رابطه محبت به زنانتان و محبوب خدا شدن!
در فرهنگ متعالی اسلام ، حسن همسرداری ارتباط مستقیم با ایمان فرد دارد . به عبارت دیگر هر چه ایمان «مسلمان»، قوی باشد رفتار مناسب تری با همسر خود خواهد داشت.
رشد ایمانی هر کسی، به حُسن رفتار با همسر خود ارتباط دارد. این نگاه اسلام، از ارزش و اهمیتی که برا ی کانون خانواده قایل است، نشأت گرفته است. سلامت خانواده، موجب سلامت جامعه خواهد شد.
با توجه با آیات و کلام معصومین(علیهم السلام)، به این حقیقت پی خواهیم برد که اسلام بهترین ارزش را برای روابط زن و مرد قایل شده است. و با دستوراتی که به زن و مرد در مورد حسن همسرداری می دهد، علاوه بر رشد خودشان، بهترین فضا را برای رشد کودک، فراهم می کند .
پیامبر(صلی الله علیه و آله) فرمودند: بهترین مردم از نظر ایمان کسی است که دارای اخلاق خوب، و نسبت به خانواده اش مهربان باشد و من مهربانترین شما نسبت به خانواده ام هستم.(وسائل الشیعة ج12، ص 148)
النَّبِیَّ صلی الله علیه و آله قَالَ: إِنَّ أَكْمَلَ الْمُۆْمِنِینَ إِیمَاناً أَحْسَنُهُمْ خُلُقاً وَ خِیَارُكُمْ خِیَارُكُمْ لِنِسَائِهِ؛
« پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمودند : کامل ترین مۆمنین از نظر ایمان آن است که اخلاقش خوب باشد و بهترین شما آن است که با زنان خوب باشد. (وسائل الشیعة، ج12، ص 148)
عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: مَا أَظُنُّ رَجُلًا یَزْدَادُ فِی هَذَا الْأَمْرِ خَیْراً إِلَّا ازْدَادَ حُبّاً لِلنِّسَاءِ ؛
«امام صادق (علیه السلام) فرمود گمان نمی كنم در ایمان فردی خیری زیاد شود مگر آن كه محبتش به زنان زیاد خواهد شد». (الكافی، ج5، ص 320)
قَالَ النَّبِیَّ صلی الله علیه و آله : عِیَالُ الرَّجُلِ أُسَرَاۆُهُ وَ أَحَبُّ الْعِبَادِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَحْسَنُهُمْ صُنْعاً إِلَى أُسَرَائِهِ؛
خانواده مرد، تحت کفالت او هستند، محبوبترین بندگان نزد خدا آن کسی است که نیکوترین روش را با افراد تحت تکفل خود به کار می برد. (وسائلالشیعة، ج 20، ص 171)
سفارش جبرئیل در مورد زنان
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله أَخْبَرَنِی أَخِی جَبْرَئِیلُ وَ لَمْ یَزَلْ یُوصِینِی بِالنِّسَاءِ حَتَّى ظَنَنْتُ أَنْ لَا یَحِلَّ لِزَوْجِهَا أَنْ یَقُولَ لَهَا أُفٍّ یَا مُحَمَّدُ اتَّقُوا اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ فِی النِّسَاءِ فَإِنَّهُنَّ عَوَانٍ بَیْنَ أَیْدِیكُمْ اَخَذْتُمُوهُنَّ عَلَى أَمَانَاتِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مَا اسْتَحْلَلْتُمْ مِنْ فُرُوجِهِنَّ بِكَلِمَةِ اللَّهِ وَ كِتَابِهِ مِنْ فَرِیضَةٍ وَ سُنَّةٍ وَ شَرِیعَةِ مُحَمَّدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ ص فَإِنَّ لَهُنَّ عَلَیْكُمْ حَقّاً وَاجِباً لِمَا اسْتَحْلَلْتُمْ مِنْ أَجْسَامِهِنَّ وَ بِمَا وَاصَلْتُمْ مِنْ أَبْدَانِهِنَّ وَ یَحْمِلْنَ أَوْلَادَكُمْ فِی أَحْشَائِهِنَّ حَتَّى أَخَذَهُنَّ الطَّلْقُ مِنْ ذَلِكَ فَأَشْفِقُوا عَلَیْهِنَّ وَ طَیِّبُوا قُلُوبَهُنَّ حَتَّى یَقِفْنَ مَعَكُمْ وَ لَا تَكْرَهُوا النِّسَاءَ وَ لَا تَسْخَطُوا بِهِنَّ وَ لَا تَأْخُذُوا مِمَّا آتَیْتُمُوهُنَّ شَیْئاً إِلَّا بِرِضَاهُنَّ وَ إِذْنِهِنَّ الْخَبَرَ.
پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمودند : برادرم جبرائیل دائم مرا به نیکی کردن نسبت به زنان سفارش می نمود تا این که من گمان می کردم جایز نیست برای شوهر که به زنش «اف » بگوید وی گفت : یا محمد تقوای خدا را در مورد زنان مراعات کن ؛برای آن که آنها کمکی برای شماست ؛آنها را به عنوان امانات خدا بگیرید ، به وسیله کلمات الهی و کتابش و سنت و شریعت محمد (صلی الله علیه و آله) و برای شما حلال شدند .پس آنها بر شما حقی واجب دارند ،زیرا اجسامشان برای شما حلال شده و به خاطر آنچه از بدنشان به شما می رسد ، و در شکمشان فرزندان شما را حمل می کنند ،تا این که چشمانتان به وسیله فرزند دار شدن، روشن شد . پس به آنها شفقت و مهربانی کنید و قلوب آنها را پاک نمایید به گونه ای که با شما باقی بمانند و زنان را ناراحت نکنید و بر آنها خشم نکنید و آنچه به آنها داده اید از آنها نگیرید مگر به رضایت آنها و اجازه آنها. (مستدرکالوسائل، ج 14، ص 253)
پیامبر (صلی الله علیه و آله): جبرائیل نسبت به زنان به من سفارش می کرد تا این که گمان کردم که شایسته نیست زن را طلاق داد مگر آن که عمل زشت روشن (زنا) کن.
ارزش و بهای زن صالحه در بیان معصومین(علیهم السلام)
عَنِ النَّبِیِّ صلی الله علیه و آله قَالَ كُلُّ امْرَأَةٍ صَالِحَةٍ عَبَدَتْ رَبَّهَا وَ أَدَّتْ فَرْضَهَا وَ أَطَاعَتْ زَوْجَهَا دَخَلَتِ الْجَنَّةَ؛ هر زن صالحه ای که بندگی پروردگارش نماید و واجباتش را انجام دهد و اطاعت شوهرش کن ، وارد بهشت شود.(مستدركالوسائل، ج 14 ص 238)
قَالَ علی علیه السلام الِامْرَأَةُ الصَّالِحَةُ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ رَجُلٍ غَیْرِ صَالِحٍ وَ أَیُّمَا امْرَأَةٍ خَدَمَتْ زَوْجَهَا سَبْعَةَ أَیَّامٍ أَغْلَقَ اللَّهُ عَنْهَا سَبْعَةَ أَبْوَابِ النَّارِ وَ فَتَحَ لَهَا ثَمَانِیَةَ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ تَدْخُلُ مِنْ أَیِّهَا شَائتْ؛
امام علی (علیه السلام) فرمودند : زن صالحه از هزار مرد غیر صالح افضل و بهتر است ؛ هر زنی که هفت روز خدمت شوهرش نماید ، هفت درب جهنم بر روی او بسته می شود و هشت درب بهشت برایش باز می شود و ازهر دربی بخواهد وارد بهشت می شود. (الكافی، ج5، ص 327)
قَالَ النَّبِیُّ صلی الله علیه و آله مَا اسْتَفَادَ امْرُۆٌ مُسْلِمٌ فَائِدَةً بَعْدَ الْإِسْلَامِ أَفْضَلَ مِنْ زَوْجَةٍ مُسْلِمَةٍ تَسُرُّهُ إِذَا نَظَرَ إِلَیْهَا وَ تُطِیعُهُ إِذَا أَمَرَهَا وَ تَحْفَظُهُ إِذَا غَابَ عَنْهَا فِی نَفْسِهَا وَ مَالِهِ ؛
پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمودند : برای یک مرد مسلم هیچ فایده ای بعد از اسلام افضل تر از همسر مسلمانی نیست که وقتی به او نگاه می کند مسرور و شاد می شود و وقتی غایب است از خودش و مالش محافظت می کند. (الكافی، ج5، ص 327)
با توجه به احادیث فوق، یکی از مهم ترین ملاک « ایمان و ولایت » ، حسن همسر داری می باشد. هر زن و مردی با رعایت حقوق همسر خود علاوه بر کسب آرامش در زندگی دنیایی خود، در آخرت از مقامات بهشتی نیز بهره مند می شوند.
پس این حرف که بعضی می گویند افراد با ایمان و مومن ، همسران خوبی نیستند و به همسرشان و نیازهای او بی توجه هستند ،حرف درستی نیست زیرا اگر کسی ایمان واقعی داشته باشد ،بهترین همسر خواهد بود.
غلامعباس سرشور خراسانی بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان