شانس بارداری بعد از سقط جنین چقدر است؟
سقط جنین به از دست دادن جنین تا قبل از هفته بیستم بارداری اطلاق میشود. حدود 10 تا 15 درصد بارداریها، به دلایل مختلفی دچار سقط میشوند. احتمال سقط جنین، معمولا در سه ماهه اول بارداری بسیار بالاست.
اگر فردی بیش از دو سقط پشت سرهم داشته باشد (سقط جنین ها ی تکرارشده)، لزوما به معنای آن نیست که شانس حاملگی موفق را ندارد. بلکه ممکن است در دفعات بعدی بارداری، بچه سالمی به دنیا بیاورد.
افرادی که سقط های مکرر دارند، آزمایشهای مختلفی را برای تعیین علت سقط انجام میدهند. اما تحقیقاتی که انجام شده است نشان دهنده آن است که در حداقل نیمی از افرادی که سقط های مکرر دارند، علت خاصی یافت نمیشود. بنابراین محققان بر این باورند حتی افرادی که سقط های مکرر دارند، شانس بسیار بالایی برای بارداری موفق و به دنیا آوردن فرزند خود دارند.
با رعایت دستورالعملهای زیر میتوانید پس از داشتن سقطهای مکرر، شانس خود را برای بارداری موفق افزایش دهید:
1- ابتدا به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا آزمایشهای لازم را برای شما تجویز کند. همه متخصصین زنان و زایمان پس از یک یا دو بار سقط، آزمایشهایی را جهت یافتن علت سقط به فرد میدهند و نتایج آنها را بررسی میکنند.
اگر فرد حتی پس از دو و یا سه بار سقط مکرر، عامل اضطراب را در خود کنترل کند، میتواند شانس بارداری موفق را در حاملگیهای بعدی داشته باشد
علل سقط های مکرر عبارتند از:
- ناهنجاری های ژنتیکی جنین
- عدم تعادل هورمونی
- بیماریهای متابولیکی
- اختلالات رحمی
- اختلال لخته شدن خون به صورت ارثی
- سن مادر
بیماریهای مزمن از قبیل لوپوس، بیماریهای قلبی، بیماریهای کلیوی، فشار خون بالا، بیماریهای تیروئید، عفونت رحم و سندرم تخمدان پلی کیستیک، خطر سقط های مکرر را افزایش میدهند.
2- اگر متخصص زنان با بررسی آزمونهای مختلف، علت سقط های مکرر را دریافت، روشهای درمانی را تجویز میکند که فرد باید با عمل به آنها سعی کند در حاملگی بعدی، بارداری ایمن و سالمی را داشته باشد و نوزاد سالمی را به دنیا آورد.
اضطراب فرد نقش مهمی در سقط های مکرر دارد. اگر فرد حتی پس از دو و یا سه بار سقط مکرر، عامل اضطراب را در خود کنترل کند، میتواند شانس بارداری موفق را در حاملگیهای بعدی داشته باشد.
مصرف داروهای متعادل کننده هورمونی، رقیق کننده های خونی برای اختلالات خونی و تحت کنترل بودن افرادی که دچار بیماریهای مزمن هستند، نیز در ایجاد بارداری موفق موثرند.
اگر برای سقط جنین علت خاصی یافت نشد، میتوان با تحت نظر گرفتن فرد از سقطهای احتمالی در آینده جلوگیری کرد. این افراد مخصوصا در سه ماهه اول بارداری، نیازمند مراقبت ویژه هستند تا هر گونه علل احتمالی سقط جنین حذف گردد.
3- فرد باید خود را از نظر سلامت جسمی و روحی، در حد مطلوب نگه دارد و بدن خود را برای بارداری دیگری آماده کند و قبل از اقدام به بارداری، خود را از نظر سلامتی چکاپ کامل کند و تحت نظر پزشک متخصص باشد.
به محض اینکه علایم بارداری در او مشاهده شد، خود را تحت نظر پزشک قرار دهد و از هر گونه عامل خطری مثل الکل، مواد مخدر، سیگار، نور مستقیم خورشید و ... خود را دور نگه دارد.
4- برای بهبود وضعیت روحی خود، قبل از اقدام به بارداری، به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کند و سعی کند با رعایت نکات مهمی که آنها تجویز میکنند، روحیه خود را به بهترین وجه ممکن حفظ کند تا بارداری موفقی را در پیش رو داشته باشد.
بسیاری از افرادی که سقط های مکرر دارند، از نظر عاطفی و روانی بسیار شکننده و حساس میشوند. همسران این افراد باید با درک وضعیت جسمی و عاطفی و روانی آنها موقعیتی را برایشان فراهم کنند تا مسائل گذشته را فراموش کنند و با امید به آینده، بارداری موفقی را داشته باشند.
بسیاری از محققین بر این باورند که فردی که دچار سقط جنین شده است بهتر است مدتی صبر کند تا بتواند در آینده بارداری موفقی داشته باشد، زیرا مدتی طول میکشد تا رحم خود را بازسازی کند
چه زمانی میتوان برای بارداری مجدد پس از سقط جنین اقدام کرد؟
بسیاری از محققین بر این باورند که فردی که دچار سقط جنین شده است بهتر است مدتی صبر کند تا بتواند در آینده بارداری موفقی داشته باشد، زیرا مدتی طول می کشد تا رحم خود را بازسازی کند و پوشش دیواره آن، قوی و سالم شود.
اگر فرد از شرایط روحی و جسمی خوبی برخوردار بود، میتواند پس از گذشت دو یا سه قاعدگی از سقط، اقدام به بارداری کند.
قبل از اقدام به بارداری مجدد به پزشک مراجعه کنید
پزشک با توجه به وضعیت شما میتواند، شما را به متخصصین مناسب مانند متخصص ژنتیک، زنان و داخلی ارجاع دهد تا مشکلات شما برای بارداری، به طور تخصصی مورد بحث و درمان قرار گیرند.
پزشک سئوالاتی از شما می پرسد، مانند : آیا تا به حال سابقه سقط داشته اید؟ سن شما چقدر است؟ آیا بیماری خاصی دارید که بارداری شما را تحت تاثیر قرار دهد (مثل دیابت)؟
چند پرسش رایج زنان در این رابطه
1- بعد از یک بار سقط جنین، آیا باید آزمایشهایی را برای کشف علت سقط انجام بدهم؟
جواب) معمولا بعد از یک بار سقط جنین، پزشکان انجام آزمایشی را توصیه نمیکنند، زیرا شانس بارداری موفق در فرد کم نشده است. البته این بستگی به تاریخچه پزشکی فرد دارد، مثلا برخی از سقط های دو ماهه دوم به دلیل اختلال در گردن رحم میباشد. اما در بسیاری از موارد، سقط های سه ماهه اول به دلیل ناهنجاری های کروموزومی میباشد که در حاملگی های بعدی رخ نمیدهد و حاملگی بعدی با موفقیت انجام میشود.
2- بعد از 7 هفته بارداری، ضربان جنین خوب بود و همه چیز خوب پیش می رفت، اما چهار هفته بعد با سقط جنین مواجه شدم. علت احتمالی چیست؟
جواب) در بسیاری از افراد، سقط جنین در سه ماهه اول به دلیل ناهنجاری های کروموزومی رخ میدهد. با انجام تست شمارش کروموزوم جنین میتوان از این بابت مطمئن شد. متاسفانه خیلی از پزشکان این تست را به مادران نمیدهند، بنابراین اگر در سه ماهه اول سقط رخ دهد، علت قطعی آن را نمیتوان فهمید.
در کل میتوان گفت اگر فردی سابقه ابتلا به بیماری خاصی را نداشته باشد و هر گونه عوامل خارجی که منجر به سقط جنین میشوند مانند سیگار و الکل و ... را حذف کند، اگر در سه ماهه اول بارداری دچار سقط شود، ناهنجاری های کروموزومی را میتوان علت شایع برای سقط او دانست و اگر در سه ماهه دوم دچار سقط شود، مشکلات دهانه رحم را میتوان به عنوان علل مهم سقط او معرفی کرد.
مطالب مرتبط:
6 موردی که زنان باردار باید بدانند