نرم افزارهای اجتماعی(1)
تعریف دقیق مفهوم نرم افزارهای اجتماعی بسیار دشوار است چون این اصطلاح طیف گستردهای از ابزارهای اینترنتی را در بر میگیرد. بسیاری حتی خود اینترنت را یک نرم افزار اجتماعی میدانند. اما در اکثر تعاریف بر ویژگی ارتباط و تعامل دوسویه این نرم افزارها تاکید شده است.
از این نظر برخی از رسانهها و فناوریهای قدیمیتر مثل فهرست تماسها در ایمیل را هم باید یک رسانه اجتماعی دانست .
با این همه بسیاری از کاربران این اصطلاح را فقط به فناوریهای اینترنتی جدیدتری مثل ویکیها و وبلاگها و شبکههای اجتماعی اطلاق میکنند. اما بسیاری معتقدند که اصطلاح نرم افزارهای اجتماعی را فقط نباید به یک یا چند نرم افزار خاص اطلاق کرد، بلکه باید آن را به ارتباطات رایانهای اطلاق کرد که باعث شکل گیری یک گروه و اجتماعی از کاربران اینترنت میشود.
در اینجا به معرفی و تعریف انواع شبکه های اجتماعی می پردازیم:
نرم افزارهای خدمات پیام فوری:
این نرم افزارهای کاربران را قادر میکنند از خدمات ارسال پیام فوری استفاده کنند و با دیگر کاربرانی که در هر کجای جهان به این نرم افزارها دسترسی دارند، ارتباط برقرار کنند. یاهو مسنجر، گوگل تاک،ام اس ان مسنجر از جمله محبوبترین نرم افزارهای اجتماعی هستند که کاربرد فردی دارند. فناوریهای چت آنلاین نیز از جمله مهمترین نرم افزارهای اجتماعی است.
گروه افزار نرم ها:
افزارهایی مثل Moodle، Landing Pages، Enterprise Architecture و Sharepoint از جمله این گروه افزارها است. هدف اصلی گروه افزارها به اشتراک گذاری اطلاعات و دادههایی مثل فایلها، عکسها، متن و غیره برای مقاصد تجاری و آموزشی بین گروهی از افراد است. به گروه افزارها نرم افزارهای گروهی یا جمعی نیز میگویند.
فروم های اینترنتی:
فرومها از دیگر ابزارهای اجتماعی محسوب میشوند. فرومها در واقع وب سایتهایی هستند که گروهی از کاربران میتوانند در آنجا در مورد موضوعات مختلف به بحث و تبادل نظر بپردازند. بسیاری از این فرومها همگانی هستند و هر کسی میتواند به صورت رایگان عضو آنها شود، اما برخی دیگر خصوصی ترند و کاربران برای عضویت در آن میبایست حق عضویت بپردازند.
ویکی ها:
ویکی یک صفحه اینترنتی است که بازدیدکنندگان میتوانند مطالب و محتواهای مندرج در آن را ویرایش کنند. ویکی پدیا، ویکیشنری، ویکی سورس و میت بال ویکی از جمله معروفترین ویکیها هستند. ویکیها توانستهاند به پورتالهای اجتماعی برای کاربران فردی تبدیل شوند و در بسیاری از موارد جایگزین دیگر پورتالهای رایج اینترنتی شوند.
وبلاگ ها:
بلاگ یا وبلاگ شبیه یک نشریه آنلاین است. در فضای اینترنت هر کاربر میتواند برای خود وبلاگی ثبت کند و در آن به صورت دورهای به انتشار پیامها و مطالب مورد علاقه خود بپردازد و به بازدیدکنندگان اجازه میدهد در مورد آنها اظهارنظر کنند. وبلاگها در کسب و کارهای تجاری هم کاربرد زیادی دارند. مثلاً شرکتهایی که از نرم افزار Lotus Connections آی بیام استفاده میکنند، برای طراحی محیط دیجیتالی خود از خدمات وبلاگها استفاده میکنند.
بخش دانش و زندگی تبیان
منبع : سایت SystemGroup