یک الگوریتم به نام Reed-Solomon استفاده میکند، که در سطح های مختلف تونایی آن برای رفع خطا متقاوت می باشد.

qr-code  چیست و چه کاربردی دارد

 به طور کلی این بارکدها از 7 تا 30 درصد قابلیت تصحیح دارند و خوانش و رمزگشایی آن‌ها دچار مشکل نمی‌شود.

QR  کد در چه جاهایی کاربرد دارد؟

این نوع کدها هم ‌اکنون کاربرد بسیار وسیعی در کشورهای مختلف دارد، در روزنامه ها کاربرد فراوان پیدا کرده و در تبلیغات، شرکت ها "نمایه پاسخ سریع (QR-Code) " خود را در روزنامه بچاپ میرسانند که حاوی اطلاعات خودشان است و بجای اینکه فرد اطلاعات را در گوشه ای یادداشت نماید کافی است با استفاده از تلفن هوشمند خود این کدها را اسکن کرده و به اطلاعات آن دسترسی پیدا کند. در بعضی از شهرهای اروپایی برای دادن اطلاعات مختلف به گردشگران از این کدها استفاده می شود برای مثال شما می خواهید اطلاعاتی در مورد مجسمه ای که در شهر می بینید داشته باشید ، مسئولین شهری بجای قرار دادن یک تابلوی بزرگ که خواندن آن، خود به تنهایی امری دشوار است QR  کد آن را در زیر مجسمه قرار می دهند،شما کافی است با اسکن کردن این کد توسط تلفن هوشمندتان به صفحه ویکی آن دست پیدا کنید.

qr-code  چیست و چه کاربردی دارد

به طور کلی این نمایه ها می‌توانند در مجلات، تابلوها،کارت های ویزیت، اتوبوس‌ها، کارت‌های بازرگانی و یا در هر چیزی که کاربران آن نیاز به اطلاعات دارند (حتی روی باطری تلفن همراه یا لپ تاپ)، استفاده شوند.

آیا این نوع کد گذاری از زبان فارسی پشتیبانی می کند؟

همانطور که در بالا خواندیم تا 4096 کاراکتر را می توانیم کد گذاری کنیم که  هر نوع حروفی را از هر زبان می توان کد گذاری کرد،پس حروف فارسی نیز می تواند قابلیت در آمدن به قالب کد را داشته باشد. اما در خواندن آن ممکن است بعضی از اسکنر ها زبان فارسی را پشتیبانی نکنند که در نسخه اسکنری که قرار دادیم زبان فارسی پشتیبانی می شود. برای مثال با اسکن کردن کد زیر به پایگاه تبیان متصل می شوید.

qr-code  چیست و چه کاربردی دارد

نمایه QR  برای مشاهده پایگاه تبیان

چگونه می توانم نرم افزار اسکنر آن را داشته باشم؟

خوشبختانه بسیاری از تلفن های همراه امروزی که حداقل از یک دوربین مناسب بهره می برند می توانند با توجه به نوع سیستم عامل تلفن همراه خود، نرم افزار مناسب آن را دانلود کرده و روی دستگاه مورد نظر خود نصب کنند.

برای دانلود به http://qr-code.ir/download/ مراجعه کنید.

چگونه یک QR  کد بسازیم؟

وب سایت های زیادی در اینترنت وجود دارد که شما بتوانید QR کد خود را بسازید برای مثال وب سایت زیر می تواند ابزارهای جالبی را در ساخت نمایه مورد نظرتان، به شما ارایه دهد.

http://www.qrstuff.com

qr-code  چیست و چه کاربردی دارد

نکات امنیتی

اما همین Qr  کد ها می توانند منشا کلاه برداری و یا آلوده ساختن تلفن هوشمند شما به بد افزار باشند، نکته ای که در اینجا وجود دارد این  است از اسکن کردن کدهای ناشناس بپرهیزید و هیچ گاه اطلاعات شخصی خود را به این صورت در قالب کد در نیاورید.

حامد عزیزی

بخش دانش و زندگی تبیان