تبیان، دستیار زندگی
اقتصاد مقاومتی راهکاری بود که مقام معظم رهبری آن را در مقابل تحریم ها و تهدیدات اقتصادی علیه کشورمان مطرح کردند....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

راهکاری مدبرانه برای دور زدن تحریم‌ها


اقتصاد مقاومتی راهکاری بود که مقام معظم رهبری آن را در مقابل تحریم ها و تهدیدات اقتصادی علیه کشورمان مطرح کردند....

اقتصاد مقاومتی راهکاری بود که مقام معظم رهبری آن را در مقابل تحریم ها و تهدیدات اقتصادی علیه کشورمان مطرح کردند و با تبیین ابعاد این نوع اقتصاد از مسوولان کشور خواستند تا با رعایت مواردی چون کاهش وابستگی به نفت، مردمی کردن اقتصاد، مدیریت مصرف، استفاده از تولید داخل و سایر الزامات اقتصاد مقاومتی،  اثر تحریم ها بر کشور را خنثی کرده و کشور را به سلامت از این برهه حساس عبور دهند.

حمیدرضا فولادگر که ریاست كمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت و پیگیری بر اجرای اصل 44 قانون اساسی را بر عهده دارد، در گفت و گویی با سایت اطلاع رسانی تبیان در تشریح دیدگاه خود درباره اقتصاد مقاومتی و نحوه تحقق آن می گوید.

فولادگر

مشروح این گفت و گو را در ذیل می خوانید:

-راهکار تحقق اقتصاد مقاومتی را در شرایط فعلی اقتصادی کشور چه می دانید؟

تحقق بخشی از اقتصاد مقاومتی در گرو حرکت در جهت برنامه های بالا دستی از جمله سند چشم انداز، توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در سرمایه گذاری، اشتغال، اصل 44 و برنامه پنجم و تاکید بر قانون گرایی است.

اما ما در بخشی هم نیازمند اتخاذ راهکارهایی برای مقابله با جنگ اقتصادی، خنثی کردن روش های دشمنان، دور زدن تحریم ها، تکیه بر تولید ملی و شرکت های دانش بنیان و ... هستیم. یعنی مواردی که بتوانیم تحت فشاری که به ما وارد می شود، خلاقیت ها و توان داخلی مان را افزایش دهیم.

-آیا به نظر شما رویکرد اقتصاد مقاومتی صرفا دفاعی و تدافعی است؟

به اعتقاد من این نوع اقتصاد بخشی جنبه تدافعی دارد برای خنثی کردن جنگ اقتصادی و بخشی از آن تهاجمی است یعنی کار بیشتر، همت مضاعف، حمایت از تولید و رفع موانع سرمایه گذاری. اینها را باید در این دو بعد دنبال کنیم.

بخش دیگری از آن هم این است که هزینه هایمان را تعدیل کنیم؛ در سال جدید پروژه های جدیدی کلنگ زده نشود و تکلیف پروژه های ناتمام مشخص شود. اولویت پروژه های عمرانی را بر اتمام پروژه های نیمه تمام قرار دهیم. هزینه تراشی جدید نکنیم. در واقع تحقق اقتصاد مقاومتی بخشی کوتاه مدت و بخشی دراز مدت است.

ما در بخشی هم نیازمند اتخاذ راهکارهایی برای مقابله با جنگ اقتصادی، خنثی کردن روش های دشمنان، دور زدن تحریم ها، تکیه بر تولید ملی و شرکت های دانش بنیان و ... هستیم. یعنی مواردی که بتوانیم تحت فشاری که به ما وارد می شود، خلاقیت ها و توان داخلی مان را افزایش دهیم

-تاثیر کاهش وابستگی به نفت را در تحقق اقتصاد مقاومتی چطور می بینید؟

یکی از اهداف اقتصاد مقاومتی و بحث جهاد اقتصادی که رهبر انقلاب از سال گذشته مطرح کرده اند این است که ما با اصلاح ساختار، اقتصاد کشور را از حالت تک محصولی نجات دهیم.

البته برنامه های توسعه قدری توانسته وابستگی بودجه عمومی به منابع درآمد نفت خام و گاز را کاهش دهد. ما باید تلاش کنیم تحت همین فشارها در اقتصاد مقاومتی راهکارهای عدم وابستگی به بودجه نفت را بیابیم و دنبال منابع غیر نفتی و توسعه صادرات غیرنفتی باشیم و منابع نفتی را بیشتر در بحث پتروشیمی و صنایع زیردستی آن را سرمایه گذاری کنیم.

ارسلان فتحی پور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت و گویی جداگانه با سایت اطلاع رسانی تبیان، ارزیابی خود را از مولفه های اقتصاد مقاومتی و نحوه تحقق آن مطرح می کند.

فتحی پور

مشروح گفت و گوی تبیان با ارسلان فتحی پور را  در زیر می خوانید:

-علت طرح موضوع اقتصاد مقاومتی را از سوی مقام معظم رهبری چه می دانید؟

فرمایشات مقام معظم رهبری در هر برهه ای فصل الخطاب است. ایشان بحث دستیابی به اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند تا بتوان در کشور به رشد اقتصادی بالا دست یافت. ثروت، سرمایه، منابع طبیعی و منابع انسانی مولفه های اقتصاد مقاومتی هستند و کشوری که این سه مولفه را داشته باشد می تواند ضمن حفظ استقلال، تولید خود را افزایش دهد و به کشوری استراتژیک در دنیا تبدیل شود.

-فکر می کنید دستگاهها و نهادهای دولتی هر کدام چطور می توانند برای مقاومتی شدن اقتصاد کشور تلاش کنند؟

در شرایطی که دشمن جنگ اقتصادی تن به تن را با ما شروع کرده، تمامی وزارتخانه های اقتصادی از جمله جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت مکلفند ظرفیت ساخت کالاهای اساسی مورد نیاز داخل را به 100 درصد برسانند. ما باید واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه را حذف کنیم و این را به عنوان استراتژی خود تعریف کنیم.

همچنین با لحاظ وضعیت معیشتی مردم باید جلوی افزایش قیمت کالاهای اساسی را بگیریم، یک یا حسین دیگر بگوییم و تولید را افزایش دهیم. در این صورت است که میتوان به تحقق اقتصاد مقاومتی جامه عمل پوشاند ضمن اینکه کاهش هزینه و صرفه جویی را نیز شاهد بود.

-وحدت و انسجام سه قوه را در این مسیر چقدر موثر می دانید؟

قوای سه گانه نیز باید در این مسیر اختلاف ها را کنار بگذارند و تحت فرماندهی رهبری صف آرایی کنند تا اگر تحریم ها 50 سال دیگر هم ادامه داشته باشد بتوانیم از آن عبور کنیم. در واقع باید کشور را از وابستگی رها کنیم و جلوی خام فروشی را بگیریم.

زمانی در دوران جنگ تحمیلی قیمت نفت از 24 دلار به 8 دلار رسید اما ما توانستیم این وضع را مدیریت کنیم تا مشکل اقتصادی پیش نیاید. اکنون هم که قیمت نفت به 150 دلار رسیده، دنیا به نفت نیاز دارد. ما باید سعی کنیم مواد خام نفتی را به صنایع بالا و پایین دستی تبدیل کنیم، کشور را به سمت تولید، رقابت، کاهش قیمت و صرفه جویی در مصرف ببریم تا کشورمان از نظر اقتصادی توانمند شود.

ثروت، سرمایه، منابع طبیعی و منابع انسانی مولفه های اقتصاد مقاومتی هستند و کشوری که این سه مولفه را داشته باشد می تواند ضمن حفظ استقلال، تولید خود را افزایش دهد و به کشوری استراتژیک در دنیا تبدیل شود

-به نظر شما مردم چطور می توانند در جهت مقاومتی شدن اقتصاد، فرهنگ سازی کنند؟

به هر حال این ظرفیت و استعداد در کشور وجود دارد، اگرچه گاهی در برخی مدیریت ها ضعفهایی وجود دارد و مسایل به جای عملیاتی شدن به شعار کشیده می شود. اما ما باید فرهنگ سازی را از خودمان شروع کنیم؛ استفاده کالاهای خارجی که مشابه داخلی دارند را برای خود ممنوع کنیم و اجازه ندهیم کالای خارجی در سبد زندگی ما وجود داشته باشد.

با توجه به رکود اقتصادی در اروپا و امریکا، این فرصتی برای ما خواهد بود تا در اقتصادی پویا، صادرات را جایگزین واردات کنیم و شاهد ساخت کالاهای داخل با کیفیت بالا و حضور آن در بازارهای جهانی باشیم.

-مجلس چگونه می تواند دولت را در تحقق اقتصاد مقاومتی یاری دهد؟

مجلس شورای اسلامی نیز این آمادگی را دارد که اگر خلا قانونی در این باره وجود دارد آن را مرتفع کند و نسبت به آماده سازی بسترهای قانونی اقدام کند.

سارا کیان

بخش اقتصاد تبیان