تبیان، دستیار زندگی
صادق لاریجانی: نمی خواهم از پشت پرده نامه هایی که در باره پرونده۳۰۰۰میلیارد تومانی نوشته شد حرف بزنم/ رهبری گفتند اگر ضرورت ندارد اسم محکومان قضایی حتی بعد از قطعی شدن حکم منتشر نشود
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توصیه رهبری درباره اسم محکومان


صادق لاریجانی: نمی خواهم از پشت پرده نامه هایی که در باره پرونده3000میلیارد تومانی نوشته شد حرف بزنم/ رهبری گفتند اگر ضرورت ندارد اسم محکومان قضایی حتی بعد از قطعی شدن حکم منتشر نشود
رییس قوه قضاییه که برای نشست پرسش و پاسخ به دانشگاه شریف رفته بود، قبل از حضور در جمع دانشجویان، ‌با حضور بر مزار شهدای گمنام و با قرائت فاتحه و اهدای گل به مقام شامخ این شهیدان ادای احترام کرد و سپس برای پاسخ گویی به پرسش‌های دانشجویان، در جمع ایشان حاضر شد.

لاریجانی

مهمترین اظهارات وی را به گزارش «تابناک»  می خوانید:

* زمان دانشجویی زمان نشاط است و هیچ‌یک از ما مسوولین نباید خود را فرا‌تر از نقد بدانیم. نقد هم فقط این نیست که اشتباهات ذکر شود. ولی به هر حال نقد زمینه‌ساز پیشرفت است. نقد اساس پیشرفت علم است و این ایده‌ای که دوستان مطرح می‌کنند مبنی بر نقد بر اساس موازین، ایدهء درستی است.

*مشکل اساسی ما در قوه قضاییه کمبود نیروست. دستگاه قضایی، دستگاهی بسیار گسترده است و شاکله‌ای خاص دارد. شما نباید دستگاه قضایی را مساوی با رییس قوه قضاییه بگیرید. البته این به معنای شانه خالی کردن از مسئولیت‌ها نیست. برخی از احکام صادر می‌شود و قاضی استقلال دارد شاید در برخی از احکام من خودم مخالف رأی باشم ولی نمی‌توانم دخالت کنم. دستگاه قضایی، دستگاهی پراکنده در کل کشور است و قاضی دارای استقلال در فهم است.

* زمانی به مقام معظم رهبری در مورد عملکرد صدا و سیما گلایه‌ای کردم. من توقع ندارم در صداوسیما صحبت کنم، ولی گاهی اقدام صداوسیما توهین و تحقیرآمیز است. به عنوان مثال در اخبار از بازار تهران و پرتقال و اسب های بندرترکمن صحبت می شود ولی در آخر اخبار قوه قضائیه مطرح می شود.

*در دو سه سال اخیر تلاش‌های بسیاری در زمینه‌ مبارزه با مفاسد اقتصادی صورت گرفت و حسب پیش‌بینی مقام معظم رهبری مسلما تا این مبارزه جدی آغاز شود فریاد‌ها بلند می‌شود که البته بلند شده است که نمونه‌ آن رسیدگی به پرونده‌ فساد 3 هزار میلیاردی است. البته هنوز این پرونده متهمانی دارد که به اتهامات آنان رسیدگی نشده است و تا کنون برای 39 نفر رای صادر شده است.

* میزان تعدیات در جامعه بسیار زیاد است. در زمینه‌ مبارزه با سرقت مسلحانه بانک‌ها، قاچاق مواد مخدر و... ما به صورت جدی اقداماتی را در دستور کار قرار داده‌ایم و حتی برخی از پرونده‌ها را شخصا دنبال می‌کردم. به عنوان مثال پرونده عقرب سیاه، سیکل عجیبی پیدا کرد و مجبور شدم تمام پرونده را با تعداد صفحات بسیار بالا مطالعه کنم. این پرونده داشت به صورت دیگری مطرح می‌شد. وجود چنین پرونده‌هایی در کشوری که منتسب به دیانت و ولایت است، زیبنده نیست.

* در یکی از سایت‌ها که بیان می‌کنند حامی دولت هستند ـ که شاید خود آقای احمدی‌نژاد از آن‌ها اطلاعی نداشته باشد ـ مطلبی عنوان شده بود مبنی بر اینکه 285 گوسفند زنده خریداریم و عکسی از مجلس را منتشر کرده بود. من این کار را رضاخانی می‌دانم.

به گفته‌ من و سخنان مقام معظم رهبری در مورد موضوعی اشاره کرده بودند که خلاف بود و من آن را خدمت رهبری نیز بردم. چرا باید وبلاگی علیه رییس قوه قضاییه مطلب بنویسد؟ آیا آن‌ها خیال می‌کنند بنده می‌توانم چنین خلاف‌ بینی را انجام دهم؟ یا در مطلب دیگری من و برادرانم را سه تفنگدار نامیده بودند. البته ما بدمان نمی‌آید تفنگ داشته باشیم (خنده دانشجویان). باید به وجدان خودمان برگردیم و به شما توصیه می‌کنم که صداقت جوانی خودتان را به حرف‌های خلاف آلوده نکنید

* آیا این‌گونه سایت‌ها می‌توانند بگویند حامی دولت هستیم؟ در مثالی دیگر به گفته‌ من و سخنان مقام معظم رهبری در مورد موضوعی اشاره کرده بودند که خلاف بود و من آن را خدمت رهبری نیز بردم. چرا باید وبلاگی علیه رییس قوه قضاییه مطلب بنویسد؟ آیا آن‌ها خیال می‌کنند بنده می‌توانم چنین خلاف‌ بینی را انجام دهم؟ یا در مطلب دیگری من و برادرانم را سه تفنگدار نامیده بودند. البته ما بدمان نمی‌آید تفنگ داشته باشیم (خنده دانشجویان). باید به وجدان خودمان برگردیم و به شما توصیه می‌کنم که صداقت جوانی خودتان را به حرف‌های خلاف آلوده نکنید.

* من از قبل انقلاب خدمت آقای مصباح می‌رسیدم و واقعا شخصیت ایشان شخصیتی مهذب و ملاست و اگر کسی توهین کرده باشد حتما لازم است برخورد شود. منتها ما در قانونمان نسبت به مقامات و مسئولان بحث توهین آمده که باید برخورد شود. برخی معتقدند که توهین شاکی می‌خواهد. ما معتقدیم که توهین نسبت به مقامات، شاکی نمی‌خواهد و این امر در قانون مطبوعات تصریح شده است که توهین نسبت به مقامات و مسئولان مستثنی از بحث آزادی بیان است. من هم جزو همین قضات هستم و بر این نظر هستم که رسیدگی به جرم توهین به مقامات نیاز به شاکی ندارد. این یک بحث کاملا حقوقی است و در برخی روزنامه‌ها هم می‌نویسند که چرا بدون شکایت رسیدگی شده است؟ در بند 8 ماده 6 قانون مطبوعات گفته شده که توهین به مقامات، مستثنی از آزادی بیان ذکر شده در مطبوعات است. مجازات هم‌‌ همان مجازات ذکر شده در قانون مجازات اسلامی است ولی من هیچ احاطه‌ای بر قضاتی که این نظر را ندارند، ندارم اما شخصا نظر من این است.

آیت اللہ لاریجانی

*دستگاه قضایی در بحث فتنه خیلی خوب عمل کرد. چند هزار نفر را یک‌باره به دستگاه قضایی آوردند. هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید دستگاه قضایی کاری نکرده است. برخی مسئولان به مقام معظم رهبری نامه نوشتند و گفتند این‌ها را عفو کنید. شما همه چیز را نمی‌دانید و لازم هم نیست بدانید. من نمی‌خواهم اسم ببرم ولی دستگاه قضایی خیلی خوب عمل کرد و  در رسیدگی به موضوع فتنه 88 کار بزرگی انجام داد.

آملی لاریجانی افزود: البته ممکن است در بعضی موارد اجحافی صورت گیرد ولی گزارش‌هایی که می‌گیریم چنین است. ما دستگاه قضایی را تقویت کرده‌ایم. دادسرای انتظامی قضات به صورت نوبه‌ای و ریز موضوعات را بررسی می‌کنند و گزارش می‌فرستند. من حتی به دیوان عالی کشور گفتم که بر اساس نص قانون اساسی باید بر قوه قضاییه نظارت کنند و نهادی هم برای نظارت در این خصوص تشکیل شد. منتها ما اعلام رسمی نکردیم تا کسرشان دستگاه قضایی نباشد. ما اعلام نمی‌کنیم فلان قاضی منفصل شده است لکن این برخورد‌ها وجود دارد.

سرزده به بعضی مراجع قضایی رفتم و در بعضی جا‌ها تذکر دادم

وی با بیان اینکه ما یک دستگاه محدود هستیم، تصریح کرد: ما نمی‌توانیم از خارج کشور قاضی وارد کنیم. ما برای جذب قاضی اعلام عمومی می‌کنیم و این کار پروسه‌ای زمان‌بر دارد ولی این حرف در کل قوه قضاییه نیست. من خودم چند وقت پیش سرزده به بعضی مراجع قضایی رفتم و در بعضی جا‌ها تذکر دادم ولی این‌طور نیست که ترسیم می‌کنند و می‌گویند همه جا شلوغ است یا بی‌نظمی وجود دارد.

*حکم اعدام چهار نفر از متهمان پرونده فساد مالی  قطعی نیست. این حکم دادگاه بدوی صادر شده است و حکم قطعی ان‌شاءالله در دیوان عالی کشور صادر خواهد شد.

* مقام معظم رهبری  بار‌ها چه در جلسات خصوصی و چه در جلساتی که با مسئولان داشته‌اند گفته‌اند که چرا به صرف اتهام، اسامی مطرح می‌شود و بعد چیز دیگری فرمودند مبنی بر این‌که حتی اگر ضرورت ندارد بعد از قطعیت هم اسم برده نشود. مثلا دختر فردی که محکوم شده چه گناهی کرده است که نمی‌تواند دانشگاه برود؟ اگر پدری مجرم است دختر یا پسر او چه گناهی کرده‌اند؟

* نسبت‌های خلافی را که به دولت می‌دهند قبول نداریم. من لیست بلندبالایی را از مواردی که به دولت توهین شده تهیه کرده‌ام و مواردی که دادستان پی‌گیری کرده یا شکایت شده است در حال رسیدگی است.

در ادامه دانشجویی از دانشگاه صنعتی شریف به تخلفی در دانشگاه خود اشاره کرد و با بیان سوابق موضوع، سوال کرد که چه کسانی باید پاسخگوی این موارد باشند؟ که رییس قوه قضاییه یادآور شد: هر تخلفی به دستگاه قضایی ارسال نمی‌شود. باید جرم صورت گیرد و جرم نیز تعریف خاص خود را دارد. موضوع مطرح شده از سوی شما ربطی به دستگاه قضایی ندارد و نوعی تخلف اداری است.

* آخرین دفاعیات از مرتضوی اخذ شده است. پروندهء وی نسبت به بخشی از اتهاماتش به دادگاه ارسال شده و نسبت به بخش دیگری از آن تقاضای اعمال ماده 18 شده که این موضوع نیز در دست بررسی است.

پرونده‌ محمدجواد لاریجانی یک بعد سیاسی هم دارد

*پیش از آنکه در باره پرونده جواد لاریجانی صحبتی مطرح شود به من گزارشی دادند. به رییس دادگستری استان تهران گفتم که به قاضی بگوید باید به وظیفه‌اش عمل کند و اگر به خاطر من رعایت حال وی را کنند شخصا وی را به دادسرای انتظامی قضات معرفی می‌کنم.نباید فراموش کرد که این موضوع یک بعد سیاسی هم دارد زیرا بیش از صد‌ها پرونده اختلاف منابع طبیعی وجود دارد اما چرا از میان این تعداد، این پرونده مطرح می‌شود؟ بدانید که در این خصوص ذره‌ای کوتاه نمی‌آیم اما باید بدانید که انتشار این خبر قبل از محکومیت در سایت‌ها آن هم با عنوان زمین‌خواری، خود جرم است و حتی در این خصوص پیغام دادم که اگر زنده بودم و محکومیتی صورت گرفت آن را اجرا می‌کنم.

نکته‌ قابل توجه این است که این پرونده مربوط به سال 79 بوده و در زمان ریاست قبلی دستگاه قضایی برای پرونده، منع تعقیب صادر شد و اکنون آن را زنده کرده‌اند که البته اشکالی ندارد اما بر اساس نقل قولی 500 هزار پرونده‌ نزاع با منابع طبیعی مطرح است. آیا همه‌ آن‌ها را در سایت‌ها منتشر کرده‌اند؟ پس مشخص است که می‌خواهند کار سیاسی کنند.

علی لاریجانی را فردی متدین می‌دانم که سینه‌اش را برای رهبری سپر کرده

*[در پاسخ به سوال دانشجویی مبنی بر اینکه انتخابات ریاست جمهوری در پیش است و خبرهایی نیز از کاندیداتوری اخوی شما مطرح شده، آیا شما از وی حمایت می‌کنید؟ ] آیا تا به حال شده که من رسما از کسی حمایت کنم؟ من وی را فردی متدین می‌دانم و در سال‌هایی که اصلاح‌طلبان در کشور شلنگ می‌انداختند وی سینه‌اش را برای رهبری سپر کرده بود و حالا مطرح می‌شود که از ساکتین فتنه هستند. شما می‌دانید که اصلاح‌طلبان با وی در بحث کنفرانس برلین و برنامه چراغ چه کردند و حتی در شهر قم تخریب‌هایی نسبت به وی صورت گرفت. من نمی‌خواهم دفاع شخصی کنم اما حیفم می‌آید که افراد انقلابی و ولایی را این‌گونه تخریب می‌کنند.

حکم اعدام چهار نفر از متهمان پرونده فساد مالی  قطعی نیست. این حکم دادگاه بدوی صادر شده است و حکم قطعی ان‌شاءالله در دیوان عالی کشور صادر خواهد شد

البته من سیاسی هستم و در هر انتخاباتی نظر خودم را خواهم داد اما این‌گونه نبوده که پرچمی را برای کسی در دست بگیرم.

* زمانی که بحث آمدنم به قوه قضاییه مطرح بود محضر رهبری رفتم و بیان کردم اکنون که یکی از اخوی‌هایم در مجلس شورای اسلامی حضور دارد چرا باید به قوه قضاییه بیایم؟ ایشان فرمودند هیچ اشکالی ندارد. من از روی تدبیر این کار را کردم و نمونه‌هایی از این موضوع در تاریخ ایران نیز وجود دارد. بنده برای اینکه این‌گونه شبهات ایجاد نشود حتی این موضوع را به رهبری گفتم و باز تاکید می‌کنم که مشی ما مستقل است.

* در خصوص پرونده‌ 3 هزار میلیاردی نیز متاسفانه برخی از مسئولان گفتند حالا که رسیدگی کردید چه شد، که من اعتراض کردم. ما ابزار کافی داریم و باید به نصوص قانونی عمل کنیم. البته عزم همه‌ مسئولان نیز در این زمینه لازم است. من نمی‌خواهم از پشت پرده‌ نامه‌هایی که در این خصوص نوشته شد حرف بزنم اما دستگاه قضایی نباید تنها باشد. البته ما اگر تنها هم باشیم این راه را ادامه می‌دهیم.

* زمانی در خصوص احضار مسئولان خدمت آقا نیز گفتم که ما چرا این‌طوری شده‌ایم؟ حضرت امیرالمومنین خود در دادگاه حاضر می‌شد اما ما اگر به مسئول درجه پنجم بگوییم که احضار شده می‌گوید که چرا مرا احضار کرده‌اید. چه مانعی دارد که نزد قاضی برویم و توضیحات خود را بیان کنیم؟ فهم قاضی حجت است. چرا باید در خصوص چرایی احضار سوال شود؟

بخش سیاست تبیان

منبع : خبرآنلاین