تمدنی ناشناخته در مکزیک

باستانشناسان مکزیک در جریان کاوشهای خود در منطقهی تاریخی «اوکساکا» در جنوب مکزیک موفق به کشف آثاری از مردم تمدن ناشناختهی «زاپوتک» شدند.
به گزارش فاکسنیوز، باستانشناسان در جریان کاوشهای خود موفق به کشف چند مقبره با مجسمههای عجیب قرمزرنگ، چند اتاق خاکسپاری، زیورآلات و مقداری سلاح شدهاند که با مطالعهی دقیق آنها میتوان به اطلاعات بیشتری دربارهی مردم تمدن ناشناختهی زاپوتک دست یافت.
پروژهی کاوش در محل کشف آثار تاریخی باقیمانده از تمدن زاپوتک همچنان ادامه دارد.
چندی پیش نیز باستان شناسان در ایالت کوئرتارو مکزیک 15 گور جمعی متعلق به قرن دوازدهم میلادی را کشف کردهاند.
شبکه خبری او ار اف اتریش گزارش داد، آنگونه که موسسه ملی انسان شناسی و تاریخ مکزیک (INAH) اعلام کرد، اسکلتهای کامل در این گورها در یک ساختمان هرمی شکل در تانکاما (Tancama) کشف شده است.
این منطقه در نزدیکی شهر جالپان دو سرا (Jalpan de Serra) واقع شده که از ماه مه سال جاری میلادی عملیات مرمت در آن در دست انجام است.
شهر تانکاما در فاصله سال های 200 تا 800 پس از میلاد مسیح مسکونی و سپس متروک شد. باستان شناسان گمان می برند که اسکلت های کشف شده متعلق به شهرهای همجوار بوده که در اینجا خاک شده است. سال 2001 هم در همین منطقه 64 اسکلت کشف شده بود.
در مورد قدمت مردمان مکزیک باید گفت که ایشان از بومیان ساکن در امریکا قبل از کشف کریستوف کلمب هستند.
هنر در میان سرخپوستان آمریکا مخصوصا در تمدن مکزیک اهمیت بسزایی داشت.دورهء هنری در مکزیک از 1500 پیش ازمیلاد آغاز و تا قرن 16 یعنی زمان فتح مکزیک بدست کورتیس اسپانیایی ادامه مییابد.که اوج آن در دوره 300 تا 900 میلادی بودهاست.هنر اصلی ایشان پیکر تراشی و تندیس سازی بود و امروزه تندیسها و صورتکهای بسیاری از آن دوره که بهنظر میرسد کاربرد مذهبی داشتهاست بجای مانده.
به بومیان قاره آمریکا سُرخپوست گفته میشود که از نژاد زردند ولی پیشتر میپنداشتند که یک گروه نژادی جداگانهاند. کریستوف کلمب پنداشته بود که اینان هندی اند، از اینرو امروزه در بیشتر زبانهای اروپایی ایشان را هندی میخوانند. گاهی در زبان فارسی هم ایشان را هندیهای آمریکا میخوانند. غلامحسین مصاحب در دائرةالمعارف فارسی آنان را «هندیشمردگان» (یعنی کسانی که هندی شمرده شدهاند) میخواند.
ورود سرخپوستان به قاره آمریکا را در حدود سی هزار سال پیش برآورد کردهاند.این اقوام در هنگام سرما و یخبندان از آسیا و از تنگهء برینگ وارد قارهء جدید شدهاند.در سواحل کالیفرنیا بقایای آتش روشن شدهای را یافتند که دادههای باستان شناسی مشخص کرد که در این رویداد به 25000 سال پیش باز میگردد.
زندگی مدرن و شهرنشینی در آمریکای باستان از حدود سالهای برابر با میلاد مسیح آغاز میشود و در سال 800 میلادی تمدن مایا به اوج شکوفایی خود میرسد.درسالهای پس از آن تمدنهای دیگری مانند اولمک و آزتک در آمریکای شمالی و تمدن اینکاها در آمریکای جنوبی سالهای درخشانی را بویژه در زمینهء معماری و هنر تجربه میکنند.با ورود اروپاییان در سال 1492 به دنیای جدید به رهبری کریستف کلمب نه تنها از علم و تمدن اروپاییان چیزی به سرخپوستان داده نشد بلکه درپی کشتارهای انجام شده تمدنهای اینکا و آزتک کم کم رنگ باخت و به نابودی دچارشد. سرخپوستان با ورود اروپاییان با بیماریهای همهگیر نابودی فرهنگ و از دست رفتن خاک روبرو شدند.

جنگجویان سرخپوست معمولا نامی برگرفته از خصلتهای حیوانات دارند. اسامی چون «گاو نشسته»، «اسب دیوانه» و «خرس ایستاده» نامهایی پرافتخار در تاریخ سرخپوستان هستند.
هنر در میان سرخپوستان آمریکا مخصوصا در تمدن مکزیک اهمیت بسزایی داشت.دورهء هنری در مکزیک از 1500 پیش ازمیلاد آغاز و تا قرن 16 یعنی زمان فتح مکزیک بدست کورتیس اسپانیایی ادامه مییابد.که اوج آن در دوره 300 تا 900 میلادی بودهاست.هنر اصلی ایشان پیکر تراشی و تندیس سازی بود و امروزه تندیسها و صورتکهای بسیاری از آن دوره که بهنظر میرسد کاربرد مذهبی داشتهاست بجای مانده.
در گوشه و کنار قاره آمریکا آثار بایستهای از تمدنهای بشری بچشم میخورد که در میان آنها نام تمدن تئوتی هواکان و تمدن قوم مایا بویژه در چیچن ایتسا، تمدن اولمک و تمدن اینکاها و در نهایت آزتکها شهرت بیشتری دارد.بیشتر این شهرت به دلیل معماریهای شگفت انگیزی ست که از ایشان باقیماندهاست.وجود بناهای بلند و با شکل هندسی سیار دقیق مانند بنای مونته آلبان در مکزیک که شباهت بی نظیری با زیگوراتهای مشرق زمین دارد و نیز هرم چیچن ایتسا که مانند هرم مصر مخروطی و البته کمی زیباتر است بهمراه رصد خانه کراکول (ساخته شده در 1250 میلادی) که کاملا مشابه رصدخانههای امروزی ست شهرت بیشتری دارد.در آمریکای جنوبی نیز ال دورادو یا شهر گمشدهء طلا و شهر باستانی کوسکو در پرو از دوره تمدن اینکاها شناخته شده ترند.اکثر این بناها مخصوصا در حوالی مکزیک با سرستونها و زیباییهای شگرفی تزیین شدهاند.
فراوری: سمیه رمضان ماهی
بخش هنری تبیان
منبع:
همشهری آنلاین
فاکس نیوز
ایسنا
دانشنامه آزاد ویکی پدیا