تبیان، دستیار زندگی
پس از ورود به سناباد، حضرت رضا(ع) وارد خانه حمیدبن قحطبه شدند. آنگاه نزد قبه‌ای...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سفرعشق / ورود امام(ع) به طوس


پس از این كه امام(ع) نیشابور را ترك گفت، در ادامه مسیر، كاروان امام(ع) از موضعی به نام «عین كهلان» در قریه الحمراء عبور كرد كه اكنون به نام «قدمگاه» شهرت یافته است.

البته برخی معتقدند كه قریه الحمراء در نزدیكی شریف‌آباد است كه اكنون ده سرخ نام دارد، نه قدمگاه.


در قدمگاه كنونی، بقعه‌ای وجود دارد كه داخل آن، اثر دو قدم بر روی سنگ سیاهی دیده می‌شود. این سنگ در قسمت جنوبی به دیوار نصب شده است. اصل بقعه در سال 1020 ه ‍ . ق و به دستور شاه عباس صفوی ساخته شده است، ولی تاریخچه‌ای از آن سنگ در دست نیست كه قبل از بناء بقعه، كجا بوده و چگونه به این مكان منتقل گردیده است. بعضی بر این باورند كه اثر قدم مبارك امام(ع) است، ولی احتمال می‌رود كه به عنوان یادواره سفر امام(ع) و قدوم حضرت به آن مكان، آن سنگ را تراشیده باشند.

آنگونه كه از منابع مختلف به دست می‌آید، امام رضا(ع) پس از طی فاصله میان نیشابور و طوس با گذر از روستاهایی چند به شهری تاریخی كه در ده فرسخی نیشابور آن روز، بوده است وارد شدند. شهر طوس از شهرهای بزرگ خراسان بوده است.

یاقوت حموی می‌نویسد:

«طوس شهری در خراسان است، فاصله بین آن و نیشابور ده فرسخ است. این شهر شامل دو آبادی است كه یكی را «طابران» و دیگری را «نوقان» می‌گفتند.»

در نقل‌های مختلف تاریخی، از منطقه‌ای به نام «سناباد» یاد شده است كه حضرت رضا(ع) از آن عبور داشته‌اند؛ هر چند از جزئیات استقبال و بدرقه مردم و نیز اقامت حضرت در آن سخنی به میان نیامده است.

ورود امام(ع) به طوس

شیخ صدوق می‌نویسد: «پس از ورود به سناباد، حضرت رضا(ع) وارد خانه حمیدبن قحطبه شدند. آنگاه نزد قبه‌ای كه مدفن هارون است رفته و خطی بر زمین ترسیم كرده و فرمود: اینجا تربت من است. در آینده‌ای نه چندان دور خداوند این مكان را محل اجتماع شیعیان و دوستداران ما قرار خواهد داد. به خدا سوگند هیچ زائری مرا زیارت نكرده و بر من سلام نخواهد گفت، مگر این كه خداوند به واسطه شفاعت ما آمرزش و رحمت خدا را بر او واجب خواهد ساخت.»


منبع: آستان قدس رضوی

بخش حریم رضوی