تبیان، دستیار زندگی
زمان و مکان نقش به سزایی در عبادات ایفا می کنند همانطور که ثواب خواندن یک آیه در ماه مبارک رمضان برابر است با خواندن تمام قرآن در غیر این ماه، و یا دو رکعت نماز در مسجد النبی ثواب ده هزار نماز در غیر آن را دارد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : داریوش عشقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شرطی برای اجابت دعا


زمان و مکان نقش به سزایی در عبادات ایفا می کنند همانطور که ثواب خواندن یک آیه در ماه مبارک رمضان برابر است با خواندن تمام قرآن در غیر این ماه، و یا دو رکعت نماز در مسجد النبی ثواب ده هزار نماز در غیر آن را دارد.


پاک

شرح اولین بخش از دعای افتتاح‏  (2)

بسم الله الرحمن الرحیم

أَیْقَنْتُ أَنَّكَ أَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِینَ فِی مَوْضِعِ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ

وَ أَشَدُّ الْمُعَاقِبِینَ فِی مَوْضِعِ النَّكَالِ وَ النَّقِمَة

ترجمه: یقین دارم كه تو مهربانترین مهربانان عالمى در موضع عفو و بخشش . و سخت‏ ترین منتقمى در موضع عقاب و انتقام‏.

زمان و مکان نقش به سزایی در عبادات ایفا می کنند همانطور که ثواب خواندن یک آیه در ماه مبارک رمضان برابر است با خواندن تمام قرآن در غیر این ماه، و یا دو رکعت نماز در مسجد النبی ثواب ده هزار نماز در غیر آن را دارد.

در این ماه با برکت باید چنان خود را آماده دریافت رحمت الهی بگردانیم تا پایان این زمان دست پر از ماه مبارک رمضان خارج گردیم ان شاء الله.

سومین موضع رحمت الهی پاک نمودن دل از کینه و دشمنی است.

انسان دوست دارد وقتی دعا کرده و به درگاه خداوندی تضرعی می نماید، مشمول رحمت الهی شده و خداوند آن را مورد عنایت ویژه خود قرار دهد.

ظرف رحمت الهی دل انسان است، و خداوند رحمت خود را در دل انسانها جاری می سازد. اگر بخواهیم رحمت واسعه خداوندی، شامل حال ما شود، باید دل را از هر نوع آلودگی بشوییم.

زمانی که ما ظرفی داشته باشیم که درون آن حیوان مرده ای، مثل: سوسک باشد، و برای گرفتن یک ماده غذایی ( مثلا: شیر، ماست، آش و یا ... ) به درب خانه کسی برویم. هیچ یک از افرادی که به آنها مراجعه میکنیم، با وجود اینکه ما را دوست داشته و قصد هم دارند، آنچه از ایشان خواسته ایم، به ما بدهند، اما در ظرف ما چیزی نمی ریزند.

آنها میگویند: که می خواهند آنچه نیاز داریم را به ما بدهند، اما مشکل این است که ظرف ما یک ایرادی دارد، باید اول ایراد را رفع نماییم، تا دیگران هم خواسته ما را اجابت کنند.

ظرف رحمت الهی دل انسان است، و خداوند رحمت خود را در دل انسانها جاری می سازد. اگر بخواهیم رحمت واسعه خداوندی، شامل حال ما شود، باید دل را از هر نوع آلودگی بشوییم

اینجا باید دقت شود که با تشبیه قلب و ظرف و همچنین سوسک مرده به کینه، دشمنی و ...  می فهمیم، همانگونه که تا ظرفم را پاک نکنم، کسی چیزی درون آن برایم نمی ریزد،  برای اینکه دل ما، مملو از رحمت الهی شود، نیاز است که دلهایمان را پاک کرده و از هر گونه آلودگی بشوییم.

شاید، وقتی به درب خانه خدا می رویم، خداوند تبارک و تعالی به ما بگوید: که ای بنده من، رحمت من بی پایان و واسعه است، و من تو را نیز دوست می دارم، اما ظرفی که برای دریافت رحمت بی کران من آورده ای، کثیف بوده و آلوده به کینه و  دشمنی می باشد، اول دل خود را تمیز کن، تا من هم رحمتم را در دل تو جاری نمایم، این یک اصل پذیرفته است که، کسی عسل را در ظرف کثیف و آلوده نمی ریزد.

رمضان المبارک

پس بیایید تا دیر نشده و فرصت ماه پر برکت رمضان باقی است، با بخشش دیگران و بیرون بردن کینه و دشمنی از دلهایمان، خود را آماده در یافت رحمت بی کران الهی بگردانیم.

چهارمین موضع رحمت الهی اطاعت از خدا و پیامبر (صل الله علیه و اله)

وَ أَطیعُوا اللَّهَ وَ الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

ترجمه: از حكم خدا و رسول او فرمان برید، باشد كه مشمول رحمت و لطف خدا شوید. (132/ ال عمران).

در قرآن آیات زیادی سفارش به اطاعت از رسول گرامی اسلام کرده است.

- قل اطیعوا الله و الرسول :: بگو از خدا و رسولش اطاعت كنید. (32/آل عمران)

- و اطیعوا الله و الرسول لعلكم ترحمون :: از خدا و رسولش اطاعت كنید شاید مورد رحمت واقع شوید. (132/آل عمران)

- اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و... :: از خدا و رسولش اطاعت كنید... (59/نساء).

وقتی به درب خانه خدا می رویم، خداوند تبارک و تعالی به ما بگوید: که ای بنده من، رحمت من بی پایان و واسعه است، و من تو را نیز دوست می دارم، اما ظرفی که برای دریافت رحمت بی کران من آورده ای، کثیف بوده و آلوده به کینه و دشمنی می باشد، اول دل خود را تمیز کن، تا من هم رحمتم را در دل تو جاری نمایم، این یک اصل پذیرفته است که، کسی عسل را در ظرف کثیف و آلوده نمی ریزد

دلیل امر به اطاعت:

اولاً: پیامبر اسلام (صل الله علیه و اله) جز وحی و سخن خداوند متعال چیزی نمی گوید، یعنی: هر چه امر و نهی دارد، امر و نهی الهی است. و ثانیا:ً دستورات و اوامر الهی را بدون كم و زیاد، همان طوری كه بوده، به مردم ابلاغ فرموده است و درعرصه های دریافت و ابلاغ وحی كوچكترین كم و زیادی نكرده است.

پیامبر اسلام (صل الله علیه واله) براساس لطف و رحمت حضرت حق تعالی ، جز اینكه مردم خوشبخت و سعادتمند شوند و از عذاب های دنیوی و اخروی نجات یابند مقصودی ندارد. حال اگر كسی با این هدف حضرت رسول (ص) به مخالفت برخیزد ، خود را دچار انواع عذاب های دنیوی و اخروی می كند.

اما افرادی که به دستورات و فرمایشات رسول گرامی اسلام (صل الله علیه و اله)، توجه کرده و سعی در اجرای آن داشته باشند، در واقع خود را در موضع رحمت الهی قرار داده و از این رو سزاوار رحمت الهی می شوند.

گوش دادن به دستورات و تکالیف یک معلم، جز رشد و کمک به شاگردان، ثمر دیگری ندارد. و دانش آموزانی که بیشتر و بهتر حرف گوش می دهند، بیشتر مورد عنایت معلم واقع می گردند.

                                                                                                                                             داریوش عشقی

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان

 

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.