مانور نظامی آمریکا در منطقه
چند وقتی بود كه بحث تنگه هرمز و امنیت خلیج فارس از صدر اخبار رسانه های جهان خارج شده بود تا اینكه صحبت از برگزاری بزرگترین مانور خلیج فارس به میان آمد.
مساله وقتی با اهمیت تر جلوه كرد كه اعلام شد تمركز اصلی این مانور، تمرین برای مین روبی دریایی است و این یك تلقی درست می توانست باشد كه برگزاركنندگان این مانور مشترك می خواهند نشان دهند كه نخواهند گذاشت تنگه استراتژیك هرمز بسته شود.
پیشتر ـ و در آخرین اظهار نظرهای رسمی ـ مقامات عالی رتبه نظامی كشورمان اعلام كرده بودند كه قصد بستن تنگه هرمز را ندارند اما همواره تهدید را جدی می گیرند و چون نظامی هستند، نباید بدون برنامه باشند، پس طرح بستن تنگه هرمز هم یكی از برنامه ها می تواند باشد اما تصمیم نهایی با فرمانده كل قواست.
اخیرا نیویورك تایمز از برگزاری بزرگترین مانور خاورمیانه در خلیج فارس و استقرار سیستم دفاع موشكی آمریكا در قطر خبر داد.
روزنامه نیویورك تایمز در مقاله ای نوشت كه بزرگترین مانور تاریخی خاورمیانه اواخر ماه جاری میلادی (سپتامبر) با حضور 25 كشور جهان از جمله ایالات متحده آمریكا در خلیج فارس برگزار می شود.
به نوشته این روزنامه، مانور مذكور بر مین روبی خلیج فارس تمركز دارد و پیامی قوی به جمهوری اسلامی ایران است مبنی بر اینكه ائتلاف بین المللی بوجود آمده در جهان كه در این مانور رخ نمایانده است، به هیچ وجه اجازه نخواهد داد تا تنگه هرمز بسته شود.
این اخبار برای چندمین بار موضوع امنیت منطقه خاورمیانه و بویژه خلیج فارس را پیش كشید و مساله بسته شدن یا بسته نشدن تنگه هرمز را باز هم مطرح كرد.
یكی دیگر از مسایلی كه در ماه های اخیر از سوی آمریكا بارها مطرح و بر آن تاكید شده، استقرار سامانه های مختلف دفاع موشكی است. مقامات این كشور مطرح كردند كه قصد دارند چند سامانه دفاع موشكی را در برخی كشورهای منطقه نصب و راه اندازی كنند.
نیویورك تایمز به نقل از منابع آمریكایی نیز نوشت: در حال حاضر بر سر متن سخنان باراك اوباما میان مقامات كاخ سفید اختلاف وجود دارد چرا كه برخی ها خواستار سخنان شدید اللحن و قطعی باراك اوباما خطاب به ایران هستند و برخی دیگر ملایم تر بودن این سخنان را به نفع آمریكا و رژیم صهیونیستی می دانند
بدین ترتیب آمریكا توانست در تركیه و سرزمین های اشغالی این سامانه را راه اندازی كند و حالا خبر رسیده كه قرار است در كشور قطر هم مشابه چنین سامانه ای را راه بیندازند.
در هیم ن راستا، روزنامه نیویورك تایمز در ادامه مقاله خود فاش كرد كه « واشنگتن اقدامات خود را برای ایجاد سامانه راداری دفاع موشكی در قطر افزایش داده و قرار است این سامانه در ماه های آینده به طور رسمی فعالیت های خود را در این كشور حوزه خلیج (فارس) آغاز كند.»
بر اساس این گزارش، گفته شده است كه این سامانه دفاعی به همراه دو سامانه دفاع موشكی دیگر كه در تركیه و سرزمین های اشغالی نصب شده اند هر نوع فعالیت موشكی در منطقه را به طور دقیق پوشش خواهند داد.
به نوشته نیویورك تایمز، سامانه دفاع موشكی جدید آمریكا در قطر هر نوع فعالیت موشكی ایران اعم از هسته ای و غیرهسته ای را زیر ذره بین قرار خواهد داد.
این ادعا در حالی مطرح می شود كه مقامات نظامی كشورمان بارها اعلام كرده اند كه رادارهای داخلی كه اغلب آنها بهینه و بومی سازی شده اند، تا كیلومترها خارج از مرزهای ایران را رصد می كند.
در یكی از آخرین اظهار نظرها در این راستا، فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به حضور ناوهای آمریكایی در خلیج فارس گفت: حضور ناوهای آمریكایی در آبهای خلیج فارس و دریای عمان بر اساس حقوق بین الملل است اما ما به هیج عنوان به آنها اجازه نمی دهیم به آبهای سرزمینی ما وارد شوند و آمریكایی ها را تهدید كردیم كه طی چند سال آینده به فاصله 12 مایلی سواحل آنها خواهیم آمد.
امیر دریادار حبیب الله سیاری بر اشراف بالای اطلاعاتی ایران تاكید كرد و با بیان اینكه "ما تمام فعالیت های ناوهای آمریكایی در منطقه را كنترل می كنیم و اشراف اطلاعاتی داریم"، افزود: ما اكنون در راستای پیشرفت تجهیزات نظامی خود تلاش می كنیم و بارها گفته ایم كه ما توانایی ایجاد امنیت در منطقه را داریم و برای امنیت منطقه نیازی به حضور دیگران از آن طرف دنیا در این منطقه نیست.
در یكی از آخرین اظهار نظرها در این راستا، فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به حضور ناوهای آمریكایی در خلیج فارس گفت: حضور ناوهای آمریكایی در آبهای خلیج فارس و دریای عمان بر اساس حقوق بین الملل است اما ما به هیج عنوان به آنها اجازه نمی دهیم به آبهای سرزمینی ما وارد شوند و آمریكایی ها را تهدید كردیم كه طی چند سال آینده به فاصله 12 مایلی سواحل آنها خواهیم آمد
مقاله نیویورك تایمز به یك وجه سیاسی هم اشاره كرده و اعلام كرده است كه باراك اوباما ـ رییس جمهور ایالات متحده آمریكا ـ قصد دارد سخنانی بسیار مهم خطاب به مسوولان ایرانی ایراد كند. گفته شده است كه وی قرار است در این سخنرانی، به زعم خود خط قرمزها را مشخص كند.
نیویورك تایمز به نقل از منابع آمریكایی نیز نوشت: در حال حاضر بر سر متن سخنان باراك اوباما میان مقامات كاخ سفید اختلاف وجود دارد چرا كه برخی ها خواستار سخنان شدید اللحن و قطعی باراك اوباما خطاب به ایران هستند و برخی دیگر ملایم تر بودن این سخنان را به نفع آمریكا و رژیم صهیونیستی می دانند.
برخی مشاوران رییس جمهور آمریكا خواهان این هستند كه سخنان اوباما این اطمینان را به مقامات رژیم صهیونیستی بدهد كه به طور یك جانبه در خصوص برنامه هسته ای ایران اقدامی انجام ندهند و به همین خاطر باید سخنان اوباما از بازدارندگی لازم برخوردار باشد.
هنوز مقامات نظامی كشورمان اظهار نظر رسمی و جدی در رابطه با این مانور و سامانه دفاع موشكی نكرده اند و بخصوص شاید واكنش فرماندهان سپاه به عنوان متولی اصلی ایران برای تامین امنیت خلیج فارس ـ كه با همكاری ارتش، در تنگه هرمز نیز حضور دارند ـ در میان كنش ها و واكنش های اخیر خالی باشد و باید دید كه در روزهای آتی بویژه در زمان برگزاری این مانور، سرداران سپاه و امیران ارتش چه خواهند گفت.
حسین آشنا بخش سیاست تبیان