قیصر فانتزی ده نمکی

آخرین لوكیشن فیلمش، تكیه پایین تجریش است، جایی كه مردمان كوچه و بازار محله قدیمی تهران به آن سرك میكشند و با بازیگرانش عكس یادگاری میگیرند و پیرزن زنبیل به دست محله برای دیدن اكبر عبدی ساعتها میایستد.
این لوكیشن كه شباهت قریبی به خیابان آبمنگل فیلم «قیصر» دارد، پر است از چرخدستیهایی كه میوههای فصل روی آن با دقت خاصی چیده شدهاند. گروه، سكانس دیدار هیات امنای مسجد با حاج شریف ـ با بازی محمدرضا شریفینیا ـ را در فرشفروشی «الغدیر» فیلمبرداری میكنند. در این سكانس اكبر عبدی، محمدرضا شریفینیا، و اسماعیل خلج بازی میكنند. كامران تفتی و اسدالله یكتا هم حضور دارند و یكتا بازیگر قدیمی سینما كنار استكانها و قلیانهای صحنه خمیازه میكشد.
محمدرضا شریفینیا در چهارمین همكاریاش با مسعود دهنمكی دوباره در نقش یك حاجی بازاری حضور دارد. خودش معتقد است این نقش فقط 20 درصد با حاجی گرینف «اخراجیها3» متفاوت است. او درباره دلایل همكاری مجددش با دهنمكی میگوید: این فیلمنامه برخلاف اخراجیها، یك فیلم كاملا جدی است و با یك موقعیت متفاوت نوشته شده است و به خاطر نو و جذاب بودن سوژه با دهنمكی همكاری كردم.

پای ثابت فیلمهای دهنمكی كه بازی در نقش روحانی «رسوایی» را به خاطر حفظ راكوردهای سریال «كلاه پهلوی» از دست داده، میگوید: ابتدا قرار بود نقش روحانی را بازی كنم، اما زمان فیلمبرداری تغییر كرد و برنامههایم عوض شد. باید برای ایفای این نقش 10 كیلو وزن كم میكردم، چون روحانی فیلم باید شخصی وارسته، عارف و لاغر اندام میبود. من هم باید راكورد بازیام را در سریال كلاه پهلوی حفظ میكردم و این طور شد كه نقش روحانی به اكبر عبدی واگذار شد.
شریفینیا كه مسئولیت انتخاب بازیگران این فیلم را برعهده دارد، درباره این انتقاد كه بازیگران رسوایی سرشناس نیستند، میگوید: 3 بازیگر سرشناس در این فیلم بازی میكنند، ظرفیت فیلم بیش از این اجازه نمیدهد. این فیلم نقش دیگری ندارد كه بازیگران سرشناس همكاری داشته باشند.
او بازی الناز شاكردوست در نقش اول زن فیلم را میستاید و میگوید: این نقش برای خانم شاكردوست نقش ویژهای است. نوشتن چنین نقشی برای یك زن در سینمای ایران كمتر رخ میدهد. سینمای ما مردانه است و بندرت پیش میآید كه فیلمی با قهرمان زن نوشته شود.
مسعود دهنمكی در عین حال كه موضوع فیلمش را مهم میداند میگوید: قصه رسوایی را فقط كسانی نمیفهمند كه خود را در ماشینهایی با شیشههای دودی از جامعه جدا كردهاند
دهنمكی این فیلم را كه سه شخصیت اصلی دارد، از موضوع روز جامعه وام گرفته است و آن را با الهام از زندگی عرفایی كه به چشم خود دیده، ساخته است. به همین دلیل بازیگران اجازه بداههپردازی و حذف و اضافه كردن از دیالوگها را ندارند.

كامران تفتی بازیگر نقش «جعفر سریش» هم در این باره میگوید: آقای دهنمكی رسوایی را در ذهنش ساخته و دكوپاژ ذهنیاش آماده است. او در نوع هدایت بازیگران، جنس و لحن كلی فیلم وسواس خاصی دارد؛ بخصوص روی دیالوگها. او جعفر سریش را كه گندهلات محله است در ادامه نقش مجید سوزوكی میداند و میگوید: جعفر جزو لاتهای محله است كه ما بهازای بیرونی دارد و اگر تعادل را رعایت كند، مجید سوزوكی و حسام نوابصفوی در «اخراجیها 2» میشود.
تفتی میگوید: قیصر از گرمابه نواب بیرون میآید و تیر آخر او آسیبشناسی دوران اجتماعی خودش است. این فیلم آسیبشناسی دوران كنونی است با این تفاوت كه قهرمانش الناز شاكردوست است.
در شلوغی پشت صحنه، اكبر عبدی كه در نقش یك روحانی در این فیلم ظاهر شده، در آرامش كامل و سكوت روی فرشها نشسته تا نوبت كارش برسد. حضور او در این نقش كه پیش از این قرار بود محمدرضا شریفینیا آن را بازی كند، با حواشی روبهرو بود. دهنمكی برخلاف نظر مخالفان معتقد است اكبر عبدی در این نقش بسیار درخشان ظاهر شده و بازی متفاوتی ارائه كرده است.
دهنمكی میگوید: نقش عبدی در این فیلم طنز نیست. من از محبوبترین بازیگر ایران در نقش یك روحانی استفاده كردهام تا مردم با او همراه باشند و این میتوانست درستترین انتخاب باشد.
این كارگردان سینما معتقد است در عین حال كه موضوع فیلمش مهم است، اما داستان جدیدی نیست. او میگوید: قصه رسوایی را تنها كسانی نمیفهمند كه خود را در ماشینهایی با شیشههای دودی از جامعه جدا كردهاند.

او كه به عنوان كارگردان فیلمهای پرفروش سینما شناخته میشود، درباره میزان فروش رسوایی پیشبینی خاصی ندارد و معتقد است با وجود گفتن داستانی اجتماعی، نگاهی هم به جذب مخاطب داشته است.
دهنمكی كه در رسوایی در به تصویر كشیدن طبقه فرودست جامعه به سریال «دارا و ندار» نزدیك شده، باز هم نگاه انتقادی خود را نسبت به مناسبات اجتماعی حفظ كرده است. او كه از 28 روز فیلمبرداری خسته است، میگوید: در رسوایی تلاش كردهام تا نگاه منتقدانه به جامعه داشته باشم و نگاه جامعه به زن را بررسی كنم.
وقتی از موج مخالفتهای رودرروی او صحبت میشود، پاسخ میدهد: اگر موج منفی سبب میشود تا فیلمهای من 8 میلیارد فروش داشته باشد، امیدوارم این موج ادامه داشته باشد، اما تمام كسانی كه با فیلمهای من مخالف هستند، مخاطبان سینما نبوده و تنها از بدنه سینما هستند.
در حالی كه گروه فیلمبرداری كمكم به پایان كارشان نزدیك میشوند، تكیه تجریش همچنان پر از كسانی است كه میخواهند بازیگران فیلم را ببینند و به دنبال راهی برای بازیگر شدن بچههایشان هستند.
منبع:آزاده كریمی / جامجم