تبیان، دستیار زندگی
بخش اعتقادات شیعه تبیان به صورت کاملا تخصصی و کاربردی به بررسی اصول اعتقادی شیعه، شرح و بسط اصول دین(توحید، نبوت، معاد)، شرح و بررسی اصول مذهب(عدل و امامت)، پاسخگویی به شبهات طرح شده در اعتقادات و نقد و بررسی فرقه‌های وهابیت، بهاییت و ... می پردازد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : زهرا منسومی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رفع شبهات و ابهامات اعتقادی کاربران

دبیر بخش اعتقادات شیعه تبیان در نمایشگاه قرآن

مصاحبه دکتر جعفری


بخش اعتقادات شیعه تبیان به صورت کاملا تخصصی و کاربردی به بررسی اصول اعتقادی شیعه، شرح و بسط اصول دین(توحید، نبوت، معاد)، شرح و بررسی اصول مذهب(عدل و امامت)، پاسخگویی به شبهات طرح شده در اعتقادات و نقد و بررسی فرقه‌های وهابیت، بهاییت و ... می پردازد. خانم دکتر جعفری، 46 ساله، متولد کرمانشاه، داری دکترای علوم قرآن و حدیث، مشغول به تدریس در دانشگاه علوم قرآنی و دانشگاه تهران و دبیر بخش اعتقادات شعیه تبیان. خانم دکتر جعفری در روز پنج شنبه 29 تیر سال جاری در نمایشگاه قرآن و غرفه موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان حضور یافتند و در خصوص بخش اعتقادات شیعه  توضیح داند.

همکاری شما با تبیان از چه سالی آغاز شد و در چه بخش‌هایی فعالیت داشته‌اید؟

کمتر از یک سال است. تقریبا از نیمه دوم سال 90 همکاری‌ام را با موسسه تبیان در بخش اعتقادات شیعه آغاز کردم.

درباره کارشناسانی که در بخش اعتقادات شیعه مطلب ارائه می‌کنند توضیح دهید؟

کارشناسان این بخش در زمینه‌های مختلف تحصیل کرده‌اند، برخی در سطح خارج حوزه مشغول به تحصیل هستند، و عده‌ای دیگر نیز در رشته‌های علوم قرآن و حدیث، فلسفه، فقه و مبانی حقوق اسلامی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تحصیل کرده‌اند.

برای تهیه مطلب با چه مشکلاتی مواجه هستید؟

مشکلات فراوانی داریم از جمله کمبود کارشناس که این یکی از عمده‌ترین مشکلات ماست چون با کمبود مقاله روبرو هستیم. البته افراد زیادی هستند که توانایی نوشتن مقاله را دارند ولی مقاله‌ای که ما مد نظر داریم کمتر استقبال می‌شود، شاید هم علتش این است که در بخش اعتقادات به دلیل حساسیت موضوع تمایل کارشناسان کمتر است.

برخی موضوعات مانند، در بحث اعتقادی عدل الهی، همچنین مشکلات و مسائل زندگی، تبعیض در جامعه، فقر و غنا و ... در بحث امامت، موضوع ولایت فقیه، به دلیل آنچه نیاز جامعه و موج فکری جامعه است برای ما مهم و قابل تامل و بررسی است

در بخش اعتقادات شیعه چه موضوعات شاخصی برای ارائه مطلب مد نظر شما هستند؟

با توجه به اینکه اصول 5 گانه اعتقادی یعنی توحید، معاد، نبوت، امامت و عدل الهی در راس اعتقادات شیعه و موضوع اصلی مقالات ما قرار دارد ولی ما موضوعات دیگری که نیاز کاربران می‌باشد را رصد می‌کنیم، در واقع ما سوالات، شبهات و ابهاماتی که در ذهن کاربران، نوجوانان، جوانان و به طور کلی جامعه وجود دارد را بررسی کرده و بر اساس آن برخی از مقالات نوشته می‌شود، به عنوان مثال در موضوع اعتقادی عدل الهی که موضوعی است بسیار سوال برانگیز از جمله مشکلات و مسائل زندگی، تبعیض در جامعه، فقر و غنا و ... یا در موضوع امامت، بحثی که بسیار مطرح است موضوع ولایت فقیه است، به همین دلیل آنچه نیاز جامعه و موج فکری جامعه است برای ما مهم و قابل تامل و بررسی است.

مهم‌ترین آسیب‌هایی که در بخش اعتقادات شیعه روبرو هستید چیست؟

اعتقادات بحث تخصصی و سنگینی است خصوصا زمانی که در قالب مقاله آن هم مقاله‌هایی که از جهت تعداد کلمات و صفحات محدود است ارائه شود، یک سری مشکلات و محدودیت هائی برای ما ایجاد می‌کند و این نگرانی را هم برای ما دارد که آیا کاربر ما منظور را دریافت؟ و آیا ابهامی به ابهاماتش اضافه نشده است؟ به همین دلیل ما سعی می‌کنیم نظرات کاربران را مطالعه کنیم که اگر ابهامی وجود داشت در مقالات بعدی لحاظ شود، و این مطلب که ما مطمئن شویم مشکل رفع شده خود موضوع دیگری است و نکته دیگر اینکه، کاربر مباحث را دنبال کند تا بتوانیم به هدف مورد نظر برسیم.

مصاحبه دکتر جعفری

از نظر شما از چه موضوعاتی تا کنون در این بخش غفلت شده است؟ 

تبیان تازه در این زمینه شروع به کار کرده است و شاید زود باشد که در این زمینه نظری بدهم.

چقدر به نظراتی که کاربران برای مطالب تان ثبت می‌کنند اهمیت می‌دهید؟

همان‌طور که گفتم تا حدودی اهمیت می‌دهیم البته از سه بعد، آیا کاربر ما برداشتی که دارد درست بوده است؟، آیا به آن هدفی که داشتیم کاربر رسیده است؟ و آیا اگر ابهامی پیش آمده حل شده است؟

نمایشگاه قرآن در واقع یک عادت سالانه برای مسئولان ما شده است، چرا؟ چون کار نو و جدیدی ارائه نمی‌شود و کارهای جدید و مفید خیلی کم است.

از کاری که در بخش اعتقادات شیعه انجام می‌دهید چقدر رضایت دارید؟

در حوزه اعتقادات این فعالیت اولم نمی‌باشد کارهای جدی‌تری داشتم، در تبیان هنوز اول راه هستیم و کار زیادی ارائه ندادیم که بخواهیم میزان رضایت مندی را بررسی کنیم.

برگزاری هر ساله نمایشگاه‌هایی مثل نمایشگاه قرآن کریم رو تا چه حد در نشر معارف قرآنی و دینی موثر می دانید؟

واقعیت را بگوییم و کم لطفی هم نکرده باشیم خیلی کم است، برای اینکه نمایشگاه قرآن در واقع یک عادت سالانه برای مسئولان ما شده است، چرا؟ چون کار نو و جدیدی ارائه نمی‌شود و کارهای جدید و مفید خیلی کم است.

در صنعت میزان بهره وری یک پروژه محاسبه می‌شود، یعنی این پروژه چقدر هزینه دارد و چقدر نتیجه می‌دهد، بنابر این بین مقدار هزینه صرف شده و تولید، یک تعادل باید وجود داشته باشد، وقتی در صنعت این توجه وجود دارد آیا در مورد انسان و ارتباط او با قرآن این‌گونه فکر می‌شود و این بررسی انجام می‌گیرد؟ حالا که هر ساله این هزینه صرف می‌شود از وقت، نیرو و توان انسانی گرفته تا هزینه‌های مالی چقدر نتیجه گرفته می‌شود؟، واقعا خیلی کم است و اگر تصور ما این است که با چند عکس، تابلو و سیستم و صحنه پردازی واقعا بتوان اعتقادات مردم را درست کرد راه اشتباهی را انتخاب کرده‌ایم.

نکته دیگری که در نمایشگاه کاملا به چشم می‌خورد توجه نکردن به مسائلی است که باید به آن‌ها توجه بیشتری شود یعنی معرفت و شناخت به حقیقت قرآن، در حالی که بیشترین توجه بر روی ظاهر قرآن متمرکز شده است مثل نوشتن قرآن بر روی یک دانه برنج و از این قبیل. متاسفانه برگزاری حلقه‌های معرفتی با حضور اساتید برجسته در نمایشگاه خیلی کم است.

در واقع نمایشگاه قرآن، بخشی از نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال شده است و کار نوئی وجود ندارد. در بخش کتاب هم ما شاهد کتاب‌هایی با محتوای بسیار ضعیف و موضوعات کم اهمیت و یا بی اهمیت همچون جن، سحر و جادو، شیطان و... هستیم، شاید خیلی فروش هم داشته باشد ولی این‌ها نه تنها دید مردم را اصلاح نمی‌کند بلکه به دلیل ضعیف بودن و گاهی اشتباه بودن مطالب سبب انحرافات و اشکالات اعتقادی نیز می‌شود.

لذا این شیوه برگزاری به هدف مورد نظر یعنی نشر معارف قرآن و افزایش معرفت جامعه نخواهد رسید و در حوزه اعتقادات نیز موفقیتی بدست نمی‌آورد.

مصاحبه: مونا ناصرپور 

بخش روابط عمومی تبیان