لقاح مصنوعی از منظر اسلامی
معرفی مختصر کتابهای «لقاح مصنوعی و اهدای جنین از منظر فقه و حقوق اسلام» ، «سلامت روانی زنان؛ نگاهی به چرخه زندگی» و « درمان خانوادهمحور کودک وسواسی».
«سلامت روانی زنان؛ نگاهی به چرخه زندگی» / اثر سارا رومنز و ماری وی سیمن/ترجمه مشترک سیدولیالله موسوی، مهناز خسرو جاوید، حمید کاظمی و مریم قربانی/ انتشارات سمت/ شمارگان: هزار نسخه، 682 صفحه ،11 هزار و 500 تومان
کتاب «سلامت روانی زنان» با نگاهی به چرخه زندگی زنان منتشر شد. در این کتاب مسایل مختلفی که زنان در دورههای مختلف زندگی با آنها روبهرو میشوند بررسی شدهاند.
کتاب «سلامت روانی زنان؛ نگاهی به چرخه زندگی» در بخشهای مختلف تدوین شده و به مسایلی چون دوران کودکی، نوجوانی، بزرگسالی، تولید مثل و سالخوردگی زنان میپردازد.
ولیالله موسوی، یکی از مترجمان «سلامت روانی زنان»، این کتاب را اثری مختص خانمها دانست و اذعان کرد: یکی از دلایلی که سبب شد این کتاب را برای ترجمه انتخاب کنیم خلایی بود که در کشور احساس میشد. تاکنون کتابی در حوزه روانشناسی و مختص زنان که به مسایل متعددی پرداخته باشد در کشور تالیف و ترجمه نشده بود.
عضو هیات علمی دانشگاه گیلان درباره مسایل مطرح شده در این کتاب گفت: نویسندگان این اثر روند رشد دختران، شخصیت، اختلالات، ناهنجاریها و چالشهای روانی زنان را بررسی کرده و از منابع متعددی هم در نگارش کتاب بهره بردهاند.
وی درباره مخاطبان این اثر گفت: علاوه بر دانشجویان و استادان دانشگاه، عموم مردم هم میتوانند از مطالب این کتاب استفاده کنند و بهویژه خانمها میتوانند با خواندن این کتاب اطلاعات مفیدی درباره سلامت روانیشان به دست بیاورند.
موسوی مطالب این کتاب را برگرفته از تحقیقات جدید در این حوزه دانست و اظهار کرد: این کتاب در سال 2006 نوشته شده و تمامی مطالب آن مستند و نتیجه پژوهشهای معتبر در این حوزه است.
وی ادامه داد: مطالب موجود در این کتاب تفاوت محسوسی با فرهنگ کشور ایران ندارد و نویسندگانش با نگاهی جهانی و کلی به مسایل پرداختهاند و مخاطبان خود را تمام زنان فرض کردهاند.
این استاد دانشگاه سلامت روانی زنان را مبحثی مهم در مباحث روانشناسی دانست و گفت: به نظر من نویسندگان با نگارش این کتاب خدمت بزرگی به جامعه علمی کردهاند و تعداد منابعی که در متن از آنها استفاده شده بسیار قابلتوجه است.
کتاب حاضر برای دانشجویان رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به عنوان منبع کمکدرسی برای دروس آسیبشناسی روانی، بهداشت روانی و روانشناسی سلامت ترجمه شده است.

لقاح مصنوعی و اهدای جنین از منظر فقه و حقوق اسلام/ عظیمه نصرتی مراللو/ انتشارات خرسندی/ شمارگان: هزار نسخه 112 صفحه ، 50 هزار ریال
نویسنده کتاب «لقاح مصنوعی و اهدای جنین از منظر فقه و حقوق اسلام» تبیین آرای علما و فقهای شیعه درباره لقاح مصنوعی و آگاهیبخشی درباره این پدیده نوظهور را از رسالتهای اثرش عنوان كرد.
عظیمه نصرتیمراللو با اشاره به این که لقاح مصنوعی و اهدای جنین در شمار پدیدههای نوظهور عصر جدید در حوزه علم پزشکی است، عنوان کرد: از این رو آگاهی از مسایل و احکام فقهی آن برای محققان و علاقهمندان به این حوزه اهمیت مییابد.
وی افزود: در نگارش این کتاب تصمیم گرفتم با بررسی ابعاد گوناگون لقاح مصنوعی و اهدای جنین به گردآوری آرای علما و فقهایی که در اینباره اعلام نظر کرده بودند، بپردازم.
کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق کاربرد اصلی نتایج تحقیقاتش را ویژه افرادی خواند که علاقهمند به بچهدار شدن هستند اما از طریق راههای طبیعی نمیتوانند بچهدار شوند و گفت: این افراد با آگاهی از مسایل فقهی لقاح مصنوعی بهتر میتوانند تصمیم بگیرند.
این مدرس دانشگاه پیام نور یادآور شد: در این تحقیق تنها به ابعاد نظری و علمی لقاح مصنوعی توجه داشتم و به مباحث پزشکی نپرداختهام، احتمال دارد در نگارش تحقیقات بعدیام به این عرصه نیز ورود بیابم.

«درمان خانوادهمحور کودک وسواسی»/ اثر جنیفر فریمن و آبه مارس گارسیا/ با ترجمه مجتبی دلیر/ انتشارات ارجمند/ 128 صفحه، شمارگان هزار و 650 نسخه ، بهای سههزار و 900 تومان
مجتبی دلیر، مترجم کتاب «کودک وسواسی»، معتقد است در درمان کودکان وسواسی، خانوادههای آنها نقش زیادی دارند و پیش از کودک، سایر اعضای خانواده باید درمان شوند.
مجتبی دلیر، درباره موضوع اصلی این کتاب و بیماری وسواس گفت: این کتاب راهنمایی عملی برای درمان شناختی ـ رفتاری بیماری وسواس است. وسواس به دلیل پیشرونده بودن و صعبالعلاج بودنش با بیماری سرطان مقایسه شده و فرایند درمانی آن بسیار دشوار است.
این استاد دانشگاه افزود: وسواس اغلب از دوران کودکی آغاز میشود و کیفیت زندگی فرد را بهشدت تحتتاثیر خود قرار میدهد.
دلیر، متن این کتاب را حاصل فعالیت 19 متخصص روانشناسی و روانپزشکی دانست و عنوان کرد: اغلب نویسندگانی که در نگارش کتاب همکاری کردهاند از صاحبنظران این حوزهاند و آثار مرجعی درباره بیماری وسواس دارند. همین همکاری نشاندهنده اهمیت بیماری وسواس است و لزوم توجه بیشتر به آن را نشان میدهد.
وی مخاطبان این کتاب را والدین کودک و همچنین کودکان وسواسی معرفی کرد و ادامه داد: علاوه بر این، روانشناسان، روانپزشکان، رواندرمانگران، معلمها و مربیان مهدکودک هم میتوانند از مطالب ارایه شده در این کتاب استفاده کنند.
این روانشناس، «درمان خانوادهمحور کودک وسواسی» را یکی از کتابهای مجموعهای به نام «برنامههای اثربخش» دانست و اظهار کرد: در این مجموعه جدیدترین مسایل علمی به زبانی ساده مطرح میشوند تا مخاطبان بیشتری بتوانند از مطالب بهره ببرند. در واقع همین زبان سادهای که برای توضیح مسایل علمی استفاده شده از ویژگیهای مهمی است که میتوان برای این کتاب برشمرد.
به گفته دلیر، این کتاب در شش فصل به مسایلی مانند «معرفی برنامه درمان»، «ابزارهایی برای والدین»، ابزارهای کودک شامل دماسنج احساسات، مواجهه با پاسخ که مهمترین بخش درمان است، مسایل دوره درمان و مشکلاتی که در دوره درمان ممکن است اتفاق بیفتد و پیشگیری از بازگشت اختلال پرداخته است.
وی افزود: در پایان کتاب هم برگههایی برای ثبت تمرینات روزانه، واکنشها نسبت به نشانههای وسواس، الگودهی و قطع درگیری، آموزش ابزارها به دیگران و جدولهای پاداشدهی آورده شده است.
دلیر گفت: در این کتاب راهحلهایی ذکر شده که به کمک آنها بتوان رفتار وسواسی کودکان را شناسایی کرد. اختلال وسواس بسیار پیچیده است و حتی بزرگسالان هم در انتقال مسایل درونی خود درباره این بیماری با مشکل مواجهند. این مشکل در کودکان بیشتر است.
در متن پشت جلد کتاب آمده است: «بر اساس پژوهشهای موجود، کودکان وسواسی اغلب والدینی وسواسی دارند. اگرچه محتوای وسواس والدین و کودک میتواند متفاوت باشد،با این وجود چارچوب اختلال یکسان است. در روان درمانی کودکان، در درجه اول باید با والدین کار کرد، زیرا منشا مشکل والدین هستند و کودک صرفا به عنوان بیمار نشانههای مشکل را هویدا میکند.»
فرآوری: رویا فهیم
بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
منبع: خبرگزاری کتاب ایران