آیا بوی عطر یا ادکلن روزه را باطل می کند؟
امام على علیه السلام فرمودند: خداوند روزه را واجب کرد تا به وسیله آن اخلاص خلق را بیازماید.
قال امیرالمومنین علیه السلام: فرض الله … الصیام ابتلاء لاخلاص الخلق.
مراتب و درجات روزه
براى كسى كه روزه مى گیرد، از نظر مرتبه و درجه مراتبى را بیان كرده اند:
اول، روزه عوام: این روزه با خوددارى از مبطلات و مفطرات روزه كه فقها و مراجع تقلید در رساله هاى عملیّه خود نوشته اند، تحقّق مى یابد; یعنى اگر كسى در روزهایى كه روزه مى گیرد، از چیزهایى كه روزه را باطل مى كند خوددارى كند، این درجه براى او در نظر گرفته شده است.
دوم، روزه خواص: این درجه و رتبه از مرتبه اولى بالاتر است و آن اینكه علاوه بر انجام امورى كه در روزه عوام گفتیم، باید اعضاى بدن خود را از مخالفت با خداوند باز دارد. در روایات اسلامى آمده است: روزه آن است كه شخص صائم غیبت نكند; دروغ نگوید; تهمت نزند و ...
سوم، روزه خواصّ خواص (خاص الخاص): این روزه براى كسانى مقدور است كه از غیر خدا هر چه هست اجتناب كنند; آنهایى كه غیر از خدا كس دیگر را به دل راه نمى دهند و قلب خود را مهیّاى دستورهاى الهى مى دادند و مصداق «قَلْبُ الْمُۆْمِن عَرْشُ الرَّحْمن» مى باشد. البته هر سه قسم فوق موجب اسقاط تكلیف مى شود، امّا روزه قسم سوم، برترین و سودمندترین قسم روزه براى انسان هاست.
حال که با درجات متفاوت روزه داران آشنا شدیم پاسخ بعضی پرسشهایمان را از احکام روزه در می یابیم:
سۆال: اگر کسی دندان مصنوعی خود را در حال روزه برای مسواک زدن بیرون آورده و سپس در دهانش بگذارد آیا روزه او باطل است یا خیر؟
جواب: اشکال ندارد، لکن اگر دندان تر است آب اضافی آن را از دهان بیرون بریزند. (ر.ک: جامع المسائل آیه الله فاضل، ج1، ص 148، س 544)
سۆال: غرغره کردن در حال روزه چه حکمی دارد؟
جواب: اگر قطرات آب به حلق نرسد و همه آب را بیرون بریزد اشکال ندارد. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 979، م 1690)
جواب: اگر آب مسواک به حلق نرسد و بتوانید پس از مسواک هم، آبهای خارجی را از دهان بیرون بریزید اشکال ندارد. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 926، م 1573)
سۆال: اگر در حال روزه بوی غذا و غبار غلیظ یا دود سیگار به حلق و مشام برسد چه حکمی دارد؟
جواب: بوی غذا اشکالی ندارد، لکن نباید غبار غلیظ و دود سیگار و امثال آن را به حلق رساند و لازم است از رسیدن آنها به حلق جلوگیری کرد. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 938)
سۆال: لطفا در خصوص اماله کردن با چیزهای روان که روزه را باطل می کند توضیح دهید؟
جواب: اماله کردن یک نوع معالجه در طب قدیم بوده که بعضی از مواد داروئی روان را از طریق مخرج وارد روده بزرگ می نمودند (اکنون از شیاف استفاده می شود) که این کار موجب بطلان روزه می گردد. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 956، م 1645)
سۆال: آیا بوی عطر یا ادکلن روزه را باطل می کند؟
جواب: مبطل روزه نیست. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 962، م 1657)
فرآوری: آمنه اسفندیاری
بخش احکام اسلامی تبیان
منابع:
کتاب: رمضان ماه خدا ـ زین العابدین احمدی ، حسنعلی احمدی
سایت شیعه سرچ
سایت شیعه ها
سایت اندیشه قم