تبیان، دستیار زندگی
یکی از مشکلاتی که معمولا در عمل ترمزگیری پیش می آید، مربوط به ترمزگیری های شدید می باشد به گونه ای که اگر کاهش سرعت چرخ ها، سریع تر از کاهش سرعت خودرو اتفاق بیفتد، چرخ ها در اثر نیروی ترمزگیری به طور کامل قفل می کند.....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سیستم ترمز ضد قفل

مقدمه

خودرو وسیله نقلیه ای است که انسان برای رفع نیازمندی های خود از آن استفاده می کند، یک خودرو از بخش های مختلفی تشکیل شده است، این بخش ها عبارتند از :

1-       شاسی و بدنه

2-       سیستم تعلیق

3-       سیستم ترمز

4-       سیستم فرمان

5-        مولد قدرت(مولد)

6-       سیستم سوخت رسانی

7-       سیستم انتقال قدرت

8-       برق خودرو

در مجموعه ای از مقالات، سعی داریم توجه بیشتری به قسمت های مختلف خودرو نماییم. این مجموعه مقالات می تواند برای دانش آموزان و دانشجویان رشته مکانیک خودرو، صنایع اتومبیل و رشته های مشابه مورد استفاده قرار گیرد.

سیستم ترمز ضد قفل

یکی از مشکلاتی که معمولا در عمل ترمزگیری پیش می آید، مربوط به ترمزگیری های شدید می باشد به گونه ای که اگر کاهش سرعت چرخ ها، سریع تر از کاهش سرعت خودرو اتفاق بیفتد، چرخ ها در اثر نیروی ترمزگیری به طور کامل قفل کرده و لاستیک ها روی سطح جاده لغزش خواهد داشت. این پدیده معمولا در مواردی که جاده لغزنده و مرطوب می باشد و یا در مواقعی که راننده درشرایط بحرانی از خود ژس العمل سریع نشان داده و پدال ترمز را به شدت فشار می دهد، اتفاق می افتد.

در حالتی که چرخ ها به جای غلتش، دچارلغزش می گردند، هم مقدار نیروی اصطکاکی بین لاستیک ها و سطح جاده کاهش می یابد و هم قدرت فرمان پذیری خودرو از بین می رود. این موضوع می تواند عامل بر هم خوردن تعادل خودرو و منحرف شدن آن از مسیر اصلی جاده گردد.

برای جلوگیری از ایجاد پدیده قفل کردن چرخ ها و لغزش نمودن، از سیستم ترمز ضد قفل (ABS) استفاده می گردد. عملکرد این سیستم گونه ای است که هرگاه مقدار نیروی ترمز گیری به حداکثر مقدار خود برسد و در اثرقفل شدن، چرخ ها در آستانه لغزش قرار گیرند، فشار روغن به طور هوشمندانه و مستقل از نیروی پای راننده ، کاهش می یابد. این موضوع باعث کاهش قدرت ترمزگیری شده و از لغزش لاستیک ها روی سطح جاده جلوگیری می نمایند.

بنابراین می توان گفت که ترمز ABS به طور خودکار، شدت ترمز گیری در چرخ ها را کم و زیاد نموده و مانع لغزش لاستیک ها می گردد. بدین وسیله کارآیی ترمزها افزایش می یابد.

سیستم ترمز قفل از سه قسمت اصلی تشکیل شده است و بقیه اجزاء این سیستم همانند ترمزهای معمولی می باشد:

1-      سنسورهای سرعت : وظیفه نگهداری لحظه به لحظه سرعت چرخ ها را بر عهده دارد.

2-      واحد کنترل الکترونیکی: یک پردازنده الکترونیکی که براساس اطلاعات ورودی، شیرهای برق را کنترل می نماید.

3-      شیرهای برقی: توسط واحد کنترل ECU کنترل می شود. این شیرها ممکن است هیدرولیکی یا پنوماتیکی باشد. این شیرها می تواند مسیر لوله های ترمز را به طور کامل باز و بسته نمایند و یا قسمتی از فشار را انتقال دهند.


مرکز یادگیری سایت تبیان