تبیان، دستیار زندگی

پارگی طحال چه نشانه‌هایی دارد؟

طحال اندامی است که درست زیر قفسه سینه و در سمت چپ بدن قرار گرفته است. اگر طحال پاره شود، فرد وضعیت اضطراری و اورژانسی پیدا می کند و باید فورا تحت درمان قرار گیرد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : زهره لطیفی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پارگی طحال


اولین و مهم‌ترین نقش طحال در بدن، تصفیه خون می‌باشد. طحال، گلبول‌های قرمز فرسوده و آسیب دیده در جریان خون را شناسایی کرده و آنها را از جریان خون خارج می‌کند. همچنین کمک می‌کند تا بدن دچار عفونت نشود.

 

علل پاره شدن طحال

- طحال ممکن است در اثر ضربه وارده به شکم، مثلا در یک حرکت ورزشی و یا در یک تصادف رانندگی، پاره شود و فرد دچار خونریزی داخلی شود.

 

- طحال ممکن است به عللی بزرگ شده و پاره شود، مثلا هنگامی که گلبول های قرمز در طحال تجمع کنند، سبب بزرگ شدن طحال می شوند که می تواند به دلیل بیماری های کبدی یا سرطان خون و یا مونونوکلئوز باشد.

 

پارگی طحال نیاز فوری به درمان دارد و باید سریعا به اورژانس اطلاع دهید.

اگر این پارگی درمان نشود، احتمال دارد که فرد در اثر خونریزی داخلی بمیرد، زیرا طحال حاوی مقدار زیادی گلبول های قرمز می‌باشد که با پاره شدن آن، مقدار زیادی خون به حفره شکم وارد می شود و می تواند برای فرد کشنده باشد.

 

علایم پاره شدن طحال

- درد در قسمت فوقانی و چپ شکم

- احساس درد و ناراحتی هنگام لمس کردن بخش فوقانی و چپ شکم

- احساس گیجی و سبکی سر

- کاهش فشار خون به دلیل خونریزی داخلی

- درد شانه چپ

- تاری دید

- بروز علایم شوک مانند رنگ پریدگی، بی قراری و غش کردن

پارگی طحال نیاز فوری به درمان دارد و باید سریعا به اورژانس اطلاع دهید

 

هنگامی که به پزشک مراجعه می‌کنید

پزشک متخصص پس از بررسی وضعیت فرد و بررسی علایم پارگی طحال، مراقبت های پزشکی را در این خصوص به کار می گیرد.

 

1- معاینه بدنی: پزشک دست خود را بر روی شکم فرد گذاشته و با اعمال فشار، اندازه طحال او را تخمین می‌زند و بررسی می‌کند که آیا فرد هنگام لمس طحال، درد دارد یا نه؟

 

2- کشیدن مایع از شکم بیمار: پزشک با سوزن مخصوص مایع شکم فرد را خارج می‌کند. پزشک این مایع را بررسی می‌کند تا ببیند آیا خون در آن وجود دارد یا نه. وجود خون در این مایع، نشان دهنده خونریزی داخلی می‌باشد و باید درمان را فورا شروع کرد.

 

3- عکسبرداری از شکم: اگر پس از معاینه بدنی و کشیدن مایع از شکم، پزشک هنوز به طور قطعی پارگی طحال را تشخیص نداده باشد، آزمایش های تصویربرداری مثل سی تی اسکن را برای فرد تجویز می‌کند.

  

زندگی پس از برداشتن طحال چگونه است؟

اگر طحال فرد برداشته شود، فرد در معرض ابتلا به عفونت های جدی قرار خواهد داشت.

پزشک به این گونه افراد توصیه می‌کند که حتما مراقب سلامت خود باشند و سالانه واکسن آنفلوانزا و ذات الریه را تزریق کنند.

به خصوص برای کودکان آنتی بیوتیک های پیشگیری کننده از بیماری ها به صورت طولانی مدت تجویز می شود.

 

درمان پارگی طحال

برخی جراحت های خفیف طحال بدون جراحی بهبود می یابند. ولی ممکن است چند روز در بیمارستان بستری شوید. پزشک مراقبت های لازم مثل تزریق خون را انجام می دهد تا خون های از دست رفته جبران شود.

 

جراحی

اگر پارگی طحال قطعی شود، فرد را فورا به اتاق عمل جراحی می برند.

جراحی طحال، تنها با چند برش کوچک در قسمت شکم صورت می گیرد که جراحی لاپاراسکوپی نام دارد. در این جراحی لنز دوربین را وارد بدن می‌کنند و از طریق مشاهد مانیتور، عمل جراحی لاپاراسکوپی را انجام می دهند.

 

1- جراحی برای ترمیم طحال: اگر طحال دچار پارگی سطحی و سوراخ های مختصری شده باشد، پزشک با زدن بخیه، جراحت‌های طحال را ترمیم می‌کند.

در طی رانندگی دقت کنید و با سرعت بیجا، جان خود و دیگران را به خطر نیندازید تا در اثر تصادف دچار مشکلاتی مانند پارگی طحال نشوید

 

2- جراحی برای برداشتن قسمتی از طحال: اگر فقط قسمتی از طحال پاره شده باشد، جراح قسمت آسیب‌دیده را برمی دارد.

 

3- جراحی برای برداشتن کامل طحال: اگر پزشک تشخیص دهد که آسیب وارده به طحال آنقدر شدید است که دیگر امیدی به بهبودی آن نیست و برای فرد خطرناک است، کل طحال را برمی دارد.

 

پیشگیری از پارگی طحال

سعی کنید از انجام ورزش‌های خطرناک و آسیب رسان به ناحیه شکم، جدا خودداری کنید.

 

در طی رانندگی دقت کنید و با سرعت بیجا، جان خود و دیگران را به خطر نیندازید تا در اثر تصادف دچار مشکلاتی مانند پارگی طحال نشوید.

 

لباس مناسب بپوشید تا کاملا روی شکم شما را بپوشاند تا اگر ضربه ای به شکم وارد شد، از آن محافظت کند .


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.