نخستین فیلمبردار ایرانی(1)
معرفی میرزا ابراهیم عکاسباشی
آن چه كه خواهید خواند درباره فردی است كه دوربین فیلمبرداری را به ایران آورد.

میرزا ابراهیم عكاسباشی، پسر میرزا احمد صنیعالسلطنه بود که به همراه پدر، ده سالی را در اروپا ماند و به تحصیل عكاسی پرداخت. او در سفر اول مظفرالدین شاه به اروپا، به همراه گروه بود و پس از این كه مظفرالدینشاه در هفدهم تیرماه سال 1279 در فرانسه با پدیده سینما توگراف، آشنا شد، دستور تهیه دستگاه آن را داد. نخستین فیلمهای ایرانی را نیز در همین سفر در اوستاند بلژیك به تاریخ 23 مرداد 1279 برداشت. عكاسباشی در بازگشت به ایران تا سالهای آخر سلطنت مظفرالدین شاه در دربار بود، با آغاز سلطنت محمدعلی شاه دربار را ترك و مدتی به كار چاپ نشریه پرداخت. او نخستین فیلمبردار تاریخ سینمای ایران به شمار میآید.
میرزا ابراهیمخان عكاس باشی نخستین فیلمبردار ایرانی، در مرداد ماه سال 1253 در تهران به دنیا آمد. عمر او در این دنیا كم بود و در سال 1294 در سن 41 سالگی در چابكسر قزوین دیده از جهان فرو بست.
پدرش میرزا احمد صنیعالسلطنه، عكاسباشی دربار ناصرالدین شاه بود، درباره او میگویند: وی بدون اجازه ناصرالدین شاه با معیر الممالك به اروپا سفر كرد و شاه به هر دو غضب كرد. معیر برگشت، اما صنیعالسلطنه حدود ده سال در اروپا ماند و پسرش میرزا ابراهیمخان از چهارده سالگی در پاریس به تحصیل عكاسی پرداخت و زمانی كه ناصرالدینشاه اجازه داد پدرش بازگردد، او نیز همراه پدر به تهران آمد و به دستور شاه در خدمت مظفرالدین میرزا كه ولیعهد بود و در تبریز به سر میبرد، درآمد. پس از كشته شدن ناصرالدین شاه، میرزا ابراهیمخان عكاسباشی، هم چنان در دربار بود و همین امر باعث شد تا در آبان سال 1277 شمسی، یعنی زمانی كه 24 سال سن داشت لقب عكاسباشی را بگیرد و هم چنین با خواهر همسر مظفرالدین شاه، یعنی زیورالسلطان طلعتالسلطنه ازدواج كرد.
میرزا ابراهیم در سفر نخست مظفرالدینشاه در سال 1279، همراه او بود و در شهر (كنتركسویل) فرانسه دستور تهیه دوربین را دریافت كرد و به وسیله پدرش كه در پاریس به سر میبرد، ترتیب آن را داد.
میرزا ابراهیم در سفر نخست مظفرالدینشاه در سال 1279، همراه او بود و در شهر (كنتركسویل) فرانسه دستور تهیه دوربین را دریافت كرد و به وسیله پدرش كه در پاریس به سر میبرد، ترتیب آن را داد. او نخستین فیلم را در(اوستاند بلژیك) در مراسم جشن گل ها فیلمبرداری كرد و سپس همراه شاه به ایران بازگشت
او نخستین فیلم را در(اوستاند بلژیك) در مراسم جشن گل ها فیلمبرداری كرد و سپس همراه شاه به ایران بازگشت. شروع نمایش فیلم از همان روزهای نخست بازگشت مظفرالدین شاه، در دربار، سپس رفته رفته نزد اشراف، به هنگام مهمانیها و عروسیها آغاز شد. نمایش فیلم هر دفعه، غالبا دوبار جداگانه، یكبار برای مردها و یكبار برای زنها، صورت میگرفت. در سفری كه مظفرالدینشاه در سال 1900 میلادی به پاریس داشت از نمایشگاه جهانی دیدن كرد و پس از تماشای یك فیلم سینمایی، علاقهمند شد تا یك دستگاه كامل فیلمبرداری و نمایش فیلم خریداری كند و با خود به ایران بیاورد.
مظفرالدین شاه این گونه تعریف میكند: بعد از ظهر به اكسپوزیسیون و تالار جشن رفتیم كه در آن جا(سینما توگراف) كه عكس مجسم و متحرك است، نشان میدهند.
بعد هم به عمارت(ایلوزین) رفتیم كه تفصیل آن از این قرار بود؛ ابتدا وارد در مخصوص این عمارت شدیم، وقت مغرب چراغهای اكسپوزیسیون روشن بود، اول تالار جشن است كه خیلی در نظر ما جلوه كرد و واقعا بنای عالیاست؛ جایی است به بزرگی دو تكیه دولت و همان طور حدود و با بلور منقش، مسقف است و اطراف آن دو مرتبه صندلیهای مخمل قرمز است كه برای جلوس است؛ خاص ساخته و پرداخته شده، در این تالار سینماتوگراف نشان میدهند، پرده بسیار بزرگی در وسط تالار بلند كردند و تمام چراغهای الكتریك را خاموش و تاریك كرده، عكس سینماتوگراف را به آن پرده بزرگ انداختند، خیلی تماشا دادند، من جمله مسافرین آفریقا و عربستان را كه در صحرای آفریقا با شتر راه میپیمایند، نشان دادند كه خیلی دیدنی بود، دیگر اكسپوزیسیون و كوچه متحرك و رودخانه و رفتن كشتی در رودخانه و شناوری و آب بازی مردم و انواع چیزهای دیگر دیده شد كه خیلی تماشا داشت. به عكاسباشی دستورالعمل دادهایم آن ها را خریده و با خود به تهران بیاورد و ما آنان را نشان بدهیم.
بخش هنری تبیان
منبع: مجله خانواده سبز