یک خط پایان برای مجردها
زمانی که آن دو همدیگر را در حیاط دانشگاه دیدند هیچ وقت فکر نمیکردند که در یک مراسم جمعی با دیگر هم کلاسیهایشان بر سر یک سفره عقد بنشینند و به طور نمادین پیمان زناشویی ببندند.
ازدواجهای دانشجویی چند سالی است که در جهت تبلیغ ساده زیستی و ترویج فرهنگ ازدواج در دانشگاه های مختلف اعم از آزاد و دولتی رواج یافته است. اما آیا میتوان گفت برگزاری این گونه جشنها به ترغیب جوانان به امر ازدواج علی رغم تمامی مشکلات موجود، بیانجامد یا خیر؟
تصمیم به ازدواج را میتوان مهمترین تصمیم زندگی هر فرد برشمرد، تصمیمی که نه میتوان، برخوردی احساسی و مقطعی با آن داشت و نه میتوان از موانع کوچک و یا کم ارزشتر از ازدواج، سدی بزرگ در برابر زندگی زناشویی ساخت.
دوران دانشجویی بهترین زمان برای ازدواج است و علاوه بر کاهش سن ازدواج تأثیر عمده ای بر تمرکز احساسات فرد و آرامش درونی دارد.
آمار طلاق در زوجهای دانشجو نشان میدهد که چون ازدواج دانشجویی در یک محیط نخبگی با شناخت خوب و آگاهانه و در یک مقطع سنی مناسب صورت میگیرد، پایدارتر است؛ و نیاز است که مسئولان امر در این زمینه با ارائه برنامه های راهبردی و ترویج این نوع ازدواج در قالب ازدواجهای آسان تلاش بیشتری داشته باشند.
هیچ فعالیت سازمان دهی شده ای برای ترویج فرهنگ ازدواج دانشجویی صورت نگرفته
یک معاون دفتر نهاد مقام معظم رهبری اظهار داشت: تاکنون هیچ فعالیت سازمان دهی شده در خصوص ترویج فرهنگ ازدواج دانشجویی صورت نگرفته است.
حجت الاسلام مرتضی حجازیان اظهار داشت: در سال گذشته، بیش از 260 زوج در مراسم جشن ازدواج دانشجویی ثبت نام کرده بودند که این امر نشان از اقبال زیاد دانشجویان به مبحث ازدواج است.
وی افزود: در جشن ازدواج دانشجویی تنها از دانشجویانی که ازدواج کردند ثبت نام میشود و در مراحل قبل از ازدواج دخالتی نمیشود و کارگاههایی که پیرامون این جشن ازدواج برگزار میشود تنها اختصاص به مسائل بعد از ازدواج دارد و در موضوعات پس از ازدواج تأثیر چشمگیری دارد.
معاون دفتر نهاد مقام معظم رهبری تصریح کرد: برای ترویج فرهنگ ازدواج در دانشگاه تنها مشاوران نهاد آن هم به صورت غیر رسمی و غیرمتمرکز هر هفته در خوابگاهها حاضرشده و به دانشجویان مشورت میدهند و انجام این کار به صورت موثر و سازمان دهی شده نیازمند همکاری ارگانها و نهادهای متولی در خصوص جوانان است.
برای ترویج فرهنگ ازدواج در دانشگاه تنها مشاوران نهاد آن هم به صورت غیر رسمی و غیرمتمرکز هر هفته در خوابگاهها حاضرشده و به دانشجویان مشورت میدهند و انجام این کار به صورت موثر و سازمان دهی شده نیازمند همکاری ارگانها و نهادهای متولی در خصوص جوانان است.
حجازیان با بیان این که ازدواج دانشجویی در کاهش سن ازدواج در دانشگاه موثر بوده است، گفت: ازدواج دانشجویی چندان تأثیری در ترویج فرهنگ ازدواج آسان در جامعه نداشته زیرا بیشتر این ازدواجها بدون دخالت نهادها و به صورت عرفی و با توجه به ارزش و رسوم خانوادهها صورت میگیرد.
وی افزود: اگر بتوانیم فرهنگ ازدواج آسان را در دانشگاه نهادینه کنیم میتوانیم جامعه را هم دچار تغییر کنیم زیرا الگوپذیری جامعه از قشر دانشگاهی بسیار زیاد است.
این معاون، یادآور شد: همکاری ارگانهای مختلف در مسائل مربوط به ازدواج جوانان موجب کارآمدی ازدواجهای دانشجویی و تأثیر گذاری آنها در جامعه میشود.
تنها دو درصد از ازدواجهای دانشجویی منجر به طلاق میشوند/ ازدواجهای دانشجویی نیازمند برنامه راهبردی
حجت الاسلام محمد بیگی میگوید: با توجه به اینکه در طول ده سال گذشته تعداد جداییها در ایران تقریباً 3 برابر شده و از 50 هزار مورد در سال 1379 به بیش از 150 هزار مورد در سال 1389 رسیده است و بر اساس آمارها به ازای هر 7 ازدواج یک مورد به طلاق میانجامد، با تمام این شرایط درصد طلاق در ازدواجهای دانشجویی خیلی پایینتر از نمونه غیر دانشگاهی آن است و تنها دو درصد از ازدواجهای دانشجویی منجر به طلاق میشود، این یعنی دانشجویان ما از بحث طلاق تأثیر نمیپذیرند.
این روانشناس، با بیان اینکه عدم در نظر گرفتن موقعیتهای خانوادگی و تفاوت فرهنگها از مهمترین علل طلاق در این ازدواجها است، اظهار کرد: با این حال ازدواج دانشجویی بهترین نوع ازدواج بوده و کمترین نرخ طلاق را در بین ازدواجها دارد.
وی افزود: ازدواج دانشجویی نه تنها سن ازدواج را کاهش داده بلکه به سلامتی محیط دانشگاه و پژوهش محوری در این محیط کمک بسیار موثری میکند.
حجت الاسلام بیگی یادآور شد: باید یک برنامه راهبردی برای حمایت از ازدواج دانشجویی صورت گیرد که این موضوع نیازمند کمک هرچه بیشتر نهادهای مختلف است تا شیرینی ازدواج دانشجویی به دلیل مشکلات اقتصادی در کام دانشجویان تلخ نشود.
نکات مثبت ازدواج دانشجویی بیش از سختیهای آن است
یک دانشجوی روان شناسی در خصوص ازدواج دانشجویی گفت: نکات مثبت ازدواج دانشجویی بیش از سختیهای آن است.
آرزو گلستانی با بیان این که ازدواج دریایی از آرامش را برای انسان فراهم میکند، ادامه داد: ازدواج مهمترین امر در زندگی هر انسانی است که عمدهترین نقش را در آینده وی رقم میزند.
وی افزود: اگر دانشجویان در دوران دانشجویی با شناخت و آگاهی اقدام به ازدواج کنند نه تنها سن ازدواج پایین آمده بلکه با آرامش خاطری که به دست میآورند میتوانند دوران تحصیل خود را با موفقیتهای بیشتری پشت سر بگذارند.
این دانشجو تصریح کرد: ازدواج دانشجویی علی رغم برخی از مشکلاتی که دارد ولی با قناعت و صبوری میتواند آینده ای بسیار درخشان را برای زوجها به دنبال داشته باشد.
گلستانی عدم شناخت دقیق طرفین از هم و نادیده گرفتن ارزشها و تفاوتهای فرهنگی را از مهمترین عوامل عدم موفقیت در ازدواج دانشجویی عنوان کرد و گفت:حرکت نهاد در خصوص برگزاری جشن ازدواج دانشجویی و ترویج فرهنگ ازدواج آسان قابل تقدیر است ولی به دلیل این که از میان راه آغاز میشود تأثیر گذاری زیادی ندارد.
وی یادآور شد: خودشناسی مهمترین محوری است که موفقیت ازدواج چه در سطح دانشگاه و چه در سطح جامعه را به دنبال دارد.
عدم حمایت مسئولان از ازدواجهای دانشجویی
دانشجوی مهندسی عمران، حمایت مالی از دانشجویانی را که ازدواج کردند اساسیترین نیاز ازدواج دانشجویی عنوان کرد و گفت: هیچ حمایت مادی و معنوی توسط نهادهای مختلف از زوجهای دانشجو صورت نمیگیرد.
سینا جلالی اظهار داشت: علی رغم سخنانی که مسئولان در تشویق جوانان برای ازدواج بیان میکنند ولی هیچ حمایتی پس از ازدواج از زوجهای جوان به خصوص زوجهای دانشجویی صورت نمیگیرد و حمایتهای مسئولان در حد یک حرف است.
بدون اینکه نهادهای ازدواج (نهاد تأمین شغلی، معیشتی و نهاد آموزشهای اجتماعی) را شکل دهیم و شاید به رغم تأثیرات مثبتی که از این ازدواجها انتظار میرود بسیاری از مشکلات از جمله افزایش ناکامیها، افت تحصیلی و درگیریهای درون خانواده را شاهد باشیم و در این زمینه نیازمند این هستیم مسئولان چاره جویی کنند تا شیرینی این نوع ازدواجها به دلیل مشکلات به کام زوجین تلخ نشود و رواج این نوع ازدواجها را به عنوان ازدواج آسان و پایدار در سطح جامعه شاهد باشیم.
وی افزود: در کشور ما علی رغم سخنانی که راجع به ازدواج آسان و ساده زیستی در ازدواج صورت میگیرد رسانه ملی زندگی تجملی از زوجهای جوان به نمایش میگذارد و سطح توقعات را در جامعه دگرگون میکند.
جلالی ادامه داد: ازدواج دانشجویی ثمرات پرباری در زندگی دانشجو دارد و اگر مسئولان دانشگاه تسهیلات بیشتری برای زوجهای دانشجو فراهم کنند سپری کردن دوران دانشجویی برای زوجهای متأهل راحتتر میشود.
وی یادآور شد: اگر حمایت مالی و مبحث اشتغال جوانان حل شود مطمئنیم نیاز به یادآوری ازدواج به جوانان نیست در غیر این صورت برنامه ریزی برای تشویق جوانان به ازدواج فایده ای نخواهد داشت.
در کشور ما تشویق به ازدواجهای دانشجویی و ایجاد این نوع از ازدواج وجود دارد اما بدون اینکه نهادهای ازدواج (نهاد تأمین شغلی، معیشتی و نهاد آموزشهای اجتماعی) را شکل دهیم و شاید به رغم تأثیرات مثبتی که از این ازدواجها انتظار میرود بسیاری از مشکلات از جمله افزایش ناکامیها، افت تحصیلی و درگیریهای درون خانواده را شاهد باشیم و در این زمینه نیازمند این هستیم مسئولان چاره جویی کنند تا شیرینی این نوع ازدواجها به دلیل مشکلات به کام زوجین تلخ نشود و رواج این نوع ازدواجها را به عنوان ازدواج آسان و پایدار در سطح جامعه شاهد باشیم.
فرآوری: نسرین صفری بخش اجتماعی تبیان
منابع: خبرنامه دانشجویان ایران/خبر گزاری مهر/سایت آتش آباد