تبیان، دستیار زندگی
تحقیقات نشان داده است بیشتر کسانی که به کتاب و کتابخوانی علاقه دارند والدینی داشته‌اند که در دوران کودکی لحظات شیرین و گرمی را در هنگام خواندن داستان‌ها برای آن ها ساخته و پرداخته‌اند. ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چطور کودکان را به مطالعه علاقه‌مند کنیم؟

چطور کودکان را به مطالعه علاقه‌مند کنیم؟

تحقیقات نشان داده است بیشتر کسانی که به کتاب و کتابخوانی علاقه دارند والدینی داشته‌اند که در دوران کودکی لحظات شیرین و گرمی را در هنگام خواندن داستان‌ها برای آن ها ساخته و پرداخته‌اند.

توصیه‌های زیر به شما کمک می کند تا چه طور کتاب را بهترین دوست خود بدانید و از آن جدا نشوید.

1-  زمان خاصی را به عنوان زمان خواندن داستان در نظر بگیرید: این مورد به خصوص برای کودکان نوپا بسیار مهم است. زمان قصه‌ سرایی نباید طولانی باشد، در این جا کیفیت از همه چیز مهم تر است، اما سعی کنید آن را به صورت برنامه‌ای منظم در هر روز دنبال کنید.

چطور کودکان را به مطالعه علاقه‌مند کنیم؟

2-  کتاب‌هایی را انتخاب کنید که خودتان از خواندن آن ها لذت می‌برید، زیرا عدم علاقه شما، به خوبی در آهنگ کلام شما منعکس می‌شود.

3-  به خاطر داشته باشید که اغلب سطح شنیداری کودکان بالاتر از سطح خواندن آن هاست: پس فکر نکنید ممکن است کودک شما که در گروه سنی (د) قرار دارد از شنیدن کتاب‌های گروه سنی ب، ج یا بالاتر لذت نبرد.

4- همیشه قبل از خواندن، عنوان کتاب و نام نویسنده آن را اعلام کنید.

5- داستانی را که می‌خوانید در ذهن خود تجسم کنید: مناظر را در ذهن خود ببینید، حتی زمانی که کتاب هیچ گونه تصویری ندارد. این کار باعث می‌شود که داستان را به زیبایی و واضح تعریف کنید.

چطور کودکان را به مطالعه علاقه‌مند کنیم؟

6- در حین خواندن از تنوع استفاده کنید: متناسب با داستان، تن صدای خود را بالا و پایین ببرید، با دستان و اعضای صورت خود اشارات گوناگونی پدید آورید. همه این ها در جذاب‌تر کردن داستان برای شما و فرزندتان کمک می‌کند.

7- بسیاری از کودکان از «خواندن مکرر» یک داستان لذت می‌برند.

8- کودکتان را تشویق کنید که صفحات را ورق بزند، یا حتی عباراتی که بلد است را بخواند: هر دوی شما می‌توانید با افزودن دیالوگ‌های جدید، صداهای متفاوت و اشارات مختلف به آن شاخ و برگ دهید.

چطور کودکان را به مطالعه علاقه‌مند کنیم؟

9- به آرامی بخوانید: در حین خواندن، سۆالاتی بپرسید و به پرسش‌های کودکتان پاسخ دهید. به عکس‌ها اشاره کنید و در مورد تصاویر کتاب بحث کنید. از کودکتان بپرسید: فکر می‌کنی بعد از این چه اتفاقی خواهد افتاد؟

10-  فعالیت‌های اضافه و متناسبی با فضای داستان، ارائه کنید: کارهایی مثل آشپزی یا درست کردن کاردستی که با داستان شما متناسب و هماهنگ باشند یا فعالیت‌هایی که خواندن را به عنوان بخشی از علوم و فنون غنی ادبیات شکوفا سازند و به پیشرفت در یادگیری مهارت‌های ادبی منجر شود.

چطور کودکان را به مطالعه علاقه‌مند کنیم؟

11- در زمان داستان با کودک خود مدارا کنید، اما در عین حال جدی و محکم باشید: چنانکه کودک شما نسبت به خواندن کتاب‌ بی‌میل است اجازه دهید در این حین نقاشی بکشد. شاید حتی بتواند یک نقاشی از فضای داستان بکشد!

12- با آموزگار کودکان صحبت کنید یا به کتابخانه منطقه‌تان بروید تا از پیشنهادها و تجربیات آن ها در این رابطه بهره‌مند شوید: به این وسیله فهرست‌های گوناگونی از کتاب‌های مختلف خواهید یافت و شاید حتی آن ها بتوانند کتاب‌هایی که خواندن بلند آن ها برای کودکان اثربخش بوده است را به شما معرفی کنند.

خواندن، یک فعالیت تفریحی است شما فقط روزانه 15 دقیقه برای آن وقت صرف‌کنید و از نتیجه سود بخش آن برای خود و فرزندانتان تا آخر عمر بهره بگیرید.


مرکز یادگیری سایت تبیان - ترجمه لادن نصیری

تنظیم: مریم فروزان کیا