توصیف تصویری شارمغناطیسی
این امكان وجود دارد كه برای شارمغناطیسی یك توصیف تصویری ارائه شود زیرا اندازه میدان مغناطیسی B متناسب با تعداد خطوط میدان در واحد سطح است، البته سطحی كه عمود بر خطوط میدان باشد.
به عنوان مثال اندازه B در شكل الف سه برابر بزرگتر از اندازه B در شكل ب است زیرا تعداد خطوط میدان كه از سطح مشخص عبور میكند در این دو تصویر به نسبت ٣ به ١ میباشد.
از آن جا كه برای یك سطح مشخص، شار مستقیماً متناسب با B است بنابراین شار عبوری در شكل الف سه برابر شار عبوری از شكل ب خواهد بود.
ب | الف |
پس شارمغناطیسی متناسب با تعداد خطوط میدان است كه از سطح عبور میكند.
توصیف تصویری شار برای حالتی است كه سطح نسبت به B مایل است نیز به كار میرود.
به عنوان مثال وقتی حلقه در شكل زیر از زاویه به ٦٠ و ٩٠ میچرخد، تعداد خطوط میدان كه از سطح میگذرد (به ناحیه آبی رنگ در هر تصویر توجّه كنید) به نسبت 8 به 4 به ٠ یا 2 به 1 به ٠ تغییر میكند.
حال به تمرینی که برای شما در نظر گرفته شده است توجه فرمایید:
تمرین :
جریانی به شدّت 7/5 A از یك سیملوله به طول ٤٠cm و شعاع cm ٥/٢ كه مشتمل بر ٦٠٠ دور سیم است میگذرد. شار عبوری از این سیملوله را بهدست آورید.
میدان مغناطیسی B درون سیملوله، یكنواخت و در جهت محور سیملوله است. بنابراین خطوط میدان بر سطح حلقههای سیملوله عمود هستند. پس برای بهدست آوردن شار كافی است اندازه B را در NA ضرب كنیم. اما از قبل میدانیم شدّت میدان مغناطیسی داخل سیملوله برابر است. N در این رابطه معادل یا مقدار دور سیملوله در واحد سطح میباشد.
مساحت سطح مقطع سیملوله نیز از رابطه بهدست میآید. با تركیب مطالب فوق خواهیم داشت:
با مقدار گذاری در رابطه فوق داریم:
مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: محسنی تنظیم: مریم فروزان کیا